Musorujsag
Élő Eredmények
×

CR-t és Messit is lepipálja a maga korában, de a Man. City számára így is komoly buktatókkal járhat Haaland leigazolása

CR-t és Messit is lepipálja a maga korában, de a Man. City számára így is komoly buktatókkal járhat Haaland leigazolása

The Athletic/m4sport.hu
Május 10-én megkaptuk a választ a 2022-es átigazolási szezon egyik, ha nem a legnagyobb kérdésére: Erling Haaland döntött a jövőjéről, s eldőlt, hogy a következő szezontól már a Pep Guardiola irányította Manchester Citynél játszik majd. Hogy ez elegendő lesz-e a katalán trénernek ahhoz, amiért Angliába szerződött, az a jövő zenéje, az viszont biztos, hogy Guardiola Haaland érkezésével a világ egyik leghatékonyabb támadóját kapta meg – olyat, aki a statisztikái alapján gólerősebb, mint Cristiano Ronaldo vagy Lionel Messi volt ilyen fiatalon. Ennek a klubváltásnak ugyanakkor komoly buktatói is lehetnek a City szempontjából...

 

A FIÚ, AKI EGYSZERRE NORMÁLIS ÉS ABNORMÁLIS

Haaland 2000. július 21-én látta meg a napvilágot az angliai Leedsben, ám miután a Manchester Citynél futballozó édesapja, Alf-Inge Haaland 2003-ban egy súlyos térdsérülés miatt visszavonult, a család hazaköltözött Norvégiába, s a mintegy 12 ezer főt számláló Bryne városában telepedett le.

Itt nőtt fel Erling, és itt találkozott először a labdarúgással is: ötéves volt, amikor a helyi futballcsapatba bekerült. Itt Ingve Berntsen volt az igazgató, s egyben ő tevékenykedett vezetőedzőként is – Berntsennek hamar feltűnt, hogy Haaland a foci mellett például a kézilabdában és az atlétikában is kiemelkedő.

Egy újságíró néhány éve egészen megdöbbentő statisztikát ásott elő: Erling Haaland tartotta a korosztályos világrekordot távolugrásban, miután 2006-ban, mindössze ötéves korában 163 centimétert ugrott – ez a szám olyannyira félelmetes, hogy még tavaly áprilisban is Erling birtokában volt.

Hiába azonban a tehetség, a fiatal játékos vékony volt, ami a szakembereket eleinte komolyan aggasztotta.

„Erling körülbelül 5,5 éves lehetett, amikor először találkoztam vele. Nagyon rendes fiú volt, akit könnyű megkedvelni. Természetesen ismertük az apját, de Norvégiában mindenki tisztában volt vele, ki Alfie. Ennek ellenére Alfie megfelelően kezelte a szituációt, sosem helyezett ránk nyomást, egyáltalán nem volt külön kérése hozzánk, hogy milyen módon készítsük fel a fiát, hogyan kezeljük őt vagy miként bánjunk vele. Norvégiában rengeteg fiatalt tulajdonképpen önkéntes trénerek edzenek, akik igazából csak szülők. Nekik ezért senki sem fizet. Megfelelő volt a helyzet, nem is akartuk, hogy Haaland egyéb bánásmódban részesüljön, mint a többi kissrác” – emlékezett vissza Berntsen, aki elárulta, hogy az edzéseken a szabad játék közben nem volt megszabva a fiataloknak, mit és hogyan csináljanak, hagyták őket kibontakozni.

„Jól érezték magukat. A futballban nem kell minden egyes mozdulatot meghatározniuk a felnőtteknek, néha jobb, ha a srácok azt teszik, amit szeretnének, végül is nekik ez a szabadidejük volt.”

Berntsennek nem csupán Erling páratlan atletikussága szúrt szemet – ami inkább feltűnt neki, az a csatár intelligenciája volt.

„A lényeg az esze volt, a tizenhatoson belül. Próbált erős és gyors lenni minden esetben, de ami a legkiemelkedőbb volt, az az, hogy használta az eszét. Bármikor megkapta a labdát, önbizalmat és határozottságot tükrözött, végig úgy játszott, hogy nem érdekelték a negatív következmények. Eszébe sem jutott, hogy valamiből baj lehet.”

