search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Mire lenne esélyes a vb legértékesebb játékosaiból összeálló csapat?

m4sport.hu | Szidor György
A francia Kylian Mbappé értéke magasabb, mint a két legtöbbre taksált középső védőé együtt. Ahogy a mezőnyjátékosoknál, úgy a kapusoknál is egyértelmű a legértékesebb kiléte.

November 20-án a Katar-Ecuador találkozóval elrajtol az idei év legjelentősebb sporteseménye, a labdarúgó-világbajnokság. A keretek már ismertek, az utolsó napokban ezeken csak sérülés változtathat. (Az értékekhez a mértékadónak tartott transfermarkt.com november 15-i adatait használtuk.)

A vb előtt a jelenkor legértékesebb labdarúgója a francia Kylian Mbappé, akit 160 millió euróra tart az oldal. Hozzá a Real Madridot erősítő brazil Vinicius van a legközelebb 120 millióval, majd az angol Phil Foden következik 110 millióval, őt pedig négy 100 millióra értékelt játékos Jamal Musiala (német), Pedri (spanyol), Jude Bellingham (angol), és Federico Valverde (uruguayi) követi.

Kylian Mbappé még nem volt 20 éves amikor már világbajnoknak mondhatta magát. (EPA/Robert Ghement)

Természetesen vannak olyan labdarúgók, akik nem lehetnek ott a tornán, pedig értéküket tekintve biztos csapattagok lennének ezekben az együttesekben. A norvég Erling Haaland értéke 150 millió euró, az egyiptomi Mohamed Szalahé 100 millió, míg a lemaradó olaszok közül jelenleg Nicolo Barella és Federico Chiesa értéke a legmagasabb, mindkettejüket 70 millióra tartja az oldal.

Egy csapat számos összeállításban léphet pályára, mi a jelenleg legnépszerűbb felállásokat vettük alapul. Mivel a kapusok között egyértelműen a belga Thibaut Courtois a legértékesebb 60 millióval, így ő védi valamennyi csapat kapuját.

4-2-3-1

Ebben az összetételben 3 angol mellett további hét nemzet mezőnyjátékosa alkotja az együttest. A csapat összértéke 25 millióval lépi túl az egymilliárdos határt.

Trent Alexander-Arnold (angol, 70 millió), Matthijs de Ligt (holland, 70), Ruben Dias (portugál, 75), Alphonso Davies (kanadai, 70) – Phil Foden (angol, 110), Federico Valverde (uruguayi, 100), – Bukayo Saka (angol, 90), Jamal Musiala (német, 100), Vinicius (brazil, 120) – Kylian Mbappé (francia, 160).

A válogatottak összértékét tekintve az angol a legértékesebb (1,36 milliárd euróval), őket a brazilok (1,09 milliárd) és a franciák (901 millió) követik. Az élmezőnybe még a spanyolok (798), a németek (746.5), az argentinok (622.2) és a belgák (555.9) tartoznak. A vb-ről lemaradó olaszok összértéke 579 millió euró.

Thibaut Courtois jelenleg a legértékesebb kapus a világon. EPA/ROBERT GHEMENT EDITORIAL USE ONLY

4-3-3

Ez a hadrend szinte ugyanazokból a játékosokból áll, annyi különbséggel, hogy az angol szélsőt egy még támadóbb szellemű brazil váltja, miközben Musialát és a két brazilt (Rodrygót és Viniciust) feljebb tolja.

Trent Alexander-Arnold (angol, 70 millió), Matthijs de Ligt (holland, 70), Ruben Dias (portugál, 75), Alphonso Davies (kanadai, 70) – Phil Foden (angol, 110), Jamal Musiala (német, 100), Federico Valverde (uruguayi, 100), – Rodrygo (brazil, 90), Kylian Mbappé (francia, 160), Vinicius (brazil, 120).

Az összeállítás érdekessége, hogy vannak olyan labdarúgók, akik hiába szerepelnek a legértékesebb játékosok között, posztjuknál fogva nem férnek be ezekbe a válogatottakba. Ilyen például a szerb Dusan Vlahovics (85 millió), az uruguayi Federico Valverde (80) vagy épp a német Joshua Kimmich (80).

4-4-2

Ennél a felállásnál a klasszikus gyémánt alakzatú középpálya dominál, a védelem marad, míg középen a már ismert játékosok kicsit más felállásban – a pálya közepe felé behúzódva – lépnek pályára. Ismét angol és brazil játékos van a szélen, míg elől Kane csatlakozna Mbappéhoz.

Trent Alexander-Arnold (angol, 70 millió), Matthijs de Ligt (holland, 70), Ruben Dias (portugál, 75), Alphonso Davies (kanadai, 70) – Bukayo Saka (angol, 90), Phil Foden (angol, 110), Jamal Musiala (német, 100), Vinicius (brazil, 120) – Harry Kane (angol, 90), Kylian Mbappé (francia, 160).

Harry Kane csak akkor fér be, ha két középső csatárral támad a legértékesebb válogatott (Fotó: EPA/Andy Rain)

3-5-2

Itt három középső védő kap szerepet, míg a középpályán két-két angol és brazil játékos mellett egy német juthat szóhoz, így ők segíthetik a Mbappé-Kane csatár kettőst.

Marquinhos (brazil, 70), Ruben Dias (portugál, 75), Matthijs de Ligt (holland, 70) – Bukayo Saka (angol, 90), Rodrygo (brazil, 90), Jamal Musiala (német, 100), Devlan Rice (angol, 80), Vinicius (brazil, 120) – Kylian Mbappé (francia, 160), Harry Kane (angol, 90)

A csapatok egyikében sem szerepel argentin játékos, közülük a legértékesebb Lautaro Martinez, akinek  értéke ugyanúgy 75 millió, mint a legjobb ázsiai játékosé, a dél-koreai Heunk-min Soné. A legértékesebb vb-résztvevő afrikai labdarúgó a marokkói Achraf Hakimi, az ő értéke 65 millió.

3-4-3

Nem meglepő, hogy a támadószekció ugyanaz, mint a 4-3-3-as összeállításban, míg a védelem ugyanazt a három játékost takarja, mint 3-5-2-ben. A középpályán azonban új nevek is feltűnnek,  ennek köszönhetően elég erős az angol fölény a pályának ezen a részén.

Marquinhos (brazil, 70), Ruben Dias (portugál, 75), Matthijs de Ligt (holland, 70) – Bukayo Saka (angol, 90), Phil Foden (angol, 110), Federico Valverde (uruguayi, 100), Filip Kosztics (szerb, 24) – Rodrygo (brazil, 80), Kylian Mbappé (francia, 160), Vinicius (brazil, 120).

 

 

További tartalmak