Musorujsag
Élő Eredmények

A BL-döntőben még elvehetik Benzemától az új korszak első Aranylabdáját?

A BL-döntőben még elvehetik Benzemától az új korszak első Aranylabdáját?

m4sport.hu | Szerző: Szidor György
2022-től duplán új korszak köszönt be a labdarúgás legrangosabb egyéni elismerésének történetében. A díjat alapító France Football tavaly jelentősen átalakította az Aranylabda odaítélésének rendszerét, illetve közel két évtized után ez lesz az első olyan év, amikor Lionel Messi és Cristiano Ronaldo is lőtávolon kívülre került a legnagyobb esélyesektől. Kérdés: elveheti-e még bárki Karim Benzemától az idei díjat? Ha igen, arra a Bajnokok Ligája döntője lehet az utolsó esély.

Az elmúlt évtizedekben megszokott volt, hogy az Aranylabdát a naptári év végén kapta meg az elmúlt 12 hónap (?) legjobb (?) labdarúgója. A díjat 1956-ban alapító France Football márciusban közölte, a jövőben már nem a naptári évre (és két félszezonra) vonatkozóan nézik a teljesítményeket, eredményeket, hanem az aktuális őszi-tavaszi rendszerű szezont veszik figyelembe.

Ennek megfelelően a 2022-es Aranylabdára a július 31-én véget érő női Európa-bajnoksággal húzták meg a határt, így az év végi, katari férfi világbajnokság már a 2023-as díjba számít majd bele. (Mivel egy vb mindig hangsúlyos az Aranylabda-szavazáson, könnyen elképzelhető, hogy olyan játékosok nem lesznek versenyben a díjért, mint Szalah, Haaland, Donnarumma, miután válogatottjukkal nem jutottak ki a vb-re.)

Lionel Messinél többször (7 alkalommal) senki nem nyerte meg a trófeát (fotó: EPA/Ian Langsdon)

A férfiaknál 30, a nőknél 20 jelölt kerül fel a listára, míg a legjobb kapusnak járó Jasin-díjra és a legjobb 21 éven aluli labdarúgónak járó Kopa-trófeára vonatkozóan 10-10 játékosból áll a lista. Az első, 66 évvel ezelőtti kiírásban még 16 főből álló zsűri a későbbiekben már 170 újságíróra duzzadt, idéntől viszont százasra csökkentik a díjról dönteni hivatott szakírók létszámát, akik a FIFA aktuális ranglistájának első száz országát képviselik, míg a nők esetében ötvennél húzták meg a vonalat.

Az Aranylabdát először 1956-ban ítélték oda, és az angol Sir Stanley Matthews érdemelte ki. Eddig egyetlen magyarként Albert Flórián kapta meg a díjat, 1967-ben.

A lap szerint az egyéni díjaknál a jövőben is elsősorban az egyéni teljesítményt értékelik, amiben a játékosok személyisége is faktor lehet. Miután azonban a futball csapatsportág, második szempontként a csapattal elért eredményekre, megszerzett trófeákra is összpontosítanak.

Hangsúlyozták: „a játékos eddigi karrierje” a jövőben nem szerepel a kritériumok között, amivel teljesen nyílttá szeretnék tenni a küzdelmet, ezzel pedig tisztába tenni egy évek óta sokakat megosztó dilemmát:

nem a világ legjobb játékosa, hanem az elmúlt szezon legjobbja érdemli meg a díjat. 

Luka Modric volt az egyetlen aki meg tudta szakítani Messi és Ronaldo uralmát. (Fotó: EPA/Yoan Valat)

Ha nem is pont emiatt, de hosszú évek után először Cristiano Ronaldo és Lionel Messi sem lesz ott az esélyesek listáján. A portugál klasszist először 2004-ben jelölték, 2006-ban kerültek először mindketten a jelöltek közé, akkor Ronaldo a 14., Messi a 17. lett. 2008-tól egy kivétellel csak ők kapták meg a díjat, az argentin hétszer,  Ronaldo ötször bizonyult a legjobbnak, a horvát Luka Modric törte meg a két klasszis sorozatát 2018-ban.

