Musorujsag
Élő Eredmények

Egymás ellen a világ két legjobbja; Suárez ismét kapusként parádézhat – a vb-csoportok érdekességei

Egymás ellen a világ két legjobbja; Suárez ismét kapusként parádézhat – a vb-csoportok érdekességei

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
Pénteken elkészítették Katarban a 2022-es világbajnokság csoportjainak beosztását. Bár különböző okok miatt három szereplő kiléte még kérdéses, a sorsolás kapcsán összeszedtük azokat az érdekességeket, amelyek a vb első felében különleges ízt csempészhetnek egy-egy csoportmeccsbe vagy kvartettbe.

Lionel Messi és Robert Lewandowski, azaz a 2021-es Aranylabda-szavazás első két helyezettje már a csoportkörben találkozik, egészen pontosan annak utolsó fordulójában, november 30-án. Az Aranylabda 1956 óta íródó történetében nem fordult még elő, hogy a regnáló két legjobb játékos egy négyesbe kerüljön egy világbajnokságon. Messi Argentínája és Lewandowski Lengyelországa Mexikóval és Szaúd-Arábiával küzd a továbbjutásért.

Fotó: EPA/Ian Langsdon

– Az E-csoportban két egykori világbajnok is található: Németország és Spanyolország. Elsőre azt mondanánk, úgyis kéz a kézben mennek tovább, de az elmúlt évek tendenciái valahogy nem ezt mutatják: 1986 óta ugyanis ha két korábbi győztes egy csoportba került, az egyik rendszerint elvérzett. Legutóbb 2010-ben volt pontosan két világbajnok egy kvartettben – Uruguay továbbjutott, Franciaország csoportutolsóként hullott ki.

– A fent említett adatok extrém változata a 2014-es D-csoport: a vb-k történetében egyedülálló módon három korábbi győztes (Olaszország, Anglia, Uruguay) meccselt a csoportkörben – a négyest mégis az egyetlen kivétel, nevesül Costa Rica nyerte. Hatalmas meglepetésre a két európai válogatott búcsúzott.

– A négy évvel ezelőtti E-csoportot szinte egy az egyben áttranszformálták a mostani G-be: Brazília, Svájc és Szerbia most is randevúzik a vb elején, akkor Costa Ricát, ezúttal Kamerunt veszik be a buliba. Négy éve déli szomszédunk mindkét riválisától kikapott, a brazilok pedig 1–1-es döntetlent játszottak Svájccal.

– Szintén régi ismerősként köszöntheti Franciaország Dániát, négy éve ők is összefutottak a csoportban, s kéz a kézben jutottak tovább, sőt a franciáknak az északi válogatott lehet a kabalája: eddig kétszer játszottak a csoportkörben, a gallok mindkét világbajnokságot (1998, 2018) megnyerték. Deschamps csapatára más tendenciák alapján mégsem vár könnyű torna: az elmúlt hat világbajnokság győzteséből csupán egy élte túl a csoportkört címvédőként.

– Ráadásul ez francia típushibának tűnik: a gallok eddig két alkalommal játszottak vb-döntőt (a 2018-as sikert megelőzően), mindkettő után csúnyán leszerepeltek – 2002-ben és 2010-ben is csoportutolsóként hullottak ki. Ez persze nem jelenti, hogy a francia válogatott e népbetegség jegyében majd biztos tragikusan teljesít Katarban, mindenesetre nem lehet készpénznek venni a címvédő továbbjutását.

– A világbajnokságra három olyan játékos jutott ki, aki jelenleg a magyar NB I-ben szerepel: Aissa Laidouni Tunézia, a Mmaee-testvérpár, Ryan és Samy pedig Marokkó színeiben. Utóbbi azért is pikáns, mert a Ferencváros két játékosa – bár marokkói válogatott – belga származású, ott is születtek és nőttek fel, sőt, mindketten pályára léptek a belga korosztályos válogatottakban, mielőtt felnőttkorukra a marokkói nemzeti csapatot választották. Bizonyára jót mosolyogtak a pénteki sorsoláson, Belgium és Marokkó is egy csoportba került – Horvátország és Kanada mellé.

Az NB I három vb-résztvevője (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd).

