Musorujsag
Élő Eredmények
×

Minden, amit a pénteki vb-sorsolásról tudni kell

Minden, amit a pénteki vb-sorsolásról tudni kell

m4sport.hu
Bár még csak 29 csapat részvétele biztos, pénteken tartják a novemberben kezdődő labdarúgó-világbajnokság csoportsorsolását.

Péntek este a Dohai Kiállítási és Kongresszusi Központban tartják a november 21-én rajtoló katari labdarúgó-világbajnokság csoportjainak sorsolását. A magyar idő szerint 18 órakor kezdődő eseményt az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

Ekkor a 32 résztvevőből 29 lesz ismert. A két interkontinentális pótselejtező, valamint az ukrajnai háború miatt elhalasztott egyik európai pótselejtező győztesére később derül fény.

Európában a skót-ukrán meccset az ukrajnai háborús helyzet miatt júniusra halasztották, s ennek a párharcnak a győztese majd Walesszel játszik a vb-szereplésért. Az interkontinentális selejtezőkben Peru ellenfele az Ausztrália-Egyesült Arab Emírségek párharc győztese lesz, míg Új-Zéland az amerikai térség negyedik helyezettjével, az Egyesült Államokat az utolsó meccsen 2-0-ra legyőző Costa Ricával vív ki-ki meccset.

A vb-re nyolc négycsapatos csoportot alakítanak ki, Katar az első kalap első résztvevőjeként várja majd a sorsolást. Hozzá csatlakozik majd további hét együttes, mégpedig azok, amelyek a világranglistán a legjobb hét pozíciót foglalják el. A második kalapba a FIFA-rangsorban elfoglalt pozíciók alapján következő nyolc vb-résztvevő kerül, aztán következik a harmadik kalapba kerülő további nyolc együttes – a kalapok beosztását a FIFA március 31-én közétett, friss világranglistája alapján állapítják meg.

A negyedik kalapba kerül majd az öt leggyengébb világranglista-helyet elfoglaló csapat, s hozzájuk csatlakozik a maradék három alakulat, a június 13-14-én Katarban sorra kerülő két interkontinentális, valamint a júniusi válogatott meccsnapokon lebonyolítandó európai pótselejtező továbbjutója.

Az al-Thumama Stadion is a labdarúgó-világbajnokság egyik helyszíne lesz. EPA/Noushad Thekkayil

A FIFA azt is közölte, hogy az eddigiekhez hasonlóan minden csoportba csak egy csapat kerülhet egy-egy kontinensről, de ez alól kivétel Európa, mivel onnan 13 válogatott vesz részt a vb-n. A nyolc csoportból így ötben két európai válogatott szerepel majd.

A sorsoláson 2000 vendég vesz részt, a műsorvezetők munkáját Cafú (Brazília), Lothar Matthäus (Németország), Adel Ahmed MalAllah (Katar), Ali Daei (Irán), Bora Milutinovic (Szerbia/Mexikó), Jay-Jay Okocha (Nigéria), Rabah Madjer (Algéria) és Tim Cahill (Ausztrália) segíti.

A csoportkör 12 napig tart, és naponta négy mérkőzést rendeznek, így minden csapat számára optimális pihenést biztosítanak a mérkőzések között. Emellett arra is lehetőségük lesz a szurkolóknak, hogy akár napi két meccset is élőben nézhessenek meg a helyszínen, hiszen Katarban a stadionok közötti mozgáshoz nincs szükség légi közlekedésre.

A vb-sorolás kalapbeosztása:

1. kalap: Katar, Brazília, Belgium, Franciaország, Argentína, Anglia, Spanyolország, Portugália
2. kalap: Hollandia, Dánia, Németország, Svájc, Uruguay, Horvátország, Egyesült Államok, Mexikó
3. kalap: Irán, Japán, Marokkó, Szerbia, Lengyelország, Koreai Köztársaság, Szenegál, Tunézia
4. kalap: Ecuador, Szaúd-Arábia, Ghána, Kanada, Kamerun, Wales/Ukrajna/Skócia, Új-Zéland/Costa Rica, Peru/Ausztrália/Egyesült Arab Emírségek

A vb-résztvevők regionális eloszlása:
Afrika:
Ghána, Kamerun, Marokkó, Szenegál, Tunézia
Ázsia:
Katar (házigazda), Irán, Koreai Köztársaság, Japán, Szaúd-Arábia
Dél-Amerika:
Brazília, Argentína, Ecuador, Uruguay
Európa:
Németország, Dánia, Belgium, Franciaország, Horvátország, Szerbia, Spanyolország, Anglia, Svájc, Hollandia, Lengyelország, Portugália
Észak- és Közép-Amerika:
Kanada, Mexikó, Egyesült Államok

A fennmaradó három helyre pályázik:
Európai pótselejtezőből (1):

Wales, Skócia, Ukrajna
Interkontinentális pótselejtezőből (2):
Új-Zéland, Costa Rica, Peru, Ausztrália, Egyesült Arab Emírségek

Az Új-Zéland – Costa Rica és a Peru – Ausztrália/Egyesült Arab Emírségek mérkőzést június 13-14-én rendezik, és a skót–ukrán pótselejtezőre is júniusban kerül sor, a párharc győztese Walesszel találkozik a vb-részvételért.

Borítókép: Katar 2022 (Fotó: EPA/Leszek Szymanski)

További tartalmak