Musorujsag
Élő Eredmények

A klub vb-n a játékvezetők mikrofonon keresztül magyarázzák el a VAR döntéseit

A klub vb-n a játékvezetők mikrofonon keresztül magyarázzák el a VAR döntéseit

m4sport.hu
A jövő havi klub-világbajnokságon lesz a próbaüzemmód, a stadionban és a tévében is lehet majd hallani a magyarázatot.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség Igazgatóságának döntése értelmében a jövő havi klubvilágbajnokságon kísérlet képen a játékvezetők mikrofonjuk segítségével ismertetik a VAR-döntések okait, amit a stadionban tartózkodó, illetve a televízió előtt ülő nézők is hallhatnak majd. 

A szervezet bejelentette, amennyiben a marokkói próba sikeres lesz, akkor azt a jövőben más FIFA-versenyeken is bevezethetik. A kísérlet oka, hogy egyre nagyobb a szurkolók felháborodása, hogy egy-egy eset után nem tudják, miért az adott döntés született.

A FIFA-események stadion-kommunikációjának 12 hónapos próbatétele a klubvilágbajnokságon kezdődik – amelyet február 1-11-ig tartanak –, és ha sikeres lesz, a májusi, indonéziai férfi 20 éven aluliak világbajnokságán, majd az Ausztráliában és Új-Zélandon megrendezésre kerülő női világbajnokságon is használják. 

Azt még nem döntötték el, hogy a marokkói tornán franciául, angolul vagy arabul történik majd a kommunikáció. Bíznak benne, hogy a döntéseket érthetően magyarázzák el azok számára, akik otthon és a stadionokban követik az adott találkozót, miként a National Football League (NFL) mérkőzéseken is történik. 

Borítókép: EPA/Neil Hall

További tartalmak