Lassan elkezdett terjedni Erling híre az országban, s egyre több megfigyelő érkezett, hogy megnézze – noha eleinte sokan azt hitték, ez csak hírverés, hiszen egy híres labdarúgó fiáról van szó, a megfigyelők rendre azzal tértek vissza a nagyobb klubokhoz, hogy Haaland valóban jó, s nem csupán felfújták a tehetségét.

Búcsú a Bryne FK-tól

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Erling Braut Haaland (@erling.haaland) által megosztott bejegyzés


A csatárért sorban álltak az egyesületek, 16 éves korában pedig a váltás mellett döntött – azt a Moldét választotta, amely akkoriban kiemelkedett a helyi együttesek közül, nagyobb vonzerővel, s természetesen több pénzzel is rendelkezett a riválisoknál.

Érdekesség, hogy Haaland az átigazolás előtt néhány hónappal debütált a norvég másodosztályban, ám 16 mérkőzésen egyetlen gólt sem tudott szerezni, akkor még Berntsen is úgy érezte, a játékos nem áll készen a profi futballra, igaz, a szakember azon a véleményen volt, Haalandot a mentalitása át fogja őt segíteni az akadályokon.

„Noha nem talált be egyáltalán, fontos szakaszba lépett a fejlődése szempontjából. Ha azon a nyáron marad nálunk és nem megy a Moldéhoz, biztos vagyok benne, hogy a következő szezonban egyszerűen már túlságosan is jó lett volna a csapathoz képest. Akkor az volt a jó lépés, pontosan a legjobbkor távozott.”

Oystein Neerland volt a Molde igazgatója Haaland érkezésekor, a vezetőedző szerepét pedig a Manchester United legendája, Ole Gonnar Solskjaer töltötte be.

„Nyilvánvaló volt, hogy a teste még fejlődésben volt, de rövid idő alatt és gyorsan nőtt – árulta el Neerland. – Edzőtermi programokat írtunk neki elő, emellett különböző programokkal segítettük, hogy elérje a szükséges szintet Norvégia legerősebb osztályához.”

Haaland és Solskjaer

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Erling Braut Haaland (@erling.haaland) által megosztott bejegyzés


A sportvezető leginkább egyszerre normálisként és abnormálisként tudná leírni Haalandot, akiről eszébe is jutott egy érdekes történet. Mivel Neerland irodája közel volt a moldei edzőpályához, a játékosok akár néhány perc alatt át is tudtak hozzá sétálni – egyszer épp Erling jelent meg az ajtóban.

„Ismerik a játékosokat. Általában beköszönnek, netán integetnek, de Haaland kifejezetten beszélni akart velem. Először meglepődtem, s gondolkodni kezdtem: Mi lehet a gond? A pénz? Netán új szerződést akar? Azt hittem, valami ilyesmiről lesz szó, mire ő elkezdett kérdezősködni arról, hogy vagyok, hogy telik a napom? Tudni szerette volna, milyen érzés egy klub vezérigazgatójának lenni. Semmi köze sem volt a pénzhez a dolognak, szimplán csak kíváncsi volt és érdeklődött irántam, mint ember iránt.”

S mint a The Athletic kiemeli, Erlingben ezt kedvelik leginkább az egykori csapattársai, barátai, edzői: egyszerre normális és abnormális – hiába olyan, mint egy atléta, hiába vált világsztárrá, belül még mindig ugyanaz a kedves, hétköznapi srác, amilyennek fiatalon megismerték.

Haaland a hírnév ellenére sem változott meg

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Erling Braut Haaland (@erling.haaland) által megosztott bejegyzés


A PILLANAT, AMIKOR MINDEN MEGVÁLTOZOTT

Nem indult jól Haaland moldei kalandja. A bajnokságban még csak bontogatta a szárnyait, az áttörés nem akart megjönni, ráadásul hiába hívták meg 2017-ben a norvég U17-es válogatottba a korosztályos Európa-bajnokságra, ott igencsak felejthető teljesítményt nyújtott, 161 perc alatt egyetlen gólt sem tudott szerezni. Norvégia sem szerepelt fényesen, az utolsó helyen zárt a csoportjában, Anglia, Hollandia és Ukrajna is megelőzte a négyesben.

Neerland elárulta, hogy a fellendülés picit később, 2018 júliusában érkezett el. A Molde a Brann Bergenhez látogatott rangadóra. Mindössze 21 perc telt el a mérkőzésből, de a Molde már 4–0-ra vezetett, s mind a négy találat Haaland nevéhez fűződött. Egy héttel később csapata 5–1-re verte a Valarengát, ott Haaland kétszer volt eredményes, emellett volt egy gólpassza is.

