Musorujsag
Élő Eredmények

Halálbüntetés várhat egy iráni labdarúgóra

Halálbüntetés várhat egy iráni labdarúgóra

m4sport.hu
Iránban a női jogokért és a korrupt kormány elleni tüntetések miatt már szinte pattanásig feszült a helyzet. Több demonstrálót is halálra ítéltek már vagy kivégeztek, ezúttal pedig a FIFPRO, a több mint 63,000 futballistát tömörítő játékosokat képviselő érdekszervezet szúrta ki, hogy halálbüntetés várhat Amir Nasr-Azadanira, a 26 éves iráni labdarúgóra.

Az Iranjavan védője szintén részt vett az országa szabadságáért folyó tüntetéseken, emiatt őrizetbe vették és az IranWire értesülései szerint az Iszlám Köztársaság igazságszolgáltatási rendszere azt tervezi, hogy kötél általi halálra ítélik őt.

Iránban országszerte tüntetések zajlanak a fennálló rezsim és az igazságszolgáltatás rendszere ellen. A demonstrációk kiváltópontja a szeptemberben rendőri túlkapás áldozatává váló Mahsa Amini volt, aki szeptemberben egy fővárosban tett látogatása során az  iszlám erkölcsrendészet megítélése alapján nem megfelelően viselte a hidzsábját – a fejkendője nem fedte eléggé a haját –, ezzel pedig megsértette az ország erkölcsi törvénye által a nőkre előírt konzervatív öltözködési szabályokat. Ennek következtében a fiatal lányt letartóztatták. A szemtanúk elmondása és a család beszámolói szerint Mahsa Amini-t a rendőrök berángatták egy furgonba, majd kegyetlenül megverték a fogdába vezető út alatt, három nap múlva, szeptember 16-án pedig meghalt.

Iráni szurkolók az Egyesült Államok-Irán mérkőzésen (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Messara)

Az iráni labdarúgó-válogatott a katari foci-vb-n is hangot adott demonstrációjának, vagyis épphogy nem, hiszen az Anglia elleni mérkőzésükön a játékosok nem énekelték a himnuszt, így tiltakozva hazájuk rendszere ellen. Az Egyesült Államok elleni utolsó csoportmeccsen ez már változott, ugyanis a hírek szerint megfenyegették a játékosok családtagjait, ám a lelátón így is több Mahsa Amini feliratú pólót vagy mezt viselő iráni szurkolót lehetett látni.

További tartalmak