Musorujsag
Élő Eredmények

Sorsoltak a 2024-es Eb-selejtezőre: a magyar válogatott Szerbiával, Montenegróval, Bulgáriával és Litvániával játszhat

Sorsoltak a 2024-es Eb-selejtezőre: a magyar válogatott Szerbiával, Montenegróval, Bulgáriával és Litvániával játszhat

m4sport.hu/MTI
Az Európai Labdarúgó Szövetség vasárnap Frankfurtban, Festhalléban kisorsolta a 2024-es németországi Európa-bajnokság selejtezőjének csoportbeosztását.

 

 

Marco Rossi szövetségi kapitány együttesét a Nemzetek Ligájában elért sikeres szereplésének köszönhetően a legerősebb kalapból húzták ki a frankfurti eseményen, majd ellenfélül a szerb, a montenegrói, a bolgár és a litván együttest kapta a G csoportba.

A selejtezősorozatban jövő márciusban, júniusban, szeptemberben, októberben és novemberben is dupla fordulót rendeznek. Mivel a magyarok ötcsapatos csoportba kerültek, így tíz forduló során kétszer szabadnaposak lesznek.

Rossi az MLSZ hivatalos Twitter-oldalán reagált is a húzásra.

„Lehetett volna sokkal nehezebb csoportunk, de természetesen ennél jobb csoportot is el tudtam volna képzelni. Nem szabad, hogy megtévesszen bárkit is, hogy bennünket sorsoltak a legerősebb kalapból, hiszen a szerbek a világranglistán előttünk állnak, és kint lesznek a világbajnokságon is. A szerbek mellett a montenegróiakat és a bolgárokat is ismerjük a közelmúltból az egymás elleni mérkőzéseinkről, ám az ellenük elért eredményekből nem lehet kiindulni, mert két-három év alatt nagyon sokat változhatnak az erőviszonyok a mai labdarúgásban. Nehéz mérkőzések várnak ránk, meccsről meccsre kell előre gondolkodnunk a selejtezők során, és ahhoz, hogy eredményesek legyünk, minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk az összes találkozón.”

Rossi és játékosai két riválisról kellemes emlékeket őrizhetnek: 2020 őszén a nemzeti együttes 3–1-re győzött Bulgária vendégeként az Eb-pótselejtező elődöntőjében, míg Szerbiát idegenben 1–0-ra verte, hazai pályán pedig 1–1-es döntetlent játszott a Nemzetek Ligája másodosztályát jelentő B divízióban, amelyből csoportelsőként feljutott.

Rossi regnálása idején a magyarok Montenegróval is találkoztak már, de 2019 szeptemberében a podgoricai barátságos mérkőzésen 2–1-re kikaptak. Litvániával viszont meglehetősen régen, 2015 nyarán csapott össze legutóbb a magyar csapat, amely akkor Debrecenben 4–0-ra győzött barátságos találkozón.

A selejtezősorozatban jövő márciusban, júniusban, szeptemberben, októberben és novemberben is dupla fordulót rendeznek. Mivel a magyarok ötcsapatos csoportba kerültek, így a tíz forduló során kétszer szabadnaposak lesznek.

A legérdekesebbnek a C jelű ötös ígérkezik, ugyanis az előző Eb két döntőse, az aranyérmes Olaszország és az ezüstérmes Anglia is odakerült, ráadásul Ukrajna társaságában. Szintén ebbe a csoportba kapott besorolást Málta és az az Észak-Macedónia, amely a vb-pótselejtező márciusi elődöntőjében kiejtette a sokkal esélyesebb Squadra Azzurrát, amely így sorozatban másodszor maradt le a vb-ről.

Németország házigazdaként biztos Eb-résztvevő, így nem vesz részt a selejtezőben, Oroszországot pedig kizárták, ezáltal 53 válogatott lesz érdekelt a kvalifikációban. A tíz selejtezőcsoport mindegyikéből az első kettő jut ki a 24 csapatos kontinensviadalra. A maradék három helyért 12 csapat küzdhet meg a 2024 márciusában esedékes pótselejtezőkön, melyben – a Nemzetek Ligájában kivívott nyolcadik helynek köszönhetően – szinte biztosan szerepelhetne a magyar válogatott, amennyiben nem jár sikerrel a hagyományos selejtezőkön.

Az A, B és C divízió „pótvizsgára szoruló” csapatainak ugyanis egyaránt négy-négy hely jár. Ez azt jelenti, hogy a magyarok sikertelen selejtezősorozat esetén csak akkor nem javíthatnak a pótselejtezőn, ha a Nemzetek Ligájában előtte végző hét együttesből – a holland, a horvát, a spanyol, az olasz, a dán, a portugál és a belga – legalább négy lemaradna az Eb-részvételt jelentő első két helyről a saját selejtezőcsoportjában.