„Tisztán emlékszem a történtekre. Ez volt az a pillanat, amikor tudatosult bennem, hogy az idő eljött, mostantól rohamozni fognak a klubok miatta.”

TÖBBEN IS ELSZALASZTOTTÁK AZ ESÉLYT

A The Athletic információi szerint nem sokon múlt, hogy Haaland annak idején a Bryne csapatától Németországba igazoljon: a Hoffenheim még próbajátékra is meginvitálta a támadót, aki megfelelt az edzéseken, ám a klub vezetőségének nem sikerült megállapodnia a családdal a klubváltás feltételeiről, így kútba esett az üzlet.

Később Steve Walsh, az Everton egykori igazgatója árulta el: ő már a Moldéval egyezett meg, hogy 3 millió fontért szerződteti Erling Haalandot, a liverpooli alakulat vezetősége azonban megvétózta a bizniszt, s nem adott pénzt a tehetség megszerzésére.

2018-ban aztán bejelentkezett a Leeds is a csatárért, sokáig ráadásul úgy is tűnt, az angolok lesznek a befutók: a gárda vezetősége hajlandó volt a bérköltségeihez viszonyítva olyan fizetést biztosítani Haalandnak, amivel ő lett volna az egyik legjobban kereső játékosa a keretnek, emellett folyamatos játéklehetőséget ígértek neki egy komoly tervekkel bíró csapat tagjaként.

Mivel Erling Leedsben született, s korábban hangoztatta is: az az álma, hogy Premier League-et nyerjen a Leeds Uniteddel, a felek sokáig bizakodóak voltak. A megállapodás olyannyira közel volt, hogy Haalandot a Leeds képviselői Angliába utaztatták, hogy személyesen is körbenézhessen a stadionban és az edzőpályán.

A Leeds nagy sajnálatára azonban az utolsó pillanatban jött a Red Bull Salzburg megkeresése…

Mint a The Athletic írja, az osztrákok ajánlata mellett „eltörpült” a Leeds tervezete, s innentől már nem volt verseny, egy pillanatig sem volt kérdés, hogy Haaland melyik opció mellett dönt majd.

Hogy mennyire más volt a két ajánlat, azt jól jelzi, hogy Haaland „elvesztése” után az egyik leedsi igazgató csak annyit mondott: „nem vádolhatjuk azzal, hogy hibát követett volna el, amiért nem minket választott”.

Mint ismert, Haaland az RB Salzburgot választotta, ahol már az érkezése után leszögezte: ő bizony a világ legjobb játékosa akar lenni. Ennek érdekében mindent meg is tett, rengeteget dolgozott. Olyannyira komolyan gondolta a szándékát, hogy például esténként kéklencsés szemüveggel használt csak mobiltelefont, mivel elmondása szerint ezáltal hamarabb el tudott aludni.

Marco Rose, a Salzburg akkori trénere megjegyezte: Haalandnak azért nem volt könnyű az első fél éve, nehezen illeszkedett be.

„A kezdetektől fogva nagyon koncentrált, de szüksége volt némi időre, hogy beilleszkedjen. Nehéz első hat hónapja volt” – mondta Rose még a Kicker magazinnak 2019-ben.

Haaland és Szoboszlai Dominik 2019-ben, a Salzburgnál

Érdekesség, hogy Haalandot a kezdetekben az egyik csapattársa csak „tehénként” emlegette a hatalmas termete, s a kevésbé biztos labdakezelései miatt.

Haaland jobbára nem került be Rose keretébe, 2019 februárja és júliusa között mindössze 82 percet töltött a pályán, július 26-án viszont a Rapid Wien elleni bajnokin beindult a henger, megérkezett egy gólpasszal, az ezt követő hat mérkőzésen pedig kiszakadt belőle minden: vágott 11 gólt, emellett kiosztott négy asszisztot is. Noha Erlingnek végül csak 27 tétmeccs jutott az osztrák alakulatnál, 1613 játékperc alatt így is eredményes volt 29 alkalommal, ami egészen elképesztő mutató.

Kettőezerhúszban aztán jött a következő lépcsőfok: a Bundesliga és a Borussia Dortmund. Németországban sem vallott kudarcot, 89 találkozón 86-szor ünnepelhetett, igaz, a fekete-sárgáknál már utolérték a sérülések is.