A tavaly a PSG-hez szerződő Messi ugyan francia bajnok lett és 34 meccsen összehozott 11 gólt, valamint 14 gólpasszt, egyénileg karrierje egyik leggyengébb szezonját futotta, a Ligue 1 álomcsapatába sem került be, így nehezen elképzelhető, hogy a 2021-ben – sokak megdöbbenésére – hetedszer aranylabdás argentin neve ott lesz a végelszámolásnál.

A Manchester Unitedhez szintén egy éve visszatérő Cristiano Ronaldo ugyan magasan csapata legjobb játékosa volt a szezonban és 37 évesen is szépen termelte a gólokat (39 mérkőzésen 24-et), a Premier League – csupán EL-indulást érő – hatodik helyén végző,  a BL-ből a 16 között búcsúzó Manchester Unitedből aligha merülhet fel bárki neve az idei Aranylabdára.

Kettejük perifériára szorulása egyértelműen egy meghatározó korszak végét jelenti.

Benzema és a többiek?

A hamarosan véget érő 2021/22-es szezon során számos játékos kiemelkedően teljesített, de a bukmékerek, a szurkolók és a szakértők többsége szerint is Karim Benzema érdemelné meg leginkább az év a szezon legjobb labdarúgójának járó elismerést. A Real Madrid támadója a szezon során 45 meccsen 44 gólt szerzett és kiosztott 15 gólpasszt. Amellett, hogy a bajnokságban vezére volt csapatának, a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában nyújtott teljesítménye példa nélküli.

A PSG elleni nyolcaddöntős párharcban három, a Chelsea elleni negyeddöntők során négy, míg a Manchester City elleni elődöntőkben három gólt szerzett. Emellett a csoportkörben is volt már öt gólja, így jelenleg 15 góllal vezeti a BL-góllövőlistáját. A bajnokságban a Real 80 gólt szerezve lett bajnok, ebből 27-t lőtt a francia támadó. A BL-ben ez a mutató 30 gól, melynek felét szerezte Benzema.

A 34 éves játékos a Real bajnoki gólszerzőinek örökrangsorában a második helyen áll, ugyanúgy 323 gólt szerzett a klub színeiben mint Raúl, csak Cristiano Ronaldo (450) volt náluk eredményesebb.

Benzema lehet az ötödik francia játékos Raymond Kopa (1958), Michel Platini (1983, 1984, 1985), Jean-Pierre Papin (1991) és Zinédine Zidane (1998) után aki megnyeri a díjat.

Benzema legnagyobb riválisa a Real Madrid BL-döntős ellenfele, a Liverpool két támadója, Mohamed Szalah és Sadio Mané lehet. Előbbi (megosztott) gólkirály lett a Premier League-ben, és megnyerte a legtöbb gólpasszt adó labdarúgónak járó díjat is. Az egyiptomi játékos elsősorban az őszi szezonban teljesített kiemelkedően, azzal a teljesítménnyel egyértelmű esélyese lenne a díjnak. Viszont tavasszal az elveszített ANK-döntő és az elbukott vb-pótselejtező után nem játszott már annyira kiegyensúlyozottan és eredményesen. Ezt bizonyítja, hogy a BL-csoportkörben hét gólt is szerzett, de az egyenes kieséses szakaszban csak egyszer volt eredményes. Ennek ellenére ő lett az első afrikai játékos aki háromszor is gólkirály tudott lenni a PL-ben, és a szigetországi Futballszakírók Szövetségének (FWA) szavazásán őt választották a szezon játékosának.

Mohamed Szalah és Sadio Mané lehetnek Karim Benzema legnagyobb riválisai. EPA/Peter Powell / Rodrigo Jimenez

Csapattársa bizonyos szinten szerepet játszott visszaesésében, hiszen épp a Mané vezette Szenegál verte az egyiptomiakat az ANK-döntőben és a kijutásról döntő vb-pótselejtezőben is, mindkét esetben 11-esekkel. Amíg Mané ősszel a szélen, tavasszal többnyire a középcsatár pozíciójában szerepelt a Liverpoolban és góljai, gólpasszai mellett remekül érvényesítette gyorsaságát a Klopp-féle letámadások során, rendre a kulcsmeccseken nyújtva a legjobb teljesítményt.

