Musorujsag
Élő Eredmények

Nem térdelt le a kezdőrúgás előtt, a csapat elhagyására kényszerítették, most 100 000 dollárt kártérítést kapott

Nem térdelt le a kezdőrúgás előtt, a csapat elhagyására kényszerítették, most 100 000 dollárt kártérítést kapott

M4 Sport
A korábban a Virginia Tech egyetemi női labdarúgó csapatát erősítő Kiersten Hening 100 000 dolláros kárterítési pert nyert azok után, hogy 2020-ban egy barátságos meccsen nem vett részt az akkor társadalmi-szolidaritást kifejezni kívánó mérkőzés előtti térdelésben, amely a Black Lives Matter mozgalom iránti legismertebb kiállás volt a sportvilágban.

A 2018-tól 2020-ig a Virginia Techben futballozó középpályást ezután a padra ültette edzője, majd gyakorlatilag a hétről hétre történő presszióval arra kényszerítették őt, hogy elhagyja a csapatot – legalábbis elmondása alapján. Kiersten Hening 2021-ben vitte jogi útra a dolgot edzője, Charles Adair ellen. Az ex-labdarúgó ügyvédje, Cameron Norris azt nyilatkozta a Roanoke Timesnak, hogy a kártérítési megállapodás nem tartalmazza sem Hening, sem edzője által elkövetett jogsértések beismerését, csupán a fizetési megállapodást. A játékos szerint Adair azért ültette őt a padra, mert szisztematikusan nem volt hajlandó részt venni ebben a szolidaritási tüntetésben, mivel politikai nézetei különböztek az övéitől és csapatársaiétól.

Hening a keresetben azt írta, a 2020. szeptember 12-ei UVA elleni meccs után edzője „verbálisan megtámadta őt” félidőben és rágalmazó kézmozdulatokkal illette. A játékos ugyanakkor a bíróságon kifejtette, támogatja a társadalmi egyenjogúságot és hisz abban, hogy minden élet számít, de magával a BLM-mozgalommal nem ért egyet. Adair edző pedig azzal érvelt, hogy Hening visszaesett játékideje mögött nem fedezhető fel ilyen hátsó döntés, ugyanis két másik játékosa is hasonlóképp tett, ők mégis ott maradtak a keretben, ám a futballista teljesítménye visszaesett és ezért került a padra.

A háromnapos tárgyalást még ebben a hónapban kezdődött volna, azonban múlt hét kedden törölték az ügyet egy bírósági beadványban, amely megállapította, hogy az ügyet lezárták. Január 4-én Adai közleményt adott ki a Twitteren, melyben részben azt mondta: „Örülök, hogy az ellenem indított eljárást lezárták, és szabadon léphetek tovább minden rossz cselekedet nélkül. Sajnálatos, de ez a per a játékidővel kapcsolatos frusztrációról szólt. Ma már világossá vált, hogy az ügynek nem volt helye és bizonyíték nélkül az igazság győzött” – írta közösségi oldalán az edző, aki semmilyen formában nem tett említést a megegyezésről.

Borítókép: Charles Adair edző (b) és Kiersten Hening (j). (Fotó: Virginia Tech Athletics)

További tartalmak