Musorujsag
Élő Eredmények
×

A Ronaldo-ügy volt a fordulópont – ezért menesztette a Chelsea Tuchelt

A Ronaldo-ügy volt a fordulópont – ezért menesztette a Chelsea Tuchelt

m4sport.hu
A Chelsea szerdán, a Dinamo Zagreb elleni 1–0-s vereség másnapján menesztette Thomas Tuchelt, 15 hónappal azután, hogy a német vezetőedzővel Bajnokok Ligáját nyert a klub. Kirúgásának azonban nem az elmúlt hetek gyengébb eredményei volt a fő oka, hanem elmérgesedett kapcsolata az új vezetőséggel.

A Chelsea szezonrajtja közelről sem nevezhető ideálisnak. Premier League-rekordot jelentő értékben, közel 300 millió euróért igazoltak új játékosokat, ennél többet egyetlen klub sem költött a nyáron. Az erősítés szó azonban aligha helytálló eddig, az újak beilleszkedése nehezen megy, sok játékos formán kívül játszik és a csapategység sem az igazi. Ez vezetett oda, hogy legutóbbi öt meccsükből háromszor is kikaptak, Tuchel pedig több meccs után is élesen kritizálta játékosai hozzáállását.

Érezhető volt, hogy valami nincs rendben, a nyomás tapinthatóan növekedett, de talán még a zágrábi vereség után sem sokan gondolták, hogy a németnek mennie kell – és vele együtt magyar másodedzőjének, Lőw Zsoltnak.

A Telegraph riportjából azonban kiderül, a gyengébb eredmények csak a végső lökést adták meg ahhoz a döntéshez, amihez a háttérben már hetek óta közeledtek.

Tavasszal Roman Abramovics megvált a Chelsea-től, az adásvétel májusban vált hivatalossá, az amerikai Todd Boehly vezette befektetői csoport vásárolta meg a klubot 4,25 milliárd fontért.

Az új tulajdonos a kezdetektől fogva nem találta meg a közös nevezőt Tuchellel, akinek hozzáállása és viselkedése nem nyerte el az új vezetés tetszését. Már jóval a kedd esti BL-vereség előtt tudták, nem ő jelenti számukra a hosszú távú megoldást a kispadon, úgy érezték, Tuchel személyisége jobban passzolt az előző rezsim nagyobb szabadságot biztosító vezetési stílusához.

(fotó: EPA/PETER POWELL)

Nem érezték kellően együttműködőnek, ami az átigazolási piacon hozott döntések során is megmutatkozott.

Boehly és Tuchel kapcsolatában Cristiano Ronaldo leigazolásával kapcsolatos nézeteltérés jelentette a fordulópontot.

A klub kifejezetten szerette volna megszerezni a Manchester Unitedtől elvágyódó, – végül maradó – portugál szupersztárt, de Tuchel egyértelműen kijelentette, nem akarja szerződtetni az ötszörös aranylabdást. Sőt, kifejezetten dühítette, hogy meg kellett magyaráznia, miért nincs szüksége Ronaldóra. Úgy vélte, érkezése mérgező hatással lett volna a csapategységre.

A Telegraph riportja megjegyzi, Tuchel eközben az öltözőt is kezdte elveszíteni, több játékossal is megromlott a kapcsolata, egyeseknek a kevés játéklehetőség volt a problémája, másoknak a pályán betöltött szerepével volt gondja, ezek a folyamatok pedig feszültséghez vezettek a csapaton belül, ami az eredményeken és a mutatott játékon is visszaköszönt.

Bár a problémák hosszabb ideje meghúzódtak a háttérben, Tuchel menesztése mégsem tűnik egy alaposan átgondolt folyamatnak. A Chelsea az átigazolási piac utolsó napján szerződtette a Barcelonától Pierre-Emerick Aubameyangot, kifejezetten a vezetőedző kérésére igazolták le korábbi dortmundi játékosát. Közös munkájuk csupán hat napig tartott.

Sajtóhírek szerint Tuchel utódja a PL-szezont remekül kezdő Brighton menedzsere, Graham Potter lehet, akivel már tárgyal is a Chelsea. Szerződéséből 16 millió fontért vásárolhatják ki.

Borítókép: EPA/VINCE MIGNOTT

További tartalmak