Musorujsag
Élő Eredmények
×

Zseniálisan frusztráló: Anglia úgy ölte az időt a női foci Eb döntőjében, amihez foghatót ritkán látni

Zseniálisan frusztráló: Anglia úgy ölte az időt a női foci Eb döntőjében, amihez foghatót ritkán látni

m4sport.hu
Talán még Diego Simeone, a passzív futball koronázatlan királyának szeméből is kicsordult egy könnycsepp, ha nézte a vasárnapi Anglia-Németország női labdarúgó Eb-döntő hosszabbításának utolsó perceit.

Az 1–1-es döntetlennel végződő rendes játékidőt követően a házigazda angolok a hosszabbítás 110. percében vették át ismét a vezetést Chloe Kelly találatával, amit egy emlékezetes gólöröm követett.

A meccs hátralévő szakaszában, de főként a 115. perctől a lefújásig eltelt hét percben az angol csapat olyan ravaszul eldugta a labdát, húzta az időt és ölte a másodperceket, mint kevesen. Ezt egyrészről nevezhetjük akár zseniálisnak is, az ellenfél szemszögéből nézve viszont rendkívül frusztráló, a semleges nézőnek pedig… mindenki eldöntheti maga.

Az angol válogatott játékosainak nem kell pimaszságért a szomszédba mennie, ez jól látszódott a 113. percben, amikor a németek cseréltek. A frissen pályára lépő játékos egy taktikai utasításokkal ellátott cetlit vitt a többieknek, amit két angol játékos is megpróbált tanulmányozni, ki feltűnőbb módszerrel, ki hátulról lopakodva.

Ezután jött a német (női) labdarúgás talán legzaklatottabb 7 perce:

• 20 másodperces angol kapuskirúgással

• egymásnak átgondoltan átadott, 26 másodperces bedobással

• több mint egy percen át készülő szöglettel, amibe a jól ismert szabályok átismétlése is belefért (a labdának a vonalon kell lennie)

…és mindezt keretbe foglalta, hogy az angolok teljesen tudatosan és profin végrehajtva a labdát szinte végig az ellenfél térfelének szögletzászlójánál tartották, egymás után kiharcolva a szabadrúgásokat és bedobásokat.

Ez jól látszik az Opta hőtérképén, amin az utolsó 10 perc labdabirtoklása rajzolódik ki:

forrás: The Athletic

Persze a németek aligha hibáztathatják az ellenfelet azért, mert ennyi idő alatt képtelenek voltak magukhoz venni a kezdeményezést és bármi veszélyt jelenteni az angol kapura: amikor nagy nehezen felszabadították a labdát a szögletsarok nyomasztó fogságából, egyből az angolok kerültek ziccerbe.

Ezt pedig már vasárnap este óta tudjuk: a női angol válogatottnak végül sikerült, ami egy évvel korábban a férfiaknak nem: megnyerték a hazai rendezésű Európa-bajnokságot és ünnepelhettek a Wembleyben.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Videó: angol eufória a 110. percben – ezzel a góllal dőlt el a női foci Eb döntője
Chloe Kelly egy 110. percben szerzett góllal döntötte el a női labdarúgó Európa-bajnokság fináléját, melyet a házigazda angolok 2–1-re nyertek meg Németország ellen, a londoni Wembley Stadionban, Eb-rekordot jelentő 87 ezer néző előtt. A Manchester City támadója örömében még a mezét is lekapta, amiért sárga lapot kapott, de ez aligha érdekelte.
Külföldi futball