Musorujsag
Élő Eredmények

Kimondták, az UEFA is felelős a Bajnokok Ligája-döntő előtt kialakult káoszért

Kimondták, az UEFA is felelős a Bajnokok Ligája-döntő előtt kialakult káoszért

MTI
A párizsi rendőrség mellett az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) is felelős azért a káoszért, amely a Bajnokok Ligája májusi döntője előtt alakult ki a Stade de France-nál - erre a megállapításra jutott az a független vizsgálóbizottság, amelyet az 1989-es Hillsborough-katasztrófát feldolgozó munkacsoportot is vezető Phil Scraton irányított.

Korábban az UEFA minden felelősséget elhárított.

„A szurkolók tapasztalatait feldolgozva arra jutottunk, hogy minden felet felelősség terhel: az UEFA-t, a párizsi rendőrséget, a helyi és állami hatóságokat és a stadion tulajdonosát is” – áll a jelentésben. A felderítő munkában öt szakértő vett részt és közel ötszáz érintettet – nőt, férfit, gyereket -, valamint újságíró szemtanúkat hallgattak meg a történtekkel kapcsolatban.

Megállapították, hogy „a rendőrök kitartó támadása, a könnygáz meggondolatlan és indokolatlan használata a szűk területen rekedt férfiak, nők és gyermekek ellen könyörtelen és veszélyes volt. Emberi életek voltak veszélyben, ráadásul a drukkerek helyi bandák garázdálkodásának is ki voltak téve, többüket kirabolták”.

„Csak a szurkolók nyugodt viselkedésének köszönhető, hogy nem halt meg senki, több ezer embert, köztük gyerekeket azonban trauma ért” – áll a jelentésben.

A május 28-i döntőt a Real Madrid nyerte a Liverpool ellen 1-0-ra. A találkozó több mint fél órás csúszással kezdődhetett csak el, miután az aréna előtt tumultuózus jelenetek zajlottak le, több liverpooli drukker nem jutott be időben a helyére. A rendőrség – amely könnygázt is bevetett – több mint száz embert vett őrizetbe, 230-an megsérültek.

Az európai szövetség szerint az érvényes jegy nélkül érkezők miatt alakult ki a káosz. A liverpooli drukkerek beengedésére kijelölt kapukat lezárták, hogy megakadályozzák a hamis belépővel rendelkezők bejutását.

Az UEFA független jelentése várhatóan novemberben kerül nyilvánosságra.

Borítókép: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Negyedik opcióból a világ legjobbja – Karim Benzema útja a mellékszereptől az Aranylabdáig
Nem történt meglepetés hétfő este a párizsi Théatre du Chatelet operaházban, Karim Benzema, a Real Madrid csatára vehette át a labdarúgás legfényesebb egyéni elismerését, a 2021/22-es szezon legjobb Európában játszó futballistájának járó Aranylabdát. Cikkünkben a francia támadó nehézségekkel teli útját követjük végig, miként is jutott el egy lyoni srác a világ legeredményesebb klubjába, ahol edzői olykor még a posztján is harmadik/negyedik számúként kezelték, a kritikusok egyik kedvenc célpontjaként évről évre távozását követelték, végül botrányoktól sem mentes karrierjében eljutott a csúcsig, hűséges mellékszereplőből szupersztár lett és 2022. október 17-én hivatalosan is a világ legjobb játékosává választották.
Külföldi futball