Musorujsag
Élő Eredmények

Nem akarunk láthatóak lenni egy ilyen tornán – a dánok mezszállítója a maga módján tiltakozik a katari focivébén

Nem akarunk láthatóak lenni egy ilyen tornán – a dánok mezszállítója a maga módján tiltakozik a katari focivébén

m4sport.hu
Elhalványított márkajelzésű mezekben futballozik majd Katarban a dán labdarúgó-válogatott, a szövetség sportszergyártója meg is indokolta, miért.

A dán cég szeptemberben mutatta be a nemzeti csapat mezeit a novemberi, katari világbajnokságra.

Az egyaránt egyszínű (az első számú piros, a második fehér, a harmadik pedig csupa fekete) szerelés minimalista dizájnja már első ránézésre szembetűnő volt, de egy gyártótól szokatlan módon a márkajelzés alig látszódik rajta, valamint a cég ikonikus „nyilai”, illetve a szövetség címere is beleolvad a háttérbe.

A Hummel csütörtökön közösségi oldalán magyarázta el, miért döntött a „láthatatlanság” mellett:

„Kettős üzenetet akarunk közvetíteni a dán válogatott mezeivel. Nemcsak a dán labdarúgás legnagyobb sikere, az ’92-es Eb-szereplés előtt tisztelgünk vele, de egyúttal egy kiállás is Katarral és az ottani emberi jogi helyzettel szemben. Ezért halványítottuk el a dán világbajnoki mez részleteit, beleértve a logónkat és az ikonikus nyilakat. Nem szeretnénk láthatóak lenni egy olyan tornán, amely emberek ezreinek életét követelte. Továbbra is a dán nemzeti csapat mellett állunk, de közben nem szeretnénk Katart, mint házigazdát is támogatni. Hisszük, hogy a sportnak össze kell hoznia az embereket. Ha ez nem valósul meg, akkor fel fogjuk emelni a szavunkat” – olvasható a közleményben.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

hummel Sport (@hummelsport) által megosztott bejegyzés

Nem ez az első kiállás a katari világbajnoksággal szemben az északiak részéről. A Dán Labdarúgó-szövetség (DBU) már tavaly ősszel bejelentette, politikai üzeneteket helyez el a válogatott edzőfelszerelésén, hogy felhívja a figyelmet a külföldi munkavállalók Katarban tapasztalható rossz munkakörülményeire és az emberi jogok lábbal tiprására, és több szpronzor is hozzájárult ahhoz, hogy emblémáikat eltávolítsák a dán edzőmezekről, így helyet adjanak politikai célzatú üzeneteknek.

Egy 2021-es cikkében a patinás The Guardian című brit lap azt írta, a vb-infrastruktúra (hét új stadion, autóutak, szállodák, reptér) építése során több mint 6000 vendégmunkás vesztette életét a rossz munkakörülmények miatt. A szervezők visszautasították a vádakat, ahogyan a mostani tiltakozás kapcsán is értetlenségüknek adtak hangot. Mint írták, az építkezéseken dolgozó körülbelül 30 ezer munkavállaló egészsége és biztonsága végig prioritást élvezett, és az emberi jogi kérdésekben tett lépéseiket számos nemzetközi szervezet elismeréssel fogadta.

Borítókép: EPA/Liselotte Sabroe

További tartalmak