Musorujsag
Élő Eredmények

A Premier League jóváhagyta a Chelsea felvásárlását

A Premier League jóváhagyta a Chelsea felvásárlását

m4sport.hu
Az angol labdarúgó Premier League igazgatótanácsa jóváhagyta, hogy az amerikai Todd Boehly vezette konzorcium 4,25 milliárd fontért felvásárolja a Chelsea-t.

A PL közleménye szerint az adásvétel feltétele, hogy a birt kormány kiadja a szükséges eladási engedélyt, és hogy a tranzakció utolsó szakaszai kielégítően befejeződjenek. A Premier League hivatalos honlapján olvasható tájékoztatás hozzáteszi, hogy a sikeres átvilágítás után a Chelsea most „az illetékes kormányokkal együttműködve biztosítja a felvásárláshoz szükséges engedélyeket”.

A Chelsea május 7-én jelentette be, hogy megszületett a megállapodás a futballklub tulajdonosváltásáról, a Los Angeles Dodgers baseball-csapatának két résztulajdonosa, az amerikai Todd Boehly és Mark Walter, valamint a svájci Hansjörg Wyss, továbbá a Clearlake Capital amerikai befektetési csoport 4,25 milliárd fontos üzlet keretében veszi át a tavaly Bajnokok Ligája-győztes londoni egyesületet.

A megállapodás alapján a csoport 2,5 milliárdot fizet a klub részvényeiért, további 1,75 milliárdot pedig a stadion fejlesztésére, a női csapatra, az akadémiára és a Chelsea alapítványára fordít. A bevétel egy befagyasztott brit bankszámlára kerül, és azt Roman Abramovics, a klub jelenlegi tulajdonosa teljes egészében jótékony célra fordítja.

Az orosz üzletember 19 év után kényszerűségből válik meg a Chelsea-től – amelynek eladását március másodikán jelentette be –, mert az ukrajnai háború kitörése után Nagy-Britannia szankciókat léptetett életbe vele szemben.

Május közepén megakadt a tulajdonosváltási folyamat, ugyanis a brit kormánynak aggályai támadtak azzal kapcsolatban, hogy Abramovics – azt kihasználva, hogy a klub 1,5 milliárd fonttal tartozik az egyik cégének – mégis hasznot húzhat az eladásból. A BBC forrásai szerint ezúttal nem lesz akadálya a szükséges engedélyek kiadásának, az üzletet akár már kedd este véglegesíthetik.

A Chelsea – Lőw Zsolt másodedzővel a szakmai stábban – a harmadik helyen zárta a Premier League szezonját, és ezzel kvalifikálta magát a Bajnokok Ligája csoportkörébe, a Ligakupában és az FA Kupában pedig döntőbe jutott, mindkét fináléban a Liverpooltól kapott ki.

Borítókép: A Chelsea stadionja Londonban (Fotó: EPA/Andy Rain)

További tartalmak