search

logo, social, vissza gomb

text logo

search

Élő Eredmények

Luis Enrique visszatérne a klubfutballba

MTI
Luis Enrique, a spanyol labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitánya készen áll új edzői feladatot vállalni, de elsősorban klubszinten folytatná a karrierjét.

Az 52 éves szakember múlt csütörtökön távozott posztjáról, miután csapata a nyolcaddöntőben búcsúzott a katari világbajnokságon. A spanyolok 0-0-s mérkőzést követően 3-0-ra veszítettek a tizenegyespárbajban Marokkóval szemben, az új kapitány pedig Luis de la Fuente, az U21-es korosztályos csapat volt szövetségi edzője lett. Luis Enrique egy nyilatkozatban elmondta: új feladatával nagy valószínűség szerint megvárja a következő szezon elejét, most viszont mindenekelőtt azon a hegyikerékpár-versenyen fog elindulni a testvérével, amelyre családtagjai benevezték, és őt erről csak hétfő reggel tájékoztatták.

„A jövőben is edzőként tervezek dolgozni, de leginkább klubnál vállalnék most feladatot, mert ott direktebb és precízebb munkát lehet elvégezni, amire a válogatottban nem volt lehetőségem” – hangsúlyozta. Luis Enrique elmondta: a 2020-as Európa-bajnokság előtt, amelyet aztán a pandémia miatt egy évvel később rendeztek meg, a spanyol szövetség felajánlotta számára a hosszabbítást, ő viszont úgy volt vele, hogy inkább várják meg ezzel a vb végét. Abban az esetben ugyanis, ha ott rosszul szerepelnek, akkor mindkét fél részére nehézzé válik a folytatás vagy éppen az elválás.

„Most viszont egész egyszerűen annyi történt, hogy közölték velem, nem lesz semmilyen hosszabbítás, a szerződésemnek vége. Én abban a tudatban voltam, hogy döntenem kell a jövőmről, de végül erre nem került sor” – mondta. Luis Enrique hozzátette: edzői karrierje során először fordult elő, hogy nem hosszabbítottak vele szerződését. Hangsúlyozta: jelen helyzetben viszont ő is a válást látta célravezetőbb lépésnek.

Luis Enrique 2014 és 2017 között az FC Barcelona vezetőedzője volt. (Fotó: MTI/EPA/Ina Fassbender)

„Amikor már nincs meg bizalom, ellenben ott a gondolat, hogy nem is te vagy a megfelelő ember a pozícióra, akkor inkább én is szívesen lépek tovább” – közölte. A Sporting Gijón, a Real Madrid és a Barcelona egykori válogatott játékosa 2008-ban a katalánok tartalékcsapatánál kezdte meg az edzői munkát, a fiataloknál Josep Guardiola örökét vette át, aki akkor került az első csapathoz. Az AS Románál tett rövid kitérőt (2011/12) követően visszament Spanyolországba, majd a Celta Vigo (2013/14) után a Barcelonát irányította 2014-től 2017-ig egy sikeres időszakban. A spanyol válogatottnál 2018 nyarától tevékenykedett, ezt 2019-ben fél évre szakította meg magánéleti problémák, kislánya betegsége és halála miatt.

Borítókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

További tartalmak