Musorujsag
Élő Eredmények

Újabb tőkeinjekció a Barcelonánál: már televíziós jogai 25%-át eladta a klub

Újabb tőkeinjekció a Barcelonánál: már televíziós jogai 25%-át eladta a klub

m4sport.hu
A Barcelona pénteken bejelentette, a La Ligától befolyó televíziós jogdíjainak újabb 15 százalékát adta el az amerikai Sixth Street befektetőcégnek, azután, hogy júniusban 10 százalékot már értékesítettek. A cél továbbra is ugyanaz: rövidtávon egyenesbe hozni a klub pénzügyeit és biztosítani az új igazolások anyagi hátterét.

Az új megegyezés értelmében a következő 25 évben a Sixth Street befektetőcéget illeti az FC Barcelona hazai televíziós jogdíjainak 25 százaléka.

Ezért cserébe most összesen 527 millió euróhoz jut a klub, a 10 %-os részt 207.5 millió euróért, a mostani 15%-ot pedig 320 millió euróért értékesítették.

A Barcelona spanyol televíziós jogai a 2020/21-es szezonban 165 millió eurót értek, ennek a 25%-a 41 millió euró. Ha ezt felszorozzuk 25 évvel (a pénz inflálódását nem is számolva), 1 milliárd euró fölötti összeget kapunk, nagyjából ekkora összeggel számolhat a Sixth Street 527 millió eurós befektetéséért cserébe.

Az üzlet a katalán klub szempontjából hosszútávon hordoz magában kockázatot, de rövidtávon megoldást jelent: a Barca ennek köszönhetően tudja megerősíteni keretét, regisztrálni új nyári igazolásait, Franck Kessiét, Andreas Christensent, Raphinhát és Robert Lewandowskit, de a hírek szerint további erősítések is várhatóak.

Arról, hogy a több mint 1 milliárd eurós adósságban úszó Barcelona hogyan lehet ilyen aktív az átigazolási piacon és hogyan épül fel Laporta elnök stratégiája a klub anyagi stabilizálására, illetve ez milyen veszélyekkel járhat – ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesebben.

Borítókép: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

További tartalmak