Musorujsag
Élő Eredmények
×

Akár kilenc angol csapat is indulhat az európai kupákban

Akár kilenc angol csapat is indulhat az európai kupákban

m4sport.hu
Kilenc angol labdarúgócsapat képviseltetheti magát a következő szezonban az európai kupaporondon, ha a West Ham megnyeri az Európa-ligát, a Leicester pedig a Konferencia-ligát, míg a Premier League-ben egyik csapat sem végez az első hétben.

Alapesetben hét angol csapat indulhat az európai kupaporondon: a Premier League első négy helyezettje a Bajnokok Ligája csoportkörébe kvalifikálja magát, az ötödik helyezett és az FA Kupa győztese az Európa-liga főtáblájára jut, míg a Ligakupát elhódító klub a Konferencia-liga rájátszásában szerepelhet.

Az FA Kupa győztese idén a Liverpool vagy a Chelsea lesz, és mivel a Vörösök mellett valószínűleg a londoniak is az első négyben végeznek a bajnokságban, a sorozat megnyeréséért járó Európa-liga-indulási jog átruházódik a Premier League következő legjobb helyezettjére, aki nem kvalifikálja magát Európába, valamint az is biztos, hogy a Ligakupa győztesének járó Kl-kvóta átszáll a PL következő helyezettjére, mivel ezt a sorozatot már megnyerte a Liverpool. Mindez azt jelenti, hogy a Premier League tabelláján hatodik és hetedik helyen végző csapatok a következő szezonban esélyesek az Európa-ligában vagy a Konferencia-ligában való részvételre.

A jelenlegi állás szerint a Manchester City, a Liverpool, a Chelsea és az Arsenal a Premier League első négy helyezettjeként kvalifikálná magát a Bajnokok Ligájába. Az ötödik Tottenham az Európa-ligába jutna az FA kupás kvótát „átvevő”, hatodik helyezett Manchester Uniteddel együtt, míg a hetedik West Ham a Liverpool Ligakupa-győzelme miatt indulhatna a Konferencia-ligában.

Csakhogy a mostani szezonban mindhárom európai kupasorozat elődöntőjében van angol csapat, a szigetországi végső győzelmek pedig módosíthatnak következő idényben az európai kupaporondon szereplő angol együttesek számán. A Sky Sports összegyűjtötte a lehetőségeket.

A Manchester City és a Liverpool a BL-ben van még versenyben, ha valamelyik megnyeri a sorozatot, akkor automatikusan biztosítja a helyét a következő csoportkörben, függetlenül attól, hogy hol végez a bajnokságban. Ha azonban kétféle módon kvalifikálják magukat – azaz megnyerik a BL-t és a PL-ben is a legjobb négyben végeznek -, akkor nem keletkezik plusz BL-hely, amelyet egy másik csapat tölthetne be, és a Premier League-klubok száma a következő Bajnokok Ligája-idényben is négy marad.

Ha viszont a West Ham megnyeri az Európa-ligát és nem végez a bajnoki tabella első négy helyén – valószínűleg nem fog –, akkor mégis öt angol csapat indulhat a következő BL-idényben, hiszen az El-győzelem automatikus BL-csoportkörös szereplést ér. Ugyanúgy plusz egy angol kvótát jelentene az európai porondra, ha a Leicester elhódítaná a Konferencia-ligát, ami El-kvalifikációt ér.

Összegezve mindez azt jelenti, hogy ha a West Ham megnyeri az El-t, a Leicester pedig a Kl-t, és egyik csapat sem végez a Premier League első hét helyén, akkor a következő szezonban kilenc angol csapat indulhat európai kupasorozatban: az első négy PL-helyezett és a West Ham a Bajnokok Ligájában, az ötödik és hatodik helyezett, valamint a Leicester az Európa-ligában, a hetedik helyezett pedig a Konferencia-ligában.

Amennyiben viszont a bajnoki tabellán jelenleg hetedik West Ham úgy hódítja el az El-trófeát, hogy közben nem csúszik hátrébb a bajnokságban, a hetedik helyért járó Kl-kvóta elveszne.

Érdekes helyzet állna elő abban az esetben, ha a PL-ben jelenleg tizedik Leicester úgy nyerné meg a Konferencia-ligát, hogy közben feljön a hetedik helyre – ami ugyebár a Liverpool Ligakupa-győzelme miatt Kl-indulást ér –, akkor ugyanis a következő szezonban nem lenne angol csapat az Konferencia-ligában, mivel a Leicester felkerülne az Európa-ligába.

Borítókép: Az Európa-liga és a Bajnokok Ligája trófeája az UEFA nyoni székházában (Fotó: EPA/Alessandro Della Bella)

További tartalmak