Musorujsag
Élő Eredmények
×

Szobrot emeltek a "nemzet bombázójának" tiszteletére szülővárosában

Szobrot emeltek a "nemzet bombázójának" tiszteletére szülővárosában

MTI
Szobrot emeltek a tavaly augusztusban elhunyt Gerd Müller tiszteletére a legendás futballista szülővárosában, Nördlingenben.

Az életnagyságú, bronzból készülő műalkotást csütörtökön, a 75 évet élt világbajnok születésnapján avatták fel a bajorországi település központjában. A szobor Müllernek az 1974-es világbajnoki döntőben szerzett győztes gólját örökíti meg. A költségekhez a német szövetség és a városháza mellett az ötödosztályban szereplő TSV 1861 Nördlingen futballklub – melynek stadionja is Gerd Müller nevét viseli -, továbbá a Bayern München is hozzájárult. Müller a Bayern színeiben 607 térmérkőzésen 566 gólt szerzett, a Bundesligában pedig 427 meccsen 365 gólig jutott, amivel toronymagasan a legeredményesebb. A német bajnokságban hétszer volt gólkirály. A válogatottban, mellyel 1972-ben Európa-, 1974-ben pedig világbajnok lett, 62 összecsapáson 68 találatot ért el.

A “nemzet bombázója” háromszor nyert Bajnokcsapatok Európa-kupáját (BEK) és egyszer Kupagyőztesek Európa-kupáját (KEK). Négyszeres német bajnok és négyszeres kupagyőztes, 1970-ben ő érdemelte ki az Aranylabdát.

Borítókép: Gerd Müller az 1974-es vb-döntő után (Fotó: MTI/EPA/DPA/Schnörrer)

További tartalmak