Musorujsag
Élő Eredmények

Kiesnek a címvédő franciák? Hollandiában vagy Belgiumban lesz a négyes döntő? – NL-körkép a zárás előtt

Kiesnek a címvédő franciák? Hollandiában vagy Belgiumban lesz a négyes döntő? – NL-körkép a zárás előtt

m4sport.hu | Szerző: Határ Dávid
A júniusi nagyüzem után folytatódik a Nemzetek Ligája: két fordulóval a zárás előtt megvizsgáltuk, hogy állnak a csoportok, melyik válogatottak juthatnak egy ligával feljebb, vagy eshetnek egy ligával lejjebb, illetve megnéztük, mely csapatoknak van még esélye odaérni a négyes döntőbe.

A-LIGA, 1. CSOPORT: KIESNEK A CÍMVÉDŐ FRANCIÁK?

Az A-liga 1. csoportjában szereplő franciák júniusban minden várakozást alulmúlva négy meccsen egyetlen győzelmet sem szereztek, ezzel el is intézték, hogy biztosan nem lesznek ott a Nemzetek Ligája négyes döntőjében, és így nem is védhetik meg a címüket. Didier Deschamps – sérülések és egyéb okok miatt erősen foghíjas – csapatának az egyetlen célja az lehet, hogy az Ausztria elleni hazai és a Dánia elleni idegenbeli találkozón kiharcolja a bennmaradást. A csoportelsőségre papíron még az osztrákoknak is esélyük van, de a gyakorlatban minden bizonnyal a csütörtökön egymással összecsapó dánok és horvátok között dől majd el, melyik válogatott folytathatja a szereplését.

TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEK
Szeptember 22., csütörtök
20.45:
Horvátország–Dánia
20.45: Franciaország–Ausztria
Szeptember 25., vasárnap
20.45:
Dánia–Franciaország
20.45: Ausztria–Horvátország

A csoport állása: 1. Dánia 9 pont, 2. Horvátország 7, 3. Ausztria 4, 4. Franciaország 2

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

M4 Sport (@m4sportofficial) által megosztott bejegyzés

A-LIGA, 2. CSOPORT: SPANYOL, PORTUGÁL VERSENYFUTÁS AZ 1. HELYÉRT

A 2. csoportban matematikailag még a cseheknek és a svájciaknak is van esélyük a csoportelsőség megszerzésére, ennek ellenére szinte biztosan spanyol, portugál versenyfutást láthatunk majd a továbbjutásért – kettejük közül jelenleg előbbi áll jobban egy ponttal. Ha szombaton mind a két válogatott hozza a kötelezőt – Luis Enrique csapata Svájcot fogadja, míg Fernando Santos együttese Csehországba látogat –, akkor az utolsó körben jöhet a csoportdöntő Bragában.

TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEK
Szeptember 24., szombat
20.45:
Csehország–Portugália
20.45: Spanyolország–Svájc
Szeptember 27., kedd
20.45:
Portugália–Spanyolország
20.45: Svájc–Csehország

A csoport állása: 1. Spanyolország 8 pont, 2. Portugália 7, 3. Csehország 4, 4. Svájc 3

Cristiano Ronaldo (Fotó: EPA/LAURENT GILLIERON)

A-LIGA, 3. CSOPORT: KITART-E A MAGYAR CSODA?

Az A-liga halálcsoportjában kialakult helyzetet itthon talán mindenki ismeri: a magyar válogatott júniusban remekelt – többek között oda-vissza legyőzte Angliát –, így az első helyről várhatja a folytatást. A kvartettben egyelőre csak az biztos, hogy az angol válogatott már nem lehet csoportelső, ám még bárki kieshet. Kissé hihetetlen leírni, de a mieink pénteken akár biztossá tehetik a csoportelsőséget – ehhez „mindössze” annyi kell, hogy Marco Rossi együttese legyőzze a németeket Lipcsében, az olaszok pedig ne nyerjenek az angolok ellen hazai pályán. A további különböző lehetséges forgatókönyvekről ide kattintva olvashat bővebben.

TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEK
Szeptember 23., péntek
20.45:
Németország–Magyarország
20.45:
Olaszország–Anglia
Szeptember 26., hétfő
20.45:
Magyarország–Olaszország
20.45:
Anglia–Németország

A csoport állása: 1. Magyarország 7 pont, 2. Németország 6, 3. Olaszország 5, 4. Anglia 2

Gazdag Dániel (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A-LIGA, 4. CSOPORT: KI LESZ A NÉGYES DÖNTŐ HÁZIGAZDÁJA?

