Musorujsag
Élő Eredmények
×

Több mint 1 milliárd eurós adósság, szigorúan szabályozott bérkeret – mégis hogyan szerződtette Lewandowskiékat a Barcelona?

Több mint 1 milliárd eurós adósság, szigorúan szabályozott bérkeret – mégis hogyan szerződtette Lewandowskiékat a Barcelona?

m4sport.hu | Határ Dávid
Az FC Barcelona már több labdarúgót is szerződtetett 2022 nyarán annak ellenére, hogy a klub pénzügyi helyzete köztudottan elmarad az optimálistól, ráadásul több szempontból a La Liga pénzügyi feltételeinek sem felel meg. Akkor mégis hogyan lehetséges, hogy többek között a világ egyik legjobb csatárát, Robert Lewandowskit is átigazolták, és további játékosok megszerzéséről sem tettek még le. Ezt járjuk körbe elsősorban Sid Lowe espn.com-on és Jonathan Wilson si.com-on megjelent cikke, valamint a labdarúgást gazdasági oldalról vizsgáló Swiss Ramble Twitter-oldal segítségével.

2021 nyara a legtöbb Barcelona-szurkoló számára minden bizonnyal keserű emlékként él a mai napig, hiszen a katalán klubot 21 év után ekkor hagyta el Lionel Messi. Az argentin klasszis játékjogát ingyen szerezte meg a Paris Saint-Germain, mivel a szerződése lejárt, és többek között a pénzügyi nehézségek miatt nem sikerült azt megújítania a katalánoknak. Azóta egy év telt el, a Barcelona pénzügyi helyzete cseppet sem javult, ám a katalán együttes idén már nem tétlenkedik az átigazolási piacon: Franck Kessié és Andreas Christensen játékjogának megszerzése után 58 millió euróért szerződtette Rapinhát és 45 millió euróért Robert Lewandowskit, miközben a fizetéscsökkentésbe egyaránt beleegyező Ousmane Dembélével és Sergi Robertóval is szerződést hosszabbított.

Ráadásul spanyol sajtóhírek szerint a klub nem lassít, a célkeresztjében ott van még a Chelsea két spanyol hátvédje, César Azpilicueta és Marcos Alonso, a Sevilla francia válogatott középhátvédje, Jules Koundé, vagy éppen a Manchester City portugál válogatott középpályása, Bernardo Silva, akit Xavi nagyon szívesen látna a csapatában.

De mégis hogyan lehetséges ez, miközben a Barcelona köztudottan úszik az adósságban?

A klubnak különböző számítások szerint jelenleg 1.2-1.3 milliárd (!) eurós tartozása van, és a legutóbbi pénzügyi évben az adózás előtti eredménye a klub történetében negatív csúcsot jelentő 555 millió eurós veszteséget mutatott. Akkor mégis hogyan igazolnak sztárokat, miközben a La Liga szigorú pénzügyi fair play szabályzata alapján érvényes bérkeretük – a spanyol élvonal csapatai közül egyedüliként – negatívban van?

A rövid válasz: hiába igazol és mutat be sajátjaként játékosokat a Barcelona, jelen állás szerint őket nem tudja regisztrálni, így Lewandowskiék hivatalosan nem kerülhetnek be a csapat keretébe, és így nem is léphetnek pályára a bajnokságban.

De csak egyelőre. Ugyanis a Barcelona régi-új elnökének, Joan Laportának a célja, hogy ez a La Liga kezdetére megváltozzon. Ehhez pedig egy terve is van – még ha ez hosszú távon igencsak kockázatosnak és veszélyesnek is tűnik.

Joan Laporta, az FC Barcelona elnöke (EPA/Alejandro Garcia)

LAPORTA ÉS A NAGY TERV

Ahogy Sid Lowe írja, a klubok életében, így a Barcelonánál is különböző, de egymással sokszor mégis összefüggő folyamatok futnak párhuzamosan. Ilyen például az, hogy a klub általános pénzügyi helyzete rövid, közép és hosszú távon is egyensúlyban legyen a versenyképességével, továbbá teljesítse a költségvetési céljait, vagy éppen megfeleljen a liga által felállított gazdasági kritériumoknak. Ez utóbbi jelenleg igencsak ingatag lábakon áll a Barcánál, figyelembe véve, hogy az utóbbi öt évben több mint a háromszorosára nőtt a klub teljes adóssága, amelynek nagy részét a részletekben fizetendő transzferdíjak teszik ki (2017 és 2021 között csak a Juventus költött többet új játékosokra a Barcánál).

Spanyolországban létezik az úgynevezett limite salarial, amely a La Liga saját pénzügyi fair play szabályzata. Ennek röviden a lényege, hogy a liga a klubok auditált beszámolója alapján egy évre előre meghatározza azt az összeget, amelyet a csapatok elkölthetnek (bérekre, átigazolási díjakra és így tovább). Nagyon leegyszerűsítve azt számolják ki, hogy az adott klubnak a bevételei alapján milyen kiadásai lehetnek.

A rendszer lényege, hogy a szabályok megsértését nem utólag büntetik (mint mondjuk az UEFA pénzügyi fair play szabályzata), hanem azonnal: ha egy klub nem felel meg a liga által szabott feltételeknek, akkor nem regisztrálhatja az új játékosát, aki így nem is léphet pályára a bajnokságban.

