Musorujsag
Élő Eredmények

A Real Madrid túl sokat kér Mbappétól, meghiúsulhat az üzlet

A Real Madrid túl sokat kér Mbappétól, meghiúsulhat az üzlet

m4sport.hu
A világbajnok támadó azt fontolgatja, anyagi okok miatt meghosszabbítja szerződését a Paris Saint-Germainnel.

Kylian Mbappé ügyvédei értetlenül álltak, amikor március közepén, a PSG Bajnokok Ligája-kiesése után a Bernabéuban a Real Madrid a negyedik és egyben utolsó hivatalos ajánlatot tette nekik a játékos szerződtetésére: 180 millió euró átigazolási díj, évi nettó 40 millió eurós fizetés – eddig nem is lett volna baj -, ám a támadó arculati jogaiból származó bevétel 50 százalékát a spanyol klub kívánta/kívánja zsebre tenni.

A madridiaknál Florentino Pérez 2000-es elnöki tisztségbe lépése óta megszokott, hogy a futballisták aláírásától kezdve az arculati jogaikból származó bevételeik felére igényt tart a klub.

Ez Mbappé ügyvédei szerint teljesen átalakította a forgatókönyvet. Olyannyira, hogy másfél hónappal később a francia csatár komolyan fontolgatja, hogy meghosszabbítja szerződését a francia bajnokkal.

Kylian Mbappé  (Fotó: EPA/YOAN VALAT)

Az arculati jogok szakértője, Delphine Vertheyden ügyvédnő vezetésével a játékos szakmai ügyeit intéző jogászok arról tájékoztatták Mbappé édesanyját és édesapját, hogy becsléseik szerint a fiuk vagyonának egyik fő alappillére az olyan márkákkal folytatott együttműködés, mint az EA, a Nike és a Hublot. Bár a PSG-nél a fizetése nem haladta meg az évi 20 millió eurót, kiszámolták, hogy az idei szezonban 40 millió eurót keres majd szponzori pénzből, ami a következő években akár 70 millió euróra is emelkedhet szezononként, ha a legoptimistább előrejelzések is beigazolódnak.

Mbappé nem szűkölködik ajánlatokban, többek között a bankszektorból, a légi közlekedésből, az autóiparból és a műszaki iparágakból is vannak megkeresései és/vagy együttműködései. Az év végi katari világbajnokság pedig megsokszorozhatja a vállalatok érdeklődését a francia csatár iránt.

A Real Madrid Mbappé ügyvédei szerint azzal érvelt, hogy a támadó jelenléte a Bernabéuban megsokszorozza arculatának értékét és ez bőven kompenzálja a jogok átruházását, mert több profitot eredményez.

Vertheyden azonban elmagyarázta, Mbappénak nem volt szüksége arra, hogy Madridban játsszon és már 23 évesen a világ sportjának egyik legnagyobb bevételt hozó márkájává váljon. A játékoshoz közel álló és a tárgyalások részleteit ismerő források szerint, ha a játékos lemondana szponzori támogatásának feléről, akkor pénzt veszítene az átigazolással.

Vertheyden és a futballista szülei meglepődtek, hogy a közel két éve tartó tárgyalások során a Madrid nem tett említést az arculati jogok 50 százalékának átruházásáról. Túlzásnak ítélték. Sőt, meglepődve emlékeztek vissza arra, hogy januárban és februárban, a Bajnokok Ligája-párharcot megelőzően a Madrid még azt is javasolta, hogy írjanak alá egy kártérítési szerződést. A játékos ügyvédei nem látták, hogy ez a kompromisszum milyen előnyökkel járna ügyfelük számára, aki a FIFA szabályai szerint január óta szabadon tárgyalhat azzal, akivel akar.

Kylian Mbappé az Angers elleni bajnoki találkozón. (EPA/YOAN VALAT)

Április első hetében Mbappé tanácsadói nyilvános eseményt szerveztek ügyfelüknek, hogy jelezzék, nem akar lemondani az arculati jogairól.

„Még nem döntöttem, mert vannak új tényezők, amelyeket figyelembe kell vennem” – mondta Mbappé amikor megkérdezték tőle, elhatározta-e már magát, hogy Madridba szerződik.

Anélkül, hogy bezárnák az ajtót a madridiak előtt, Mbappéék egy hónappal ezelőtt újrakezdték a tárgyalásokat a PSG-vel, hogy tanulmányozzák a jövő nyáron lejáró szerződés megújítását. Két héttel ezután a klub tulajdonosai egy hármas alternatívát mutattak be, amely lenyűgözte a jogászokat. Ha beleegyezne a szerződésének további két évvel történő meghosszabbításába, akkor 80 milliós bónuszt fizetnének neki, plusz nettó 40 milliós fizetést az első évben, és nettó 50 milliót a másodikban, kihasználva, hogy Messi távozásával a bérköltségek egy része kikerülne a büdzséből.

Ha három évre hosszabbítana, akkor az első évben nettó 40 milliót fizetnének neki, a második évtől 50-et, és 130 milliós bónuszt. Ha három évnél hosszabbítana, akkor megengednék neki, hogy ő szabja meg a befejezés időpontját, 200 milliós bónuszt fizetnének neki, a negyedik szezontól pedig – kihasználva, hogy Neymar szerződésének lejártával rés nyílik a fizetési listán és 60 milliós fizetést garantálnának neki. Mindezt úgy, hogy közben fenntartja magának arculatához fűződő jogainak 100 százalékát.

Az utolsó szó Mbappéé, aki a múlt hétig két alternatíva között lavírozott: lemondani az arculati jogainak 50 százalékáról és pénzt veszíteni, ha Madridba szerződik, vagy elkötelezni magát a párizsi klub mellett anélkül, hogy abszolút garanciák lennének arra, hogy a sejkek továbbra is fenntartják a csapatba történő befektetéseiket, és az eddigieknél bölcsebben tudják kezelni a sportszakmai kérdéseket.

Borítókép: EPA/YOAN VALAT

További tartalmak