Musorujsag
Élő Eredmények

Ronald Koeman visszatér a holland válogatott kispadjára - hivatalos

m4sport.hu | Szerző: Kerényi Ervin
2023-tól ismét Ronald Koeman irányítja a holland labdarúgó-válogatottat, jelentette be a KNVB szerdán. A Barcelona korábbi vezetőedzője a katari világbajnokságot követően leköszönő Louis van Gaalt váltja.
Ronald Koeman (fotó: MTI/EPA/Olaf Kraak)

A 2021-ben kinevezett Van Gaal megbízatása eredetileg is 2022 végéig, a november 21. és december 18. között megrendezésre kerülő világbajnokságig szólt.

Koeman 2018 februárjától két és fél éven éven át sikeresen irányította a holland válogatottat, 2020 augusztusában azért állt fel a kispadról, mert elfogadta a Barcelona ajánlatát. Azóta tudjuk, nem sült el jól a váltás, a katalán klub 2021 októberében, a klub egyik legzaklatottabb időszakát követően menesztette, a helyére a klublegenda, Xavi érkezett.

„Várakozással tekintek a jövőbe és a közös munka folytatására. Másfél évvel ezelőtt nem azért hagytam el a válogatottat, mert elégedetlen voltam. Jól éreztem magam a kispadon, az eredményeink jók voltak és remek kapcsolatot ápoltam a játékosokkal. Ezen az úton szeretnék tovább haladni” – nyilatkozta a szerdai bejelentéskor Koeman.

A 70 éves, a holland válogatottat már harmadszor irányító Louis van Gaal hétfőn közölte a nyilvánossággal, hogy prosztatarákkal küzd, 2021 óta kezelik a súlyos betegséggel.

(fotó: EPA/MAURICE VAN STEEN)

A mostani bejelentésnek azonban nem ez az oka, a szövetségnél tudták, hogy 2022-ben befejeződik kapitányi munkája, ezért időben szerettek volna gondoskodni az utánpótlásról, a korábbi 78-szoros holland válogatott, Európa-bajnok hátvéd, Ronald Koeman pedig logikus és ideális választásnak tűnt, hiszen korábban jó munkát végzett: egy sikeres Eb-selejtező mellett 2019-ben Nemzetek Ligája-döntőbe vezette az együttest, a csoportkörben Franciaországot és Németországot megelőzve. A sorozat történetének első fináléjában Portugália ellen 1–0-s vereséget szenvedtek.

Koeman 1997 óta íródó edzői pályafutása során dolgozott már a Vitesse, az Ajax, a Benfica, a PSV, a Valencia, az Alkmaar, a Feyenoord, a Southampton, az Everton és a Barcelona kispadján, 2023-tól pedig ismét a holland válogatottat irányítja, szerződése 2026-ig szól.

(fotó: EPA/SASCHA STEINBACH)

Van Gaalra még hat mérkőzés biztosan vár a holland kispadon, a 2022/23-as Nemzetek Ligája csoportkörében Belgium, Lengyelország és Wales ellen játszanak június és szeptember között, a világbajnokság csoportkörében pedig a házigazda Katar, Szenegál és Ecuador lesz az Oranje ellenfele.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek