Musorujsag
Élő Eredmények

Megfosztották becenevétől a német labdarúgó-válogatottat

Megfosztották becenevétől a német labdarúgó-válogatottat

MTI
A jövőben nem használja A Csapat (Die Mannschaft) márkanevet a német labdarúgó-válogatott.

Erről a német szövetség (DFB) döntött csütörtökön azt követően, hogy az együttes közelmúltbeli gyenge eredményeit látva a szurkolók és több ismert sportági személy – többek között Lothar Matthäus német válogatottsági rekorder, valamint a ligaelnök Hans-Joachim Watzke – is tiltakoztak a márkanév további használata ellen.

A válogatottat már régóta így hívták ugyan – főként külföldön -, de hivatalos márkanévként csak 2015-ben, egy évvel a 2014-es világbajnoki cím megszerzését követően kezdték használni.

Bernd Neuendorf, a DFB elnöke kiemelte: a válogatott nyilvánosság előtti megjelenését amúgy is fontosabbnak tartja, mint azt, hogy miként hívják. Hozzátette: a nemzeti együttesnek a pályán és azon kívül is a DFB által képviselt értékeket magán viselve kell élnie és működnie, hozzáállásával pedig inspirálnia kell a szurkolóit, akikkel egységet kell képezzen.

Kifejtette: teljes mértékben megbízik Hansi Flick szövetségi kapitányban, Oliver Bierhoff igazgatóban és a válogatott játékosokban, akikkel a válogatott az elmúlt évben lenyűgöző újrakezdésről tett tanúbizonyságot.

A német válogatott az elmúlt években a várakozásoktól elmaradóan teljesített. A 2018-as, oroszországi vb-n címvédőként nem jutott tovább a csoportjából és végül a 22. helyen zárt. Tavaly, az egy évvel elhalasztott Európa-bajnokságon pedig társrendezőként a nyolcaddöntőben 2-0-ra alulmaradt a későbbi döntős angolokkal szemben, így végül csak 15. lett.

Csalódás érte őket azonban ezeken kívül is: sokkhatás volt számukra, amikor 2020 őszén a Nemzetek Ligájában 6-0-ra kikaptak Spanyolországban, míg a korábbi sikeredző Joachim Löw szerződése lejárta előtt, a tavalyi kontinensbajnokságot követően dicstelenül, többéves súlyos kritika után távozott a szövetségi kapitányi székből.

Borítókép: München, 2021. június 19. Német szurkolók a lelátón a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában játszott Portugália-Németország mérkőzés előtt a Münchenben 2021. június 19-én. MTI/EPA pool/Philipp Guelland

További tartalmak