Musorujsag
Élő Eredmények
×

Reform a Serie A-ban: döntő mérkőzés az olasz bajnoki címért pontazonosság esetén

m4sport.hu | Kerényi Ervin
Az Olasz Labdarúgó-szövetség kedden jelentett be néhány újdonságot a Serie A lebonyolításával kapcsolatban, az egyik, hogy a 2022/23-as szezontól bajnoki döntőt rendezhetnek a Scudettóért, amennyiben két csapat azonos pontszámmal végez a tabella élén – írja a Football Italia.
(fotó: MTI/EPA/ANSA/Serena Campanini)

Az eddigi szabályok értelmében pontazonosság esetén az egymás elleni eredmények döntöttek, majd a jobb gólkülönbség és a több szerzett gól.

A következő szezontól ez megváltozik: ha két csapat azonos pontszámmal zár az első két helyen, egy mindent eldöntő mérkőzést kell játszaniuk a Scudettóért. A 90 perces rendes játékidőt nem követi hosszabbítás, döntetlen esetén egyből tizenegyespárbajra kerülne sor. (Abban az esetben, ha három csapat is fej-fej mellett végezne a tabella tetején, az egymás elleni eredmények minitabellája döntené el, melyik két csapat küzdhet meg a trófeáért.)

Fontos megjegyezni, hogy az új szabály csak a bajnoki címre vonatkozik, tehát a Bajnokok Ligája-indulásról vagy az európai kupaszereplésről, valamint a kiesésről a jövőben is az egymás elleni eredmény határozza meg a végső sorrendet, amennyiben a pontok száma megegyezik.

A 2021/22-es szezonban – 11 év várakozás után – az AC Milan hódította el az olasz bajnoki címet, két ponttal megelőzve a címvédőként második helyen végző Intert. Az aranyérem sorsa csak az utolsó fordulóban dőlt el.

fotó: MTI/EPA/ANSA/Serena Campanini

Az olasz szövetség elnöke, Gabriele Gravina kijelentette, azt az ötletet is támogatják, hogy a jövőben bevezessék a rájátszást az olasz élvonalban, tehát amerikai mintára az alapszakasz után a felsőházban végző csapatok kieséses rendszerben küzdenének meg a bajnoki címért. Úgy vélik, egy ilyen rendszer bevezetése izgalmasabbá tenné a Serie A-t. (A Serie B-ben a harmadik feljutó kilétéről már évek óta rájátszással döntenek a 3.-8. helyen végző csapatok részvételével.)

Az olasz foci történetében egyébként nem ismeretlen a bajnoki döntő intézménye, igaz, csak egyszer volt rá példa, az 1964-es szezon végén az Inter és a Bologna játszott egy mindent eldöntő mérkőzést az aranyéremért, amely végén a Bologna 23 év után ünnepelhetett.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Ronaldo villájában rabolták ki Verrattit
Hárommillió euró (1,2 milliárd forint) értékben loptak el ékszert és készpénzt a brazil Ronaldo ibizai házából, amelyben éppen Marco Verratti nyaral.
Külföldi futball