Az már a 2022–2023-as NL-idény indulása előtt biztos volt, hogy az A-liga 4. csoportjának valamelyik tagja ad otthont a sorozat négyes döntőjének, hiszen csak ez a négy ország pályázott a rendezésre. Júniusban megfeleződött a mezőny, mivel az eredmények úgy alakultak, hogy a lengyelek és a walesiek is kiszálltak az első helyért vívott csatából – maradt tehát Hollandia és Belgium. Közülük előbbi áll jobban köszönhetően annak, hogy rögtön az első körben 4–1-re nyert Brüsszelben. Roberto Martínez csapata az utolsó körben Amszterdamban vághat vissza Louis van Gaal együttesének, előtte azonban a belgák még a kiesés elől menekülő walesieket fogadják, míg a hollandok Varsóban mérkőzésnek meg a lengyelekkel.

TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEK
Szeptember 22., csütörtök
20.45:
Lengyelország–Hollandia
20.45: Belgium–Wales
Szeptember 25., vasárnap
20.45: Wales–Lengyelország
20.45: Hollandia–Belgium

A csoport állása: 1. Hollandia 10 pont, 2. Belgium 7, 3. Lengyelország 4, 4. Wales 1

Memphis Depay (Fotó: MTI/EPA/Getty Pool/Koen van Weel)

B-LIGA, 1. CSOPORT: UKRAJNA ÉS SKÓCIA EGYMÁS KÖZÖTT DÖNTHET

A B-liga 1. csoportjában a feljutásért zajló küzdelembe Örményország már nem szólhat bele és jó eséllyel Írország sem fog beleszólni az első két helyen álló Skócia és Ukrajna versenyfutásába. A skótok szerdán 3–0-ra legyőzték az ukránokat még az 1. fordulóból elhalasztott, és most Glasgow-ban bepótolt mérkőzésen, így lépéselőnybe kerültek. Az ukránok azonban még visszaelőzhetnek, ehhez előbb idegenben az örményeket, majd pályaválasztóként Krakkóban a skótokat kell legyőzniük.

TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEK
Szeptember 24., szombat
15.00:
Örményország–Ukrajna
20.45: Skócia–Írország
Szeptember 27., kedd
20.45:
Írország–Örményország
20.45: Ukrajna–Skócia

A csoport állása: 1. Skócia 9 pont, 2. Ukrajna 7, 3. Írország 4, 4. Örményország 3

Lépéselőnyben a skótok (Fotó: EPA/Robert Perry)

B-LIGA, 2. CSOPORT: IZRAELNEK SAJÁT KEZÉBEN A SORSA

Az Oroszország kizárása miatt háromtagú 2. csoportban Izrael szombaton lezárhatja az egyetlen nyílt kérdést: ha hazai pályán legyőzi Albániát, megnyeri a csoportot. Persze ez nem lesz egyszerű feladat, hiszen hiába van csak egy pontjuk az albánoknak, ha megnyerik mind a két hátralévő meccsüket, akkor mindkét riválisukat megelőzik. A kiesés miatt egyik csapatnak sem kell aggódnia, mivel a negyedik hely az oroszok kizárásával el is kelt.

TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEK
Szeptember 24., szombat
20.45:
Izrael–Albánia
Szeptember 27., kedd
20.45: Albánia–Izland

A csoport állása: 1. Izrael 5 pont (3 meccs), 2. Izland 3 (3), 3. Albánia 1 (2), 4. Oroszország (kizárva)

Myrto Uzuniéknak is van még esélyük a feljutásra (Fotó: MTI/EPA/Malton Dibra)

B-LIGA, 3. CSOPORT: NEHÉZ HELYZETBEN A ROMÁNOK

A meglehetősen kiegyenlített 3. csoport utolsó két fordulóját a veretlen, négy ferencvárosi (Adnan Kovacevic, Eldar Civic, Muhamed Besic, Amer Gojak) és egy fehérvári (Kenan Kodro) játékost is a soraiban tudó Bosznia-Hercegovina várja az első helyről, a feljutását (esetében visszajutást az A-ligába) pedig pénteken már be is biztosíthatja, ha hazai pályán legyőzi Montenegrót. A finneknek és a románoknak papíron még arra is van esélyük, hogy csoportelsők legyenek, de reális keretek között mind a két válogatott célja a kiesés elkerülése kell hogy legyen. Ebből a szempontból Románia van nehezebb helyzetben, mivel három vereség mellett csak egy győzelme van, és a hazai pályán még veretlen finnek mellett a bosnyákokkal is találkozik.

TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEK
Szeptember 23., péntek
20.45:
Bosznia-Hercegovina–Montenegró
20.45: Finnország–Románia
Szeptember 26., hétfő
20.45:
Románia–Bosznia-Hercegovina
20.45: Montenegró–Finnország

A csoport állása: 1. Bosznia-Hercegovina 8 pont, 2. Montenegró 7, 3. Finnország 4, 4. Románia 3

Teemu Pukki (Fotó: MTI/EPA/AFP/Kirill Kudrjavcev)

B-LIGA, 4. CSOPORT: KETTÉSZAKADT A HALÁLCSOPORT

A B-divízió kimagaslóan legerősebb csoportja kettészakadt: az első helyért Norvégia és Szerbia, míg a kiesés elkerüléséért az előző idényt még az A-ligában töltő Svédország, illetve Szlovénia küzd meg egymással. Előbbi harcban a Nemzetek Ligája góllövőlistáját öt találattal vezető Erling Haaland fémjelezte, a ferencvárosi Kristoffer Zachariassent is a keretében tudó norvégok állnak jobban, míg utóbbiban a svédek – az utolsó körben norvég–szerb és svéd–szlovén összecsapást rendeznek, így még közel sem lefutott egyik játszma sem…

TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEK
Szeptember 24., szombat
18.00:
Szlovénia–Norvégia
20.45: Szerbia–Svédország
Szeptember 27., kedd
20.45:
Norvégia–Szerbia
20.45: Svédország–Szlovénia

A csoport állása: 1. Norvégia 10 pont, 2. Szerbia 7, 3. Svédország 3, 4. Szlovénia 2

Erling Haaland vezeti az NL-góllövőlistát (Fotó: MTI/EPA/NTB/Beate Oma Dahle)

C-LIGA, 1. CSOPORT: SZINTE BIZTOS A TÖRÖK SIKER

A C-liga 1. csoportjában Luxemburg matematikailag még befoghatja az éllovas Törökországot, ám ezt az eddigi eredményeket böngészve nehéz elképzelni. Egyrészt a törökök eddigi hibátlanok – ráadásul a négy győzelem mellé 14–0-s gólkülönbség párosul –, másrészt Isztambulban lesz a mérkőzés. A csoportelsőség mellett a kiesés elkerüléséért vívott harc is gyakorlatilag júniusban eldőlt, ugyanis a négy vereséggel és 1–12-es gólkülönbséggel álló litvánok minden bizonnyal nem tudják majd Feröert és Luxemburgot is legyőzni.

TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEK
Szeptember 22., csütörtök
20.45:
Litvánia–Feröer
20.45: Törökország–Luxemburg
Szeptember 25., vasárnap
20.45:
Feröer–Törökország
20.45: Luxemburg–Litvánia

A csoport állása: 1. Törökország 12 pont, 2. Luxemburg 7, 3. Feröer 4, 4. Litvánia 0

C-LIGA, 2. CSOPORT: A GÖRÖGÖK MÁR FELJUTOTTAK

A törökökhöz hasonlóan a görögök is négy győzelemmel abszolválták a júniusi NL-meccseket, ám utóbbiak esetében ezzel már az is eldőlt, hogy biztosan feljutnak a B-divízióba. Koszovó a ciprusiak elleni idegenbeli és az északírek elleni hazai sikerrel nagy lépést tett a bennmaradás felé, de azért még nem érezheti magát teljes biztonságban. Ciprus és Észak-Írország a két egymás elleni döntetlennel nehéz helyzetbe került, C-ligás tagságuk azon múlik, hogy melyikük tud több pontot szerezni a görög, koszovói páros ellen.

TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEK
Szeptember 24., szombat
18.00:
Észak-Írország–Koszovó
20.45: Ciprus–Görögország
Szeptember 27., kedd
20.45:
Koszovó–Ciprus
20.45: Görögország–Észak-Írország

A csoport állása: 1. Görögország 12 pont, 2. Koszovó 6, 3. Észak-Írország 2, 4. Ciprus 2

C-LIGA, 3. CSOPORT: ITT RAGADNAK A SZLOVÁKOK?

Júniusban otthon és idegenben is kikapott Kazahsztántól, ez pedig nagyon könnyen lehet, hogy a B-ligába való visszajutásába kerül Szlovákiának. A szlovákok kétszer is otthon játszanak még (előbb az azeriekkel, majd a fehéroroszokkal), de két győzelem is kevés lesz az előzéshez, ha a kazahok valamelyik hátralévő meccsüket megnyerik.

TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEK
Szeptember 22., csütörtök
16.00:
Kazahsztán–Fehéroroszország
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
Szeptember 25., vasárnap
18.00:
Azerbajdzsán–Kazahsztán
18.00: Szlovákia–Fehéroroszország

A csoport állása: 1. Kazahsztán 10 pont, 2. Szlovákia 6, 3. Azerbajdzsán 4, 4. Fehéroroszország 2

C-LIGA, 4. CSOPORT: NB I-ES JÁTÉKOSOK CSAPATAI CSATÁZNAK

A 4. számú csoportban két olyan válogatott harcol az első helyért, amelyben egyaránt találunk NB I-es labdarúgót. A jelenleg csoportelső georgiaiaknál a MOL Fehérvár csatára, Budu Zivzivadze szerepel a keretben, míg az északmacedónoknál a szintén fehérvári Nikola Szerafimov és a DVSC-t erősítő Dorian Babunszki neve is megtalálható a listán (sőt, több olyan labdarúgó is van még, aki megfordult az OTP Bank Ligában: Viszar Muszliu, Enisz Bardi, Sztefan Szpirovszki és Bojan Miovszki is kerettag). Az északmacedónoknak mindenesetre csak akkor van esélyük az előzésre, ha pénteken idegenben legyőzik az eddig veretlen georgiaiakat. Az előző szezonban még B-ligás bolgároknak hátrafelé kell nézegetniük: a Gibraltár elleni hazai meccset nem veszíthetik, különben könnyen lehet, hogy még egy osztállyal lejjebb kezdik a következő idényt.

TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEK
Szeptember 23., péntek
18.00:
Georgia–Észak-Macedónia
20.45: Bulgária–Gibraltár
Szeptember 26., hétfő
20.45:
Gibraltár–Georgia
20.45: Észak-Macedónia–Bulgária

A csoport állása: 1. Georgia 10 pont, 2. Észak-Macedónia 7, 3. Bulgária 3, 4. Gibraltár 1

D-LIGA, 1. CSOPORT: A FELJUTÁS KAPUJÁBAN A LETTEK

A D-liga 1. csoportjában már csak Lettország és Moldova reménykedhet a feljutásban, igaz utóbbitól ez több mint bravúr lenne. Az 5. fordulóban Lettország–Moldova meccset rendeznek, és ha a hazaiak ki is kapnak, akkor még úgy is első helyen zárnak, ha idegenben legyőzik Andorrát.

TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEK
Szeptember 22., csütörtök
18.00:
Lettország–Moldova
20.45: Liechtenstein–Andorra
Szeptember 25., vasárnap
15.00:
Moldova–Liechtenstein
15.00: Andorra–Lettország

A csoport állása: 1. Lettország 12 pont, 2. Moldova 7, 3. Andorra 4, 4. Liechtenstein 0

D-LIGA, 2. CSOPORT: MÁLTÁNAK MÉG VAN EGY ESÉLYE

A D-liga 2. csoportjában pénteken eldőlhet a feljutás: ha Málta nem tud nyerni Tallinnban, akkor az észtek a pont nélkül álló San Marino elleni zárómeccs eredményétől függetlenül készülhetnek a C-divízióra.

TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEK
Szeptember 23., péntek
18.00:
Észtország–Málta
Szeptember 26., hétfő
20.45:
San Marino–Észtország

A csoport állása: 1. Észtország 6 pont (2 meccs), 2. Málta 6 (3), San Marino 0 (3)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

A vezér elköszön – Szalai, a válogatott hullámvasutazásának szimbóluma
Szalai Ádám bejelentette, hogy a szeptemberi Nemzetek Ligája-találkozók után <a href="https://m4sport.hu/magyar-foci/labdarugas/cikk/2022/09/21/szalai-adam-visszavonul-a-valogatottsagtol/" target="_blank" rel="noopener">nem játszik többet a magyar válogatottban</a>, melynek nem csupán csapatkapitánya és vezére volt, de talán a szimbóluma is.
Magyar futball
Kimmich a magyar válogatottról: Ritkán játszottam ennyire fegyelmezett csapat ellen
A német labdarúgó válogatott új, frankfurti edzőközpontjában készül a Magyarország, majd az Anglia elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésekre. A szövetség az új létesítményben tartott sajtótájékoztatót a számukra is fontos meccsek előtt, amelyen Oliver Bierhoff a német nemzeti csapat sportigazgatója, illetve a középpályás Joshua Kimmich állt az újságírók rendelkezésére.
Magyar futball