Musorujsag
Élő Eredmények

„Nincs mentség a tettemre" – egy 1991-es eset miatt indított vizsgálatot kapitányával szemben az amerikai szövetség

„Nincs mentség a tettemre" – egy 1991-es eset miatt indított vizsgálatot kapitányával szemben az amerikai szövetség

m4sport.hu
Az Egyesült Államok Labdarúgó Szövetsége vizsgálatot indított Gregg Berhalter szövetségi kapitány ellen kedden, ugyanis érkezett egy ismeretlen bejelentés, miszerint a szakember 1991-ben bántalmazta akkori barátnőjét, aki ma már a felesége. Az edző rögvest reagált a hírekre és közleményt adott ki, melyben beismerte, hogy 32 évvel ezelőtt egy vita hevében valóban megrúgta párját, Rosalindot, akivel egyébként már 25 éve él házastársi kapcsolatban. Az ügyről azóta kiderült, hogy az ismeretlen bejelentés az amerikai válogatott Giovanni Reyna szüleitől érkezett.

„Nincs mentség a tettemre. Egy szégyenteljes pillanat volt, melyet a mai napig minden nap bánok” – írta Gregg Berhalter a kedden kiadott közleményben, melyben azt is kiemelte, a felesége végül megbocsátott neki.

A USMNT szövetségi kapitánya jelezte, már a világbajnokság alatt is sejtette, hogy valami készül a háttérben, ugyanis a vébé idején valaki felvette a kapcsolatot az amerikai szövetséggel, és jelezte, kínos információkkal rendelkezik Berhaltert illetően. A US Soccer ekkor közölte, azonnal megbízott egy külső céget a vizsgálat lebonyolítására. Egy nappal később kiderült, az egyik mellőzött játékos, Giovanni Reyna szülei állnak a háttérben. Az ESPN információi szerint az állhat a háttérbe, hogy már a vb előtt kiszivárgott a hír, miszerint a Borussia Dortmund 20 esztendős szélsője minden bizonnyal csak limitál játéklehetőséget kap majd a katari tornán. A játékos édesanyja beismerte, hogy ő figyelmeztette az amerikai szövetséget egy családon belüli erőszakra, amelyet Gregg Berhalter követett el az 1990-es évek elején.

Giovanni Reyna (7-esben) a Hollandia-Egyesült Államok nyolcaddöntő mérkőzés után a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságon. (Fotó: MTI/EPA/Rungroj Yongrit)

„Félreértés ne essék, egy szóval sem kértem Gregg kirúgását, nem fenyegettem, és semmit sem tudok a zsarolási kísérletekről” – mondta Danielle Reyna a Fox Sportsnak. Az ESPN viszont arról számolt be, hogy a korábbi 112-szeres válogatott és csapatkapitány Claudio Reyna, Giovanni édesapja, több üzenetet is küldött a szövetség vezetőinek azzal fenyegetőzve, hogy kiszivárogtatja a kényes részleteket, amennyiben a fia nem jut több lehetőséghez. És a 20 esztendős futballista a négy mérkőzés alatt csupán 53 percet kapott, így az újév elején robbant is a bomba…

Egy igen különleges botrány dagad tehát az Egyesült Államokban, melyben több kérdés is felmerül. Az egyik legfontosabb viszont az, hogy a szövetségi kapitány folytathatja-e a munkát, ugyanis megbízatása december 31-én lejárt, ám mivel a USA nyolcaddöntőbe jutott a katari vébén, a szakembernek eredetileg minden esélye meglett volna, hogy hosszabbítson vele a szövetség, ám a történtek mindent felülírhatnak. Berhaltert 2018 decemberében nevezték ki a USMNT élére, a januári edzőtáborokat jelenleg Anthony Hudson, a válogatott másodedzője vezényli majd.

Borítókép: MTI/EPA/Mohamed Messara

További tartalmak