Musorujsag
Élő Eredmények

A szankciók és kizárások ellenére Oroszország foci Eb-t rendezne

A szankciók és kizárások ellenére Oroszország foci Eb-t rendezne

mti
Oroszország a most érvényben lévő szankciók ellenére szeretné megrendezni a 2028-as vagy a 2032-es labdarúgó Európa-bajnokságot.

Alekszandr Djukov, az orosz szövetség elnöke a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta: a szándéknyilatkozatot tartalmazó dokumentumokat a szerdai határidő lejárta előtt eljuttatták az európai szövetségnek (UEFA).

A sportvezető kiemelte, Oroszországnak megvan a rutinja a nagy sportesemények megrendezésében – példaként említve a 2018-as világbajnokságot -, ezért bíznak a pályázatuk sikeres elbírálásban.

Az UEFA közlése szerint a 2028-as és a 2032-es rendezőket szeptemberben fogják kihirdetni.

A 2028-as kontinenstornára a szövetségek bejelentése szerint az oroszok mellett Nagy-Britannia és Írország közösen, valamint Törökország nyújtott be rendezési szándéknyilatkozatot, míg a 2032-es viadallal kapcsolatban az olaszok érdeklődnek.

Az UEFA októberben azt közölte, hogy március 23-áig kell jelezni a rendezési szándékot, a kandidálókat pedig áprilisban jelentik be. Minimális követelmény tíz stadion, közülük egynek legalább 60 ezer, kettőnek pedig 50 ezer férőhelyesnek kell lennie. Amennyiben kettőnél több ország rendezné közösen a kontinensviadalt, úgy a házigazdák nem kapnának automatikusan indulási jogot.

A 2024-es Eb-nek Németország ad otthont.

Jelenleg az orosz válogatottak az ukrajnai háború miatt szinte semmilyen sportágban, így labdarúgásban sem szerepelhetnek, az országban pedig nem tarthatnak nemzetközi versenyeket.

 

Borítókép: EPA/ANATOLY MALTSEV

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Kizárt válogatottak, megtiltott pályára lépés: amikor a politika (is) írta a foci Eb-k és vb-k történelmét
Az Ukrajna ellen indított háború miatt a FIFA február 28-án felfüggesztette az orosz válogatott tagságát, majd a nemzetközi Sportbíróság (CAS) március 18-án kizárta a csapatot a 2022-es világbajnokság pótselejtezőjéről, így Oroszország biztosan lemarad a katari tornáról. Az esettel kapcsolatban fellapoztuk a nagy futballtornák történelemkönyvét és megkerestük azokat az alkalmakat, amikor a politikai hatalmak döntése, egy háború, vagy az abból következő szankciók következtében események maradtak el, válogatottak estek el a szereplés jogától.
Labdarúgás
Jön a vb-selejtező igazi drámája: Portugália és Olaszország, de Ibrahimovic vagy Lewandowski is lemaradhat Katarról
Csütörtökön megkezdődnek a 2022-es világbajnokság európai pótselejtezői, amelyeknek végén három válogatott csatlakozik a november 21. és december 18. között rendezendő katari torna mezőnyéhez. Az ukrajnai háború miatt az orosz csapatot kizárták a versenyből, az utolsó vb-résztvevő kiléte pedig csak júniusban fog kiderülni, az azonban már a sorsolás óta biztos, hogy az elmúlt két Európa-bajnokság győztese, az olasz és a portugál válogatott közül az egyik biztosan nem lehet ott a vb-n, továbbá két szupersztár, Robert Lewandowski és Zlatan Ibrahimovic valamelyike is lemarad a tornáról.
Külföldi futball