Edan Terzic, a BVB technikai igazgatója a támadó mentalitását emelte ki.

„Azt, hogy milyen kvalitásai vannak, mindenki láthatja. Azonban ami igazán kiemeli a legtöbbek közül, az a győzni akarás. Ha a csapat épp nem nyer, látod rajta a teljes csalódottságot, mert mindig három ponttal a zsebben akarja elhagyni a pályát.”

MESSIT, CRISTIANO RONALDÓT, BENZEMÁT ÉS LEWANDOWSKIT IS LEPIPÁLJA

Haaland számai magukért beszélnek, a mutatói egészen elképesztőek: a 2020–2021-es szezon eleje óta csak Kylian Mbappé és Robert Lewandowski szerzett több gólt (nem büntetőből), ám a PSG és a Bayern sztárja is lényegesen több időt töltött a pályán, mint az elmúlt időszakban többször is sérüléssel bajlódó Haaland.

Ha a tizenegyeseket nem nézzük, akkor Erling Haaland 90 percenként átlagosan 0,87-szer talál be, hasonló statisztikát csak Lewandowski tud felmutatni a német élvonalban az elmúlt két év során.

Fotó: The Athletic

És Haaland még mindig csak 21 éves. Noha rendkívül éretten futballozik, tulajdonképpen még nagyban „tanulja” a dolgát. Mindezek ellenére a 23 év alatti játékosok körében tarol.

Fotó: The Athletic

A különféle sportágak statisztikáival foglalkozó StatsBomb portál adatai szerint Haaland 2020 januárja óta 12,6 góllal többet szerzett, mint ahány helyzete volt egyáltalán.

Mint a The Athletic kiemeli, a csatár tulajdonságait megnézve Haaland teljesítménye kisebb valószínűséggel múlik a szerencsén, mintsem a nagy mennyiségű munkán, amit Haaland az elmúlt évek során belefektetett az edzésekbe a fejlődése érdekében.

A támadó esetében egyébként a lövésenkénti xG mutató 0,22 – ez azt jelenti, hogy Haaland esetében minden ötödik próbálkozásnak gólhoz kell vezetnie. Hogy ez a szám mennyire félelmetes, azt jól mutatja, hogy az öt európai topligát figyelembe véve egyetlen másik játékos sem bír ilyen becsült hatékonysággal.

A The Athletic összehasonlította Haaland statisztikáit az elmúlt évek kiemelkedő támadóival – a listán Messi, Lewandowski, Benzema, C. Ronaldo és Mbappé szerepel –, a görbe pedig egyértelműen azt mutatja, hogy a norvég csatár arányai jelenleg jobbak, mint a korábban felsorolt klasszisoké.

The Athletic

Egyedül Mbappé mutatói hasonlóak, mindezek tudatában nem is túlságosan meglepő, hogy a jelenlegi átigazolási szezon két nagy durranása Erling Haaland és a végül Párizsban hosszabbító Kylian Mbappé volt…

ÚJABB SZINTET LÉP PEP GUARDIOLA IRÁNYÍTÁSÁVAL?

Mint már hivatalossá vált, Erling Haaland jövője eldőlt, s a friss angol bajnok Manchester Cityt választotta.

A katalán szakember brutális gépezetet épített fel Manchesterben, ám a kiváló körülmények ellenére korántsem biztos, hogy könnyű dolga lesz Haalandnak. Noha Guardiola a pályafutása során játszott „vérbeli” kilencessel (elég csak a Bayernben Lewandowskira gondolni), az elmúlt években a csapataira nem az volt a jellemző, hogy akad bennük hely befejező csatárnak.

A Cityben például Sergio Agüero és Gabriel Jesus szerepkörét sem az jellemezte, hogy folyamatosan a tizenhatoson belül mozognak, míg a már említett Lewandowski a boxon belül és kívül is halálos fegyver.

Ám Haaland esetében nem árt megjegyezni, hogy a statisztikák szerint szinte csak a tizenhatoson belülről kísérletezik, s főleg a két kapufa közötti területről szeret próbálkozni.