Ezen szabályok alapján a La Liga csapatai közül egyedül a Barcelonának van negatív bérkerete (-144 millió euró), ám ez még a tavalyi adat, idén nyáron újat határoznak majd meg az előttünk álló szezonra. És hogy ez mit jelent?

Azt, hogy a Barcelonának a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban kell csökkentenie a költségeit (például a fizetések megvágásával, játékosok el- és kölcsönadásával), és növelnie kell a bevételeit (erre szolgál a Spotifyjal kötött új szponzori szerződés, vagy a remény, hogy a koronavírus-járvány lecsengése után újra jelentősen növekedésnek indulnak a meccsnapi és marketingbevételek).

Ezen kézenfekvő – de a helyzet megoldása szempontjából minden bizonnyal közel sem elégséges – megoldások mellett a Barcelona vezetősége egy új ötlettel is előállt, ezt pedig a palancasnak, azaz gazdasági emelőnek nevezte el. Ennek a tervnek – egyelőre – két része, vagy ha úgy jobban tetszik „karja” van:

a hazai televíziós jogdíjakból származó bevétel egy részének előzetes értékesítése és a BLM (Barca Licensing & Merchandising), azaz a klub marketing- és licencjogait kezelő cég 49.9 százalékának értékesítése.

Joan Laporta és Raphinha (Fotó: EPA/Enric Fontcuberta)

KOCKÁZATOS KIÁRUSÍTÁS, EZ MÉG FÁJHAT A BARCÁNAK

Mint azt jól tudjuk, ingyen ebéd senkinek sem jár, vagy ahogy a helyzetet elemző Swiss Ramble Twitter-oldal rendkívül pontosan fogalmaz: a Barcánál a rövid távú profit érdekében jelenleg a „családi ezüstkészlet”, azaz a jövőbeli bevételek egy részének kiárusítása zajlik.

A katalán klub eddig a hazai televíziós jogdíjakból származó bevétel 10 százalékát adta el 25 évre 207.5 millió euróért cserébe egy amerikai cégnek. A Barcelona az aktuális szerződés alapján (amely persze a 25 alatt változhat, sőt, nyilvánvalóan változni is fog) évente 166 millió eurót kap, ennek 10 százaléka 16.6 millió euró, és ha ezt felszorozzuk 25 évvel, akkor 414 millió eurót kapunk – (a pénz jelen- és jövőértéket figyelmen kívül hagyva) ez kétszer annyi, mint amennyit most egy összegben kap a Barca.

A klubnál ennek ellenére – vagy éppen ezért – további 15 százaléknyi tévés jogdíjat szeretnének értékesíteni 400 millió euróért cserébe, illetve a marketingjogokat kezelő cég 49.9 százalékának eladásából is 200-300 millió eurós bevételt remélnek.

Joan Laporta és Robert Lewandowski (Fotó: FC Barcelona/Twitter)

VAN MÉG EGY KISKAPU

Mi lesz, ha Laporta tervének, a palancasnak megfelelően sikerül jelentős bevételre szert tennie a Barcának? Akkor végre regisztrálhatják az új igazolásokat, és rövid távon minden mehet tovább a megszokott mederben. És ha nem válik be a terv? Akkor sincs minden veszve, marad még egy kiskapu.

A La Liga a koronavírus-járvány miatt valamelyest enyhített ugyanis a kritériumokon. Az „1:4 szabály” bevezetésével megengedték a túlköltekező kluboknak is, hogy minden négy megtakarított euró után egyet befektethetnek, azaz, ha például 100 millió euróért eladnak egy játékost, vagy például ugyanennyi pénzt sikerül a bérek csökkentésével megspórolniuk, akkor ebből 25 millió eurót újra befektethetnek, azaz akár igazolhatnak egy új labdarúgót. Ráadásul a liga a 2022-es nyári átigazolási időszakra az 1:4 szabályt 1:3-ra változtatta, azaz további mozgásteret nyitott meg például a Barcelona előtt.

Ezeknek a pénzügyi műveleteknek köszönhetően a Barcelona így vagy úgy, de minden bizonnyal megfelel majd idén nyáron is a La Liga pénzügyi szabályainak, és még úgy is beregisztrálhatja az új és a szerződést hosszabbító játékosait, hogy közben a leginkább piacképes labdarúgójától, a Manchester United által csábított (de a Barcánál egyébként maradni akaró) Frenkie de Jongtól nem kell megválnia.

Lewandowskiék tehát szinte biztosan pályára léphetnek majd a bajnokságban, ám nagy kérdés, hogy a gyors pénzszerzés érdekében a jelentős jövőbeli bevételekről való lemondás, és az ezzel járó, hosszú távon rendkívül kockázatos stratégia mennyire lesz majd kifizetődő a Barcelonának…

Felhasznált források: ESPN, Sports Illustrated, Swiss Ramble, Goal

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

„Életem legnehezebb döntése” – Lewandowski elárulta, miért igazolt a Bayernből a Barcelonához
Szombaton hivatalossá vált a világ egyik legjobb csatárának klubváltása, Robert Lewandowski nyolc év után elhagyta a Bayern Münchent és a Barcelonához szerződött. A lengyel gólvágó távozóban még interjút adott a német BILD-nek, amelyben őszintén osztott meg részleteket az elmúlt két hónapban igazi átigazolási szappanoperává duzzadó transzfer hátteréről, döntése okairól és spanyolországi céljairól.
Külföldi futball