Musorujsag
Élő Eredmények

Mourinho: Minden megkeresést el fogok utasítani, maradok Rómában

Mourinho: Minden megkeresést el fogok utasítani, maradok Rómában

m4sport.hu
Szerdán este az olasz AS Roma nyerte az Európa-konferencialigát, miután a döntőben 1–0-ra legyőzte a holland Feyenoordot. Történelmi pillanat volt ez a Farkasok edzője számára, hiszen ő az első szakember, aki Bajnokok Ligája-, Európa-liga és konferencialga-győztesnek vallhatja magát.

A mérkőzés után az AS Roma oldaláról érthetően mindenki elégedetten nyilatkozott, de azt is belátták, hogy a holland csapat alaposan megdolgoztatta őket, kellett a diadalhoz némi szerencse. A rotterdamiak csalódottak voltak, mert úgy érzik, sokat tettek a trófeáért, csak nem voltak elég pontosak és a szerencse sem állt melléjül.

José Mourinho, az AS Roma vezetőedzője:
“Pont olyan, mint az első alkalommal. Mindenki mondta a múlt héten, hogy az ilyen döntőkben nekem van a legnagyobb tapasztalatom, de ez semmin sem változtatott. A döntő az döntő! Az elmúlt napok nehezek is voltak, sok fontos döntést kellett meghoznunk a stábommal. Például a titkos taktikai megbeszéléseinkről. Volt egy sajtónyilvános taktikai edzésünk is, de most elárulhatom, hogy a nagy részét a színfalak mögött csináltuk.
Olyanok vagyunk, mint egy nagy család. Egy család, amely most képes volt átlendülni a nehézségein és nyerni. A második félidő különösen nehéz volt, de magunkkal visszük a kupát Rómába, örülhetünk a szurkolókkal. Történelmet írtunk!Ez egy csodálatos siker, de innentől már a következő szezonra fókuszálunk, meghatározzuk, merre kell majd elindulnunk. Minden megkeresést el fogok utasítani, maradok Rómában, bármiről is szólnak a pletykák. Ma történelmet írtunk.”

Arne Slot, a Feyenoord vezetőedzője:
„A szünetben elmondtam a játékosoknak, hogy még jobban kell teljesíteniük. A második félidőben nagyon élesek voltunk a legelső pillanattól kezdve, de néha egy kis szerencsére is szükség van, ami most elhagyott minket. Elegendő időnk volt, elég helyzetünk, de nem jártunk sikerrel. Talán ebben az is közrejátszott, hogy milyen magas szintet képviselt az ellenfél.”

Tammy Abraham, az AS Roma csatára:
„Amikor a csapathoz érkeztem, azt mondtam, hogy mindenben segíteni fogom a csapatot, hogy egy fináléig jussunk és trófeát nyerjünk. Már az első szezonomban sikerült ezt elérnem. Minden elismerésem a csapattársaimé ezért a tökéletes teljesítményért. Megérdemeltük ezt, annyira keményen dolgozunk az év folyamán.”

Chris Smalling, az AS Roma védője:
Tisztában voltunk azzal, hogy ez mennyire fontos mindenkinek Rómában, mindenki láthatta, hogy mennyire együtt voltunk a legvégéig. Kicsit mélyebben kényszerültünk védekezni, de mindenki lűthatta, hogy ha kellett, még a csatárok is visszafutottak segíteni.”

Justin Bijlow, a Feyenoord kapusa:

„Az első félidőben nem helyeztünk elég nagy nyomást rájuk, olyan, mint amilyet a másodikban már sikerült. Körbejárattuk hátul a labdát, ami tökéletesen megfelelt nekik. Fordulás után többet birtokoltuk a labdát és több helyzetünk volt, sajnálatos, hogy nem az elejétől játszottunk így.”

Hatalmas siker volt ez az AS Roma és Mourinho számára is, hiszen a klub eddig egyetlen nemzetközi kupával dicsekedhetett, 1961-ben a Várásvárosok kupáját nyerte meg, vagyis több mint hatvan évet kellett várnia a szurkolóknak egy újabb nagy sikerre. A portugál tréner pedig történelmet írt, hiszen rajta kívül senki más sem mondhatja el magáról, hogy mindhárom nagy európai kupát megnyert. A Bajnokok Ligáját kétszer (Porto 2004 és Inter 2010), az Európa-ligát a Manchester Uniteddel (2017), az Európa-konferencialigát pedig most a Farkasokkal nyerte meg.

A Vásárvárosok kupája-győzelem mellett korábban kétszer jutott döntőbe a római klub, 1984-ben a Bajnokok Ligája elődjében, a Bajnokcsapatok Európa-kupájában jutott el a fináléig, de tizenegyesekkel kikapott a Liverpooltól, 1991-ben pedig az UEFA-kupa első kiírásában döntőzhetett, az ugyancsak olasz Inter 2-0-s győzelmet aratott a német Lothar Matthaus duplájával.

Az olasz labdarúgás is éhezhette már a nemzetközi sikert klubszinten, hiszen utoljára az Internek sikerült nyernie még 2010-ben a Bajnokok Ligájában. A milánói csapatnak nem más volt az edzője, mint José Mourinho.

Borítókép: Jose Mourinho (jobbra a kupával) (Fotó: EPA/Malton Dibra)

További tartalmak