Musorujsag
Élő Eredmények

Új magasságok: Magyarország biztosan első kalapos lesz a 2024-es Eb selejtezőjében

Új magasságok: Magyarország biztosan első kalapos lesz a 2024-es Eb selejtezőjében

m4sport.hu | Szerző: Kerényi Ervin
Péntek este eldőlt, a magyar labdarúgó-válogatott Németország 1-0-s legyőzésével biztosan az első vagy második helyen végez a Nemzetek Ligája A divíziójának 3-as (halál)csoportjában, Németországot és Angliát megelőzve. Hétfőn, az Eb-győztes Olaszország elleni zárómérkőzésnek a csoportgyőzelem és az ezzel járó négyes döntős szereplés lesz a tétje, de két komoly sikert már most is elkönyvelhet Marco Rossi együttese: a következő kiírásra is az NL-elit tagja marad és az első kalapból várhatja a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőjének sorsolását.

Az UEFA október 9-én, vasárnap 12 órakor Frankfurtban tartja az Eb-selejtező sorsolását – az M4 Sport élőben közvetíti. 

Az 53 tagállamot 10 (7 ötfős és 3 hatfős) csoportba osztják majd szét, a küzdelmeket a szokásoknak megfelelően oda-visszavágós rendszerben bonyolítják.

Az Eb-re a tíz csoport első és második helyezettjei automatikusan kvalifikálnak, ehhez jön még három nemzet a pótselejtezőből – így 23-an csatlakoznak a házigazda Németországhoz. (Az Eb-rendező jogán kijutott németek mellett a kizárt Oroszország nem indul még a selejtezőben, ezért vesz részt 55 helyett 53 tagállam a sorsoláson.)

A kalapok beosztása a következőképp alakul: az 1-5-ös kalapokba 10-10 válogatott kerül, míg a hatodikba a három leggyengébb.

Hogy melyik nemzet melyik kalapból indul, a 2022/23-as Nemzetek Ligájában elért eredmények, a válogatottak végső, összesített sorrendje határozza meg. Ezt a sorrendet pedig a csoportban elért helyezés.

És itt jön a lényeg: mivel az A divíziós magyar válogatott csoportja második helyénél hátrébb már nem végezhet, biztosan ott lesz a Nemzetek Ligája 10 legjobbja között (4 csoportelső, 4 csoportmásodik és a két legjobb csoportharmadik), így garantáltan az első kalapból várhatja a sorsolást.

Ezt rajtunk kívül – a szeptember 24-i állás szerint – még Belgium, Horvátország, Dánia, Olaszország, Hollandia és Spanyolország mondhatja el. Nem rossz társaság, na.

MTI/EPA/Filip Singer

Ennek azért van jelentősége, mert a magasabb polcról indulva jelentősen csökken az esélye, hogy a kontinens krémjét képviselő válogatottal kerüljünk egy selejtezőcsoportba.

Persze, például a már biztos csoportnegyedik (így a B divízióba lecsúszó) angolok vagy a szintén gyengélkedő franciák is könnyedén a top10-en kívül, így a második kalapban találhatják magukat, így az első kalap sem garantálja, hogy elkerülhetők a legerősebb nemzeteket, de az esélyeit azért növeli.

Egy ideális forgatókönyv alapján az első kalapból kerülhetnénk akár egy Ausztria, Izland, Örményország, Ciprus selejtezőcsoportba is, ami az elmúlt selejtezősorozatokat tekintve jóval könnyebb utat ígérne az Eb-re.

Persze ez csak játék az esélyekkel, még az első kalapból indulva is összejöhetne számunkra akár egy Franciaország, Svédország, Görögország, Szlovákia négyes, tehát sok múlik a szerencsén, valamint a Nemzetek Ligája hátralévő mérkőzésein. (Jegyezzük meg, már a Nemzetek Ligája A divíziójába feljutással kaptunk egy Eb-pótselejtezős védőhálót, azaz a 2024-es Eb selejtezőjében elért eredménytől függetlenül adott lesz az Eb-pótselejtezős szereplés lehetősége, amennyiben szükséges.)

Összességében elmondható, az, hogy Eb-selejtező első kalapjába kerültünk, egy újabb siker és eddig példátlan eredmény magyar válogatottól, a szintlépés bizonyítéka, ennek pedig örülni kell. Pont.

Emellett pedig akár a javunkra is válhat az Eb-selejtező kvalifikációjában. Pont.

De abban az esetben sem dőlhetünk hátra, ha alkalomadtán elkerüljük a kontinens – papíron – legerősebb válogatottjait, erre jó példa az albánok elleni két vereség, viszont akkor sem kell megijednünk, ha a legjobbak jönnek szembe, hiszen Marco Rossi együttesének eszköztárában ellenük is ott van a hatékony fegyver – ahogyan azt a tavalyi Eb óta szerencsére már többször is láthattuk, lépjünk pályára a Puskás Arénában, Münchenben, Wolverhamptonban vagy Lipcsében.

A Nemzetek Ligája természetesen még a magyar válogatott számára sem ért véget, sőt, most következik az örömjáték: hétfőn az Eb-győztes Olaszország lép pályára a Puskás Arénába, az M4 Sporton 20.45-től élőben látható mérkőzés tétje pedig az A3-as csoport első helye és az azzal járó négyes döntős szereplés joga, ehhez számunkra egy döntetlen is elegendő lenne. A 2022/23-as Nemzetek Ligája fináléját 2023 júniusában rendezik, az A divízió négy csoportgyőztesének részvételével, a házigazda Belgium vagy Hollandia lehet.

Borítókép: MTI//Illyés Tibor

További tartalmak

Kapcsolódó hírek