Nem látom magam jobbnak bárkinél. Csak igyekszem jól végezni a munkámat. Folyamatosan aggódom a szenegáli falum lakóinak következő étkezése miatt. Ezért kell mindig a legjobb formámat hoznom a pályán, hogy ne veszítsem el a helyem, mert lehet, hogy elveszítem a szerződésem, és a falum éhezik. Az Aranylabda egyáltalán nem jár a fejemben, mert azzal, hogy megnyerem, nem laknak jól az éhezők” – nyilatkozta Mané arról, mennyire fontos neki a díj.

Eddig mindössze egyetlen afrikai játékos, a Milant erősítő libériai George Weah nyerte meg a díjat még 1995-ben.

Amíg Szalah 50 meccsen 31 gólt szerzett és kiosztott 16 gólpasszt, addig Mané ugyanennyi meccsen 23 gól mellett 5 gólpasszt adott. Bár mindketten zseniális játékosok, FA-kupát és Ligakupát is nyertek idén, Benzema teljesítménye alapján csak egy igen kiemelkedő BL-döntős teljesítmény segíthetné őket a díjhoz. Kérdés, ha mondjuk Szalah vagy Mané mesterhármasával nyerné meg a Liverpool a BL-finálét, mennyit nyomna a latban a végelszámolásnál?

A május 28-i Real Madrid – Liverpool BL-döntőt az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

Közel a tűzhöz

Természetesen nem csak erről a három játékosról szól a szavazás, de meglepetés lenne, ha nem közülük kerülne ki a győztes. Rajtuk kívül ott van a legnagyobb esélyesek között Kevin De Bruyne, akinek kiemelkedő szerepe volt a Manchester City bajnoki címében és a PL-szezon legjobb játékosa lett. Amellett, hogy egyértelműen a csapat szellemi vezére, 45 mérkőzésen lépett pályára, ezeken 19 gólt szerzett és kiosztott 14 gólpasszt.

Robert Lewandowski, a bajnok Bayern München csatára a gólkirálynak járó díjjal. MTI/EPA/Friedemann Vogel

Évek óta kiemelkedően teljesít Robert Lewandowski, aki nyolc év és nyolc bajnoki cím után hagyná el a Bayern Münchent, épp azért, hogy Aranylabdát nyerjen. Az elmúlt években mindig javított helyezésén (2016-ban 16., 2017-ben 9., 2019-ben 8., 2021-ben 2.), idén megnyerte az európai Aranycipőt, de meglepetés lenne, ha idén is előrébb tudna lépni. Annak ellenére, hogy az idei szezonban 46 meccsen 50 gól és 7 gólpassz a mérlege.

Bár a PSG idén „csak” francia bajnoki címet nyert, Kylian Mbappé így is remek szezont futott. A BL-ben nem volt olyan meccs, amikor ne lőtt volna gólt vagy adott volna gólpasszt. A még mindig csak 23 esztendős, a jövőjéről múlt héten döntő sztár ugyanúgy 46 meccsen lépett pályára, mint Lewandowski és bár ő csak 39 gólt szerzett, adott mellé 26 gólpasszt is.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Az UEFA elnöke a BL-döntő előtt: A Real Madridnak kilenc élete van, mint a macskáknak
Hamarosan megkezdődnek az európai kupadöntők, szerdán a Európa-liga fináléját rendezik a német Eintracht Frankfurt és a skót Glasgow Rangers részvételével, de a legnagyobb érdeklődést érthetően a Bajnokok Ligája kíséri. Alexander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség elnöke külön kiemelte, hogy a BL-döntőbe a nőknél a Barcelona, a férfiaknál pedig a Real Madrid képviselteti magát, két olyan klub, amelyek forszíroznák az Európai Szuperligát, amelyet az UEFA egyértelműen ellenez.
Bajnokok Ligája
Klopp: Szalah és Van Dijk rendben lesz a BL-döntőre
A Liverpool vezetőedzője szerint az FA Kupa szombati döntőjében lecserélt Mohamed Szalah és Virgil van Dijk is teljesen felépül a Real Madrid elleni, jövő szombati Bajnokok Ligája-döntőre.
Bajnokok Ligája