Musorujsag
Élő Eredmények

„Nyilvánvaló, hogy kudarcot vallottunk” – a párizsi rendőrfőnök a BL-döntő előtti incidensről

„Nyilvánvaló, hogy kudarcot vallottunk” – a párizsi rendőrfőnök a BL-döntő előtti incidensről

m4sport.hu
Didier Lallement sajnálatát fejezte ki, amiért engedélyezte a könnygáz használatát a Bajnokok Ligája döntője előtt, de azt állítja, a rendőröknek nem volt más eszköz a kezükben a kapuknál lévő feszültség csökkentésére.

 

Lallement elismerte, kudarcot vallottak a májusi Bajnokok Ligája-döntő biztonsági műveletei, és bocsánatot kért, amiért könnygázt vetettek be a stadionba bejutni igyekvő szurkolók ellen.

„Nyilvánvaló, hogy kudarcot vallottunkmondta Lallement a francia szenátusban az incidenst vizsgáló bizottságnak. – Kudarcot vallottunk, mert az embereket lökdösték és megtámadták. Blama, mert sérült az ország megítélése.”

Azt mondta, sajnálja, hogy engedélyezte a könnygáz alkalmazását a szurkolók stadiontól való távoztatására a mérkőzés előtt, de hozzátette, nem volt más eszköz a kapuknál kialakult káosz, illetve az egyre növekvő feszültség enyhítésére.

„Rá kellett vennünk az embereket, hogy lépjenek hátrébb. Arra kértük az embereket, hogy menjenek hátrébb, majd könnygázt használtunk… tudomásunk szerint ez az egyetlen módja annak, hogy a tömeget hátrébb tereljük, eltekintve a gumibottal való közbelépéstől” – magyarázta Lallement.

A 65 éves rendőrfőnök arra buzdította a Liverpool és a Real Madrid szurkolóit, hogy tegyenek panaszt, ha tudomásuk van hamisított jegyekkel való visszaélésről vagy utcai bűncselekmények áldozatai lettek a stadion előtt, hogy megtalálják a bűnösöket, és felelősségre tudják vonni őket.

Lallementet Gerald Darmanin belügyminiszter által megadott ellentmondásos adatokkal kapcsolatban is kérdőre vonták, aki a stadionban történt rendbontásokért és a mérkőzés késéséért a 300000-40000 jegy nélküli vagy hamis jegyekkel rendelkező szurkolót okolta.

A rendőrfőnök azt mondta, hogy a számadatért ő a felelős, melyet a párizsi közlekedési társaságok által megadott számok, valamint a helyszínen tartózkodó rendőrök visszajelzései alapján állapított meg.

„Lehet, hogy hibáztam a számadattal, amelyet a miniszternek adtam meg. Soha nem állítottam azt, hogy ez teljesen pontos lenne” – vélekedett. Majd elismerte, nem volt ennyi ember a stadion kapui előtt, de fenntartotta, sok ezren voltak a közelben.

Az UEFA (Európai Labdarúgó-szövetség) korábban közleményt adott ki, amelyben elnézést kért a szurkolóktól a párizsi Bajnokok Ligája-döntő előtti kaotikus jelenetek miatt, az incidens következtében a Real Madrid–Liverpool döntő fél órával később kezdődött. Az amúgy is feszült helyzet a stadionon kívül tovább fokozódott, amikor a rendőrök paprika sprayvel próbálták megfékezni a drukkereket, akik megpróbáltak bejutni a helyszínre.

Az UEFA korábban azt kommunikálta, a kialakult helyzetért a későn érkező szurkolók voltak a felelősek – a szervezet később ezt annyiban finomította, hogy elismerte, kisebb biztonsági problémák is felmerültek. Később mindkét érintett klub hivatalos közleményben kérte, vizsgálják ki, kik a felelősök a szurkolóikat ért incidensek miatt.

A szervezet bejelentette, független testületet állít fel és a párizsi fináléban érintett valamennyi döntéshozó szerv és résztvevő álláspontját megvizsgálja majd. Az UEFA minden oldalról bizonyítékokat gyűjt, és a független jelentés kézhezvételét követően tesz majd további lépéseket.

A francia kormány az eset után két nappal már elnézést kért az érintettektől. Az eset kapcsán a rendőrség több mint száz embert vett őrizetbe, 230-an megsérültek. A finálé 1-0-s madridi sikerrel végződött.

 

Borítókép: French police officers during the UEFA Champions League final between Liverpool FC and Real Madrid at Stade de France in Saint-Denis, near Paris, France, 28 May 2022. EPA/YOAN VALAT

További tartalmak