Musorujsag
Élő Eredmények

30 éve indult a Premier League, ami rövid időn belül a világ legnézettebb labdarúgó-bajnoksága lett

30 éve indult a Premier League, ami rövid időn belül a világ legnézettebb labdarúgó-bajnoksága lett

m4sport.hu
Eddig 4534 játékos szerepelt a PL-ben, a három évtized alatt több játékos kapott sárga/piros lapot, mint ahány gólt szerzett.

Jövő héten lesz a 30. évfordulója annak, hogy az angol labdarúgó-bajnokság Premier League néven szerepel. 1992. február 20-án az angol első osztályú klubok gazdasági okok folytán – 104 év után, az FA teljes támogatása mellett – kiváltak az akkori Football League-ből, és létrehozták a Premier League-et. Az új rendszerű bajnokságot 1993-tól 2007-ig Premiershipnek (vagy pontosabban FA Carling Premiershipnek, FA Barclaycard Premiershipnek és FA Barclays Premiershipnek) hívták, 2016 óta egyszerűen a Premier League.

A BBC ennek apropóján összeszedett számos érdekességet az elmúlt 30 évből. A Premier League 30 éve alatt 11 656 meccset játszottak, ezeken 31 016 gól született. Ezeket a találatokat 2528 játékos szerezte.

A legeredményesebb közülük Alan Shearer aki 260 gólt jegyzett, a PL összes góljának 0,84 százalékát.

A PL-ben eddig  4534 játékos szerepelt, összesen 120 különböző nemzetiség labdarúgója mutathatta meg magát. Anglia vezet 1632 játékossal, őket a franciák (221-en) és a skótok (210-en) követik. 

Több játékos (3217) kapott sárga vagy piros lapot, mint ahány gólt szerzett. Eddig összesen 35 312 sárga és 1701 piros lapot osztottak ki. Richard Dunne, Duncan Ferguson és Patrick Vieira nyolc-nyolc piros lapja rekord, miként Gareth Barry 123 sárgája is.

Alan Shearer legenda a PL-történetében. Fotó: Reuters

A Premier League-ben 50 klub szerepelt, ezekből hét legalább egyszer megnyerte a bajnoki címet, miközben 42 csapat esett ki az évek során. A Manchester City, a Blackburn és a Leicester City mindkettőt megtette. Összesen 955 gól nélküli döntetlen született – ez a meccsek 8,2 százaléka. Öt meccsen volt 10 gól, a legtöbb találat (11) egy találkozón 2007-ben született, akkor a Portsmouth 7-4-re nyert a Reading ellen.

Eddig összesen 265 menedzsert foglalkoztattak a PL-ben, ebben benne vannak azok is, akiknek csak egy meccs jutott.

A két legújabb PL-edző Steve Cooper (Nottingham Forest) és Erik ten Hag (Manchester United) a mostani szezon első fordulójában mutatkoztak be. Hat menedzser 100 százalékos győzelmi arányt ért el beugróként egy meccsen, míg Pat Rice 1996-ban, Arsene Wenger érkezése előtt mindhárom meccsét megnyerte az Arsenallal. Tizennyolc menedzser van, aki minden meccsét elvesztette. Tizenöten voltak egymeccses beugrók, míg Frank de Boert négy meccsen elszenvedett négy vereség után menesztették a Crystal Palace-tól. A maradék kettő pedig a már említett Cooper és Ten Hag, akiknek eddig csak egy meccsük volt, így a fentebb említett  szám valószínűleg hamarosan 16-ra csökken. A PL-győzelmek számát tekintve eddig Sir Alex Ferguson a legeredményesebb menedzser.

Sir Alex Ferguson, a Manchester United vezetőedzője búcsúzik a szurkolóktól, miután 2013. május 19-én Birminghamben utoljára irányította a Manchester Unitedet. (MTI/EPA/David Jones)

1992–1993-ban a Premier League játékosainak csak 15,6 százaléka volt nem brit, míg az előző szezonban ez az arány 57,7 százalék volt. Ez részben a Bosman-döntésnek köszönhető, hiszen 1996-ig a klubok csak három külföldi játékost nevezhettek egy európai kupameccsre, ami azt jelentette, a csapatok kevésbé voltak hajlandók túl sok nem brit játékost szerződtetni. A Manchester United például nem engedte, hogy Steve Bruce Írország színeiben játsszon az 1994-es világbajnokságon, mert idegenlégiósnak számított volna a Bajnokok Ligájában.

A 2003/04-es szezonban az Arsenal volt az első csapat, amelyik brit játékos nélkül állt ki egy bajnokira. 

Az első három szezonban 22 csapat szerepelt – csapatonként 42 meccsel -, mielőtt a jelenlegi 20 csapatos és 38 meccses formátum bejött volna 1995-ben. Az első Premier League-szezonban a Manchester United nyert, így indulhatott a Bajnokok Ligájában, az Arsenal az FA-kupa megnyerésével jutott be a Kupagyőztesek Európa Kupájába, a másik két dobogós, az Aston Villa és a Norwich pedig az UEFA-kupában szerepelhetett. A Premier League meccseit összesen 368 millióan látták a helyszínen.

Borítókép: A Premier League trófeája. Lehet, hogy ebben a szezonban senki sem emeli a magasba? (Forrás: premierleague.com)

További tartalmak