– A H-csoportban Uruguay megnyert magának két bosszúvággyal teli riválist: négy évvel ezelőtt Suárezék búcsúztatták Portugáliát a világbajnokságtól, a luzitánok mindenképp visszavágnának. De talán még annál is pikánsabbnak ígérkezik az Uruguay–Ghána összecsapás, amely az elmúlt 10 év talán legemlékezetesebb vb-meccsének visszavágója lehet. A 2010-es negyeddöntőben az afrikai együttes Sulley Muntari közel negyven méteres góljával szerzett vezetést, de a kék-fehérek hosszabbításra mentették a meccset. A 120. percben Luís Suárez egy ghánai szögletet követően az egyetlen létező megoldást választotta: kézzel kiütötte a gólba tartó labdát, így egy piros lap árán életben tartotta hazáját. Asamoah Gyan a felső lécre lőtte a sorsdöntő büntetőt, a tizenegyespárbajban pedig Uruguay kihasználta lélektani előnyét, és elődöntőbe jutott. Ínycsiklandó meccs lesz, kíváncsian várjuk, a dél-amerikaiak melyik posztra nevezik majd Suárezt!

– Az Uruguay–Ghána negyeddöntő ugyan ellopta a show-t 2010-ben, de a dél-afrikai tornának volt még egy nagyon izgalmas meccspárja a csoportkörben, amelyből Anglia és Egyesült Államok jött ki győztesen. Az utolsó körre még úgy fordultak a C jelű négyes tagjai, hogy Szlovénia volt az első, s még Algériának is volt esélye a továbbjutásra. Anglia Jermain Defoe találatával legyőzte a szlovénokat, de sokáig úgy tűnt, ez az eredmény délnyugati szomszédunknak is továbbjutást ért. Egészen az USA–Algéria találkozó 91. percéig, amikor Landon Donovan továbblőtte az Egyesült Államokat (úgy, hogy 15 másodperccel korábban Algéria hatalmas helyzetet rontott), hatalmas amerikai buli kezdődött!

Anglia és Egyesült Államok ismét együtt mehet a továbbjutásért, most Iránnal, illetve egy még ismeretlen kilétű európai válogatottal meccselnek, nem lennénk meglepve, ha hasonlóan drámai végkimenetele lenne a négyesüknek!

– Sajnálatos okokból ennek a négyesnek utolsó tagja még nem ismert, Wales, Skócia vagy Ukrajna érkezhet még meg. Ha előbbi kettőből valamelyik harcolja ki a kvalifikációt, akkor két brit csapat kerül egy csoportba – erre még nem volt példa világbajnokságon. Eb-n is csak egyszer, 2016-ban Anglia és Wales is a B-csoport tagja volt. Hat évvel később sem lenne ez meglepetés. Angliának egyébként már a sorsolás is sok jót ígér, hiszen már a nyitónapon mérkőzést játszanak, amikor legutóbb ilyen hamar volt fellépésük – 1966-ban –, az utolsó játéknapon is érdekeltek voltak: egy győztes fináléban.

– Bár még a csoportkör is eléggé messze van, a sorsolás már magával hordozza az egyenes kieséses szakasz lebonyolításának rendszerét is. A nyolcaddöntőben minden csoportelső a következő csoport másodikjával játszik és viszont (tehát A1–B2 és B1–A2), ezt követően viszont már bonyolódik az ágrajz: minden második csoport kerül egy ágra. Ennek köszönhetően előfordulhat, hogyha Argentína és Portugália is megnyeri a maga négyesét – nem lenne meglepetés –, akkor ideális szereplés esetén a döntőben találkozhatnának. Nem lenne rossz a korszak két zsenijének, Messinek és Ronaldónak egy egymás elleni döntőben élvezni utolsó vb-fellépését.

– Nem könnyű megítélni, melyik az idei vb halálcsoportja: az E-csoportban ott az elmúlt három győztesből kettő, az F-ben a négy évvel ezelőtti torna két elődöntőse. Ha a jelenlegi világranglista alapján csak a szűz számokat nézzük, akkor a fent említett B-kvartett lehet a legkeményebb négyes – nem csak akkor, ha Wales érkezik meg negyedikként, hiszen az eddigi három résztvevő helyezéseinek összege mindössze 41. A FIFA-ranglistát vizsgálva a Brazília fémjelezte G-csoport is mindössze 67 helyet szállít, ráadásul a listavezető mögött nagyon komoly csata alakulhat ki a továbbjutásért.

A katari világbajnokságot november 18-a és december 18-a között rendezik. A pontos menetrend ide kattintva olvasható el, a torna különlegessége, hogy ezúttal nem a házigazda mérkőzésével, hanem a Hollandia–Szenegál összecsapással indul a vb.

forrás: m4sport.hu
Borítókép: EPA

További tartalmak

Kapcsolódó hírek