The Athletic

Noha Guardiola minden bizonnyal megoldja, a friss szerzemény esetében bizony el kell majd gondolkozni azon, a szakember egészen pontosan milyen szerepkört szán neki: a fenti kép rámutat, hogy Haaland nem azt a stílust képviseli, amit a City többi támadója. Ezáltal nem biztos, hogy kifizetődő lesz, ha Guardiola például azt várja el Haalandtól is, hogy aktívan kivegye a részét a védekezésből, emellett pedig hátrébbról, úgymond a hamis kilences szerepkörből induljon el, ahol aztán rendre visszalépve aktívan kiveszi a részét a támadások felépítéséből is.

Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a katalán tréner tavaly nyáron annak a Harry Kane-nek a szerződtetéséért lobbizott, aki végül maradt a Tottenhamnél, ám Kane az elmúlt években a Spursnél, illetve az angol válogatottnál is némileg összetettebb szerepkörben játszik, gyakran húzódik visszább, a kaputól akár 25-30 méterre, ezáltal sokkal aktívabban tetszeleg szervezőként – a londoniak támadószisztémáját jól mutatja, hogy a 28 esztendős csatár az elmúlt két szezonban összesen 27 (!) gólpasszt osztott ki klubszínekben.

LEHETSÉGES BUKTATÓK… TÖBB SZEMPONTBÓL IS

Az egy dolog, hogy Haaland miatt Guardiolának némileg meg kell majd piszkálnia a rendszerét, ami viszont még érdekesebb, az a támadó szerződésében szereplő állítólagos záradék.

Haaland aláírása után ugyanis elkezdtek szállingózni a hírek, miszerint több élklub épp azért tett le a norvég tehetség megszerzéséről, mert Haaland ügynöke, az azóta már elhunyt Mino Raiola ragaszkodott egy kivásárlási záradékhoz. Ha hinni lehet a külföldi sportsajtó értesüléseinek, ez a bizonyos opció a második szezon után lép életbe, s úgymond egy „menekülési útvonalat” biztosít Haalandnak arra az esetre, ha a Manchester Citynél nem találná meg a számításait.

Ilyenformán viszont könnyen elképzelhető, hogy a 2022-ben 75 millió euróért igazolt Erling Haaland 2024 nyarán mondjuk már épp a Real Madrid játékosa lesz! Márpedig olyan volumenű klubváltás után, mint amit a City most meghúzott, ez kifejezetten nagy kockázat. Noha az említett kivásárlási ár nem számít kiemelkedően magasnak a modernkori labdarúgásban, fontos kiemelni, hogy a fiatal sztár esetében az angol klubnak óriási összeget kellett megmozgatnia a „háttértáncosok” számára is: a hírek szerint az átigazolásban aktívan segédkező Alf-Inge Haaland, illetve Raiola ügynöksége egyaránt 50-50 millió eurós közvetítési díjat vághatott zsebre – ehhez még hozzájön Erling éves fizetése, illetve az a – minden bizonnyal nem kis – bónusz is, amit a játékos a megállapodás aláírásakor megkapott.

Összegezve tehát, Erling Haaland megszerzése minden bizonnyal 300 millió eurónál is többe fájt a Manchester Citynek. Ebből kifolyólag az érkezése tehát rejthet magában buktatókat, hiszen a katalán szakembernek módosítania kell a támadógépezet már bevált stratégiáján, vagy épp lehet, hogy a támadó két év múlva egyszer csak „beint” a Citynek és távozik.

Ám Guardiola és az angolok mindezek ellenére is rábólintottak Haalandra – ennek az oka nyilván az volt, hogy tisztában vannak vele, micsoda kincshez jutnak a transzferrel.

Egy biztos: a nagy kockázat még nagyobb eredménnyel párosulhat, s az elmúlt években a világ legjobbjai közé emelkedő gólzsák végre elhozhatja Manchesterbe a szintlépést, vagyis a hőn áhított Bajnokok Ligája-trófeát, ez ugyanis a Barcelona óta nem akar összejönni Guardiolának. Amennyiben a katalánnak sikerül megfelelően beilleszteni az új igazolást, akkor olyan együttes állhat össze a Citynél, amire nem igazán lehet majd válasza az európai klubvilágnak. Mert egy egészséges, megfelelően használt Haalandra nem igazán létezik megfelelő ellenszer, ahogy az Salzbugban és Dortmundban is kiderült.

Mint mondani szokás, kockázat nélkül nincs győzelem, s könnyen lehet, hogy a Manchester City Erling Haalanddal megnyerte a jackpotot.

 

További tartalmak