A németországi Eb-t 2024-ben június 14. és július 14. között rendezik.

A 2024-es Európa-bajnoki selejtezők csoportjai
A csoport: Spanyolország, Skócia, Norvégia, Georgia, Ciprus
B csoport: Hollandia, Franciaország, Írország, Görögország, Gibraltár
C csoport: Olaszország, Anglia, Ukrajna, Észak-Macedónia, Málta
D csoport: Horvátország, Wales, Örményország, Törökország, Litvánia
E csoport: Lengyelország, Csehország, Albánia, Feröer-szigetek, Moldova
F csoport: Belgium, Ausztria, Svédország, Azerbajdzsán, Észtország
G csoport: MAGYARORSZÁG, Szerbia, Montenegró, Bulgária, Litvánia
H csoport: Dánia, Finnország, Szlovénia, Kazahsztán, Észak-Írország, San Marino
I csoport: Svájc, Izrael, Románia, Koszovó, Fehéroroszország, Andorra
J csoport: Portugál, Bosznia-Hercegovina, Izland, Luxemburg, Liechtenstein

A kalapbeosztás

1. kalap: Hollandia, Horvátország, Spanyolország, Olaszország, Dánia, Portugália, Belgium, Magyarország, Svájc, Lengyelország
2. kalap: Franciaország, Ausztria, Csehország, Anglia, Wales, Izrael, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Skócia, Finnország
3. kalap: Ukrajna, Izland, Norvégia, Szlovénia, Írország, Albánia, Montenegró, Románia, Svédország, Örményország
4. kalap: Grúzia, Görögország, Törökország, Kazahsztán, Luxemburg, Azerbajdzsán, Koszovó, Bulgária, Feröer-szigetek, Észak-Macedónia
5. kalap: Szlovákia, Észak-Írország, Ciprus, Fehéroroszország, Litvánia, Gibraltár, Észtország, Lettország, Moldova, Málta
6. kalap: Andorra, San Marino, Liechtenstein

Ami marad

A 2023 márciusától novemberéig tartó selejtezősorozat lezárultával három Eb-hely marad kiadó. Itt jön képbe újra a Nemzetek Ligája.

Az A, a B és a C divízió négy-négy legjobbja (az A-nál nem feltétlenül a döntő résztvevői) rájátszás keretén belül dönt az egy-egy részvételi jog sorsáról, hacsak időközben valamelyikük nem jutott ki egyenes ágon az Eb-re. Amennyiben ez a helyzet, az adott divízió következő legmagasabban rangsorolt együttese ugrik be helyette a pótselejtezőre.

Ha egy divízión belül kevesebb, mint négy csapat marad egyenes ági Eb-kvóta nélkül, akkor először a D divízió legjobb csoportgyőztese kap lehetőséget, utána pedig az NL összesített rangsorában soron következő válogatott (a B és a C liga csoportelsői viszont mindenképpen maradnak a maguk szintjén).

Magyarán: ha a magyar válogatottnak nem sikerül kvalifikálnia magát a selejtezőn keresztül, de ezt az NL-rangsorban előtte állók közül legalább négyen megteszik, akkor már jön a pótselejtezős védőháló.

A pótselejtező három ága két-két elődöntőből és egy-egy döntőből áll, az első helyen kiemelt csapat a negyedikkel találkozik, a második a harmadikkal, a pályaválasztási jog pedig mindig a magasabban rangsoroltat illeti.

A pótselejtező programja:
Elődöntők: 2024. március 21.
Döntők: 2024. március 26.

Hogyan tovább?

A sorsolás után szűk fél évet kell várnunk az első meccsekre, a részletes programra azonban még vasárnap.

A sorozat márciusban kezdődik, november közepén zárul, és természetesen oda-visszavágós, körmérkőzéses rendszerben zajlanak a küzdelmek.

Játéknapok:
1. játéknap: március 23-25.
2. játéknap: március 26-28.
3. játéknap: június 16-17.
4. játéknap: június 19-20.
5. játéknap: szeptember 7-9.
6. játéknap: szeptember 10-12.
7. játéknap: október 12-14.
8. játéknap: október 15-17.
9. játéknap: november 16-18.
10. játéknap: november 19-21.

Borítókép: FRANKFURT AM MAIN, GERMANY - OCTOBER 09: Gianluca Zambrotta draws Hungary during the UEFA EURO 2024 qualifying round draw at Messe Frankfurt on October 09, 2022 in Frankfurt am Main, Germany. (Photo by Lukas Schulze - UEFA/UEFA via Getty Images)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek