Musorujsag
Élő Eredmények
×

Az UEFA támogatja az európai fociszurkolók Szuperliga elleni aláírásgyűjtését

Az UEFA támogatja az európai fociszurkolók Szuperliga elleni aláírásgyűjtését

m4sport.hu
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) támogatásáról biztosította az Európai Futball Szurkolók (Football Supporters Europe, FSE) elnevezésű szervezetet a Szuperliga elleni harcban.

A kontinens fociszurkolóit képviselő ernyőszervezet – egy évvel a topklubok által gründolt európai Szuperliga megalakulását követően – az UEFA nyoni központjában tartotta vezetőségi ülését, amelyen újfent kiállt a sport alapvető értékei, mint az esélyegyenlőség, a pénzügyi szolidaritás, vagy a feljutás-kiesés rendszere mellett.

Az európai szövetség közleménye szerint az eseményt követően az UEFA bejelentette, támogatja a szervezet „A pályán nyerd meg” (Win It On The Pitch) nevű, már az Európai Bizottság által hivatalosan is bejegyzett európai polgári kezdeményezését (ECI), amely „lehetőséget teremt az uniós polgároknak és fociszurkolóknak, hogy 2023 márciusáig egymillió aláírás összegyűjtésével egyszer és mindenkorra véget vessenek a szuperligának”.

„A labdarúgás a szurkolóké, akik tavaly döntő szerepet játszottak abban, hogy megállítsák néhány tehetős klub szégyentelen kísérletét, hogy elvegye azt tőlük. Nagyra értékeljük az FSE polgári kezdeményezését, amelyet teljes mértékben támogatunk és bátorítunk” – nyilatkozta a találkozót követően Theodore Theodoridis, az UEFA főtitkára.

„A szuperliga talán megbukott, de a harc nem ért még véget – így Ronan Evain, az FSE ügyvezető igazgatója, aki köszönetet mondott a támogatásért az UEFA-nak és 55 tagszervezetének. – „A pályán nyerd meg” egy egyszerű módja annak, hogy átlagemberek követeljenek lépéseket az EU-tól szeretett sportágunk jövőjének megóvása érdekében.”

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a júniusi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre készülő keret kihirdetésekor elmondta, támogatja a szurkolók kezdeményezését, hiszen „a labdarúgás a szurkolóké, nem pedig oligarchák tulajdona.”

Tavaly április közepén a Barcelona, a Real Madrid és a Juventus mellett további kilenc – a Manchester United, a Liverpool, a Manchester City, az Arsenal, a Chelsea, a Tottenham, az Atletico Madrid, az Internazionale és az AC Milan – jelentette be a húszcsapatosra tervezett európai Szuperliga létrehozását.

Néhány napon belül a Real, a Barca és a Juve kivételével a többiek visszaléptek, miután az UEFA, a nemzetközi szövetség (FIFA) és a futballvilág más befolyásos személyiségein kívül állami és politikai vezetők sora lépett fel a tizenkettek különszerveződése – és az UEFA-tól független új sorozat beindítása – ellen. A szurkolói csoportok szintén heves kritikákat fogalmaztak meg a tervezett sorozattal kapcsolatban.

Borítókép: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

További tartalmak