Musorujsag
Élő Eredmények

Új kvalifikációs rendszert jelentett be az AFC a 2026-os világbajnokságra

Új kvalifikációs rendszert jelentett be az AFC a 2026-os világbajnokságra

MTI
Az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) bejelentette a térség új kvalifikációs rendszerét a 2026-os amerikai-kanadai-mexikói közös rendezésű világbajnokságra.

 

A tornán a vb-k történetében először már nem 32, hanem 48 válogatott szerepelhet, és az ázsiai kontinens is több kvótát szerezhet, mint az év végi, katari viadalra.

Utóbbira a rendezők mellett maximum öt válogatott szerezhetett részvételi jogot: négy direkt hely az ázsiai selejtező harmadik körében kelt el, további egy az interkontinentális pótselejtezőben. A hétfőn bejelentett szisztéma szerint a következő időszakban a kvalifikáció négylépcsős lesz, amit majd a pótselejtezők követnek.

Az első körben a kontinens legjobb 25 együttese kiemeltként nem vesz részt, a 26-47. helyezett 22 nemzetet párokba sorolják, és a 11 győztes jut tovább. A második körben kilenc csoportra bontják a 36 válogatottat, és az oda-visszavágós körmérkőzések után a legjobb két együttes léphet tovább.

A harmadik fordulóban már kvótát lehet szerezni, a versenyben maradt 18 csapatot három csoportba sorolják, és ismét oda-visszavágós körmérkőzések várnak az érintettekre. Innen hat együttes, a csoportok első két helyezettje jut ki a vb-re. A harmadik és negyedik helyezettek a rájátszásba kerülnek, a hat csapat két csoportba kerül. A két csoportelső ugyancsak utazhat majd a vb-re, a két második pedig pótselejtezőt játszik az interkontinentális pótselejtezőben való részvételért. Utóbbin újabb kvóta szerezhető.

A november 21-én kezdődő vb-n a rendező Katar mellett Irán, a Koreai Köztársaság, Szaúd-Arábia, Japán és Ausztrália képviseli majd az ázsiai zónát.

 

Borítókép: EPA/Ali Haider

További tartalmak