Musorujsag
Élő Eredmények

Különös felkészülés: a katari válogatott 6 hónapos edzőtáborral fordul rá a hazai foci-vb-re

Különös felkészülés: a katari válogatott 6 hónapos edzőtáborral fordul rá a hazai foci-vb-re

m4sport.hu
Több szempontból is különleges lesz a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság: ez az első torna, amelyet a Közel-Keleten, egy muszlim országban rendeznek, az extrém nyári hőség miatt a téli hónapokban, légkondicionált stadionokban. A rendező ország válogatottjának felkészülése sem megszokott: hat hónapos edzőtáborral hozzák formába magukat a vb-re – írja a BBC.

A spanyol nemzetiségű szövetségi kapitány, Félix Sánchez által összeválogatott 30 fős keret júniusban gyűlt össze és azóta készül kisebb megszakításokkal, miközben több edzőmérkőzésen is pályára lép majd, mielőtt november 21-én, a torna nyitónapján lejátsszák az ország történetének első világbajnoki mérkőzését Ecuador ellen. (Szintén szakít a hagyományokkal, hogy idén nem a házigazda játssza a vb nyitómeccsét, hanem Szenegál és Hollandia, Katar másik két ellenfele az A csoportban.)

Az edzőtábor Spanyolországban vette kezdetét, július 30-án a Lazio ellen játszanak egy meccset, majd Ausztriába veszik az irányt, ahol egy négycsapatos felkészülési tornán szerepelnek Ghána, Marokkó és Jamaica ellen. Szeptemberben Chile és Kanada ellen lépnek pályára.

„A hathónapos felkészülés ötlete, ha nem is őrültség, mindenképpen furcsa”mondta egy a katari labdarúgó-bajnoksághoz közel álló forrás a BBC-nek.

„Fél év egyszerűen túl sok, főként, hogy ezalatt a játékosok nem is játszanak tétmérkőzést, ami mentálisan nem lehet könnyű. Kérdés, hogyan hat a játékosokra egy ilyen hosszú közösen eltöltött időszak, még a kiégés veszélye is fennállhat.”

A FIFA világranglistán 49. katari válogatott játékosai kivétel nélkül hazájuk bajnokságában játszanak, azaz most pont hogy nem, az augusztusban rajtoló bajnokság első hét fordulójáról biztosan lemaradnak a hosszú vb-felkészülés miatt.

„A tétmeccsek hiányának hatása a legnagyobb kérdőjel, a felkészülési meccseken nincs mit nyerni, se veszíteni. A csapategységet azonban rendkívüli módon össze lehet kovácsolni ennyi idő alatt, ami sokat jelenthet számukra a tornán, főként egy olyan válogatott esetében, amely nem rendelkezik kiugró egyéniségekkel” – tette hozzá a BBC forrása.

A módszer egyébként nem teljesen új, a 2002-es vb társházigazdája, Dél-Korea válogatottja 5 hónapon készült a tornára, amelyen végül az elődöntőig meneteltek, tegyük hozzá, addig néhány botrányos bírói ítéletekkel tarkított mérkőzéseken át vezetett az útjuk. Végül Németország állította meg őket a négy között, a trófeát azonban Brazília nyerte a 20 évvel ezelőtti világbajnokságon.

Ha nem is ilyen mértékben, de azért hazai példa is van hasonló összetartásra, a magyar bajnokság a 2016-os és a tavalyi Európa-bajnokság előtt is a megszokottnál korábban ért véget, hogy több hét álljon a szövetségi kapitány rendelkezésére. Talán kijelenthető, mindkétszer pozitív hatással bírt a plusz együtt töltött idő, hat évvel ezelőtt továbbjutott csoportjából a magyar válogatott és a 2021-es Eb-n, a halálcsoportban is nagyon közel volt a csoda.

Borítókép: EPA/ALI HAIDER

További tartalmak

Kapcsolódó hírek