Musorujsag
Élő Eredmények
×

Pelé nem reagál a kemoterápiára, tünetenyhítő kezelést kap

Pelé nem reagál a kemoterápiára, tünetenyhítő kezelést kap

mti
Brazil sajtóértesülések szerint a 82 éves Pelé, a brazilok legendás labdarúgója élete végéig palliatív kezelést kap, mert szervezete nem reagál a vastagbélrák elleni gyógyszerekre.

A sportág egyetlen háromszoros világbajnoka kedden került kórházba, akkor lánya azt mondta, hogy nincs életveszélyben, a rákbetegsége elleni szerek adagolását állítják be az orvosok. Azóta viszont légúti fertőzést is kapott, így antibiotikumokkal is kezelik.

A palliatív kezelés lényegében azt jelenti, hogy – mivel a beteg szervezete nem reagál a gyógykezelésekre, ezért – a teljes körű ellátás akkor lehet viszonylag hatékony, ha a fájdalomra és egyéb tünetek enyhítésére pszichológiai eljárásokat és spirituális eszközöket is bevetnek az életmínőség javítása végett.

Pelénél tavaly augusztusban diagnosztizáltak vastagbélrákot, ami miatt többször is kórházi kezelést kapott, a brazil sajtó szerint a máján és a tüdején is keletkeztek áttétek. A legendás futballista 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben nyert vb-t a brazil válogatottal, amelynek színeiben 92 találkozón 77 gólt szerzett. Teljes pályafutását tekintve 1363 mérkőzésén 1281 – más számítások szerint 1284 – alkalommal volt eredményes.

Pelének kívántak jobbulást a brazil drukkerek a Kameruni elleni vb-meccsen (Fotó: EPA/Abedin Taherkenareh)

Pelé még a mostani kórházi bevonulása előtt jókívánságait küldte a katari világbajnokságon szereplő brazil válogatottnak abban a reményben, hogy a játékosok hazaviszik majd a vb-trófeát.

Borítókép: Pelé (Fotó: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Pelé légúti fertőzés miatt kórházban marad
Légúti fertőzése miatt kórházban marad Pelé, a brazilok legendás labdarúgója, akinek kedd óta vastagbélrák elleni gyógyszeres kezelését állítják be az orvosok.
Külföldi futball