Musorujsag
Élő Eredmények

Kockázatos pénzügyi trükk állhat a Chelsea maratoni távú szerződései mögött

Kockázatos pénzügyi trükk állhat a Chelsea maratoni távú szerződései mögött

m4sport.hu
Könyveléstechnikai megfontolás lehet az oka annak, hogy a Chelsea a szokásosnál jóval hosszabb, akár nyolcéves szerződéseket köt újonnan érkező labdarúgóival, a trükk azonban hordoz magában kockázatot is.

A londoni Kékek vasárnap jelentették be, hogy szerződtette az ukrán válogatott Mihajlo Mudrikot a Sahtar Donyecktől. A Chelsea nem hozta nyilvánosságra az átigazolási összeget, a Sahtar közleményéből azonban kiderült, hogy 70 millió euróért adta el játékosát, emellé pedig 30 milliós bónuszkifizetést kap majd.

Az üzlet egyik meglepő körülménye volt, hogy Mudrik szokatlanul hosszú távú, nyolc és fél évre szóló megállapodást kötött, de a Chelsea közelmúltbeli igazolásai is feltűnést keltettek időtartamukkal: tavaly nyáron Marc Cucurella 2028-ig, Wesley Fofana 2029-ig, míg most télen David Fofana 2029-ig, Benoit Badiashile 2031-ig írt alá.

A Kicker szerint a maratoni távú szerződések mögött állhat ugyan olyan megfontolás, hogy a klubnál később topjátékosokká fejlődő fiatalokat nehéz legyen elcsábítani, főleg ingyen, de sokkal valószínűbb, hogy egyfajta pénzügyi trükk a valódi ok, amely rövid távon mindenképpen jó ötlet, hosszú távon azonban járhat kellemetlen következményekkel.

A módszer lényege, hogy míg a játékoseladásból befolyó pénzek mindig teljes egészében az aktuális üzleti évre könyvelhetők, addig a játékosvásárlás költségei a szerződés teljes időtartamára oszhatók el. Amennyiben tehát a Chelsea például 50 millió euróért öt évre szerződtet egy játékost, akkor öt évig tízmillió euró marad a kiadási oldalon, míg az eladó klub azonnal 50 millió eurós nyereségre tesz szert. Ez abban segít a klubnak, hogy több százmilliós átigazolási összegek mellett is megfeleljen a pénzügyi fair playnek és a Premier League szabályainak.

A hosszú távú szerződés azonban kockázatos is, hiszen az előbb említett előnye mellett megvan az a hátránya is, hogy hosszú évekre garantálja a fiatal játékosok fizetését abban az esetben is, ha az illető nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, ez pedig teherré válhat a klub számára. Amennyiben tehát Mudrik tényleg bebizonyítja, hogy ő az ukrán Neymar, akkor a Chelsea megütötte a főnyereményt a 2031-ig szóló szerződéssel, de ha nem, elméletileg akkor is jogosult lesz még nyolc év múlva is a tekintélyes fizetésre, ha alig játszik szerepet a klubnál – főleg ha közben esetleg nem sikerül bejutni a Bajnokok Ligájába, ebben az esetben ugyanis az UEFA és a Premier League pénzügyi szabályai is jelentős korlátozásokat írnának elő.

A Kicker megjegyzi, hogy ennek a trükknek a jogszabályi háttere nem mindenhol adott. A FIFA szabályzata azt mondja ki, hogy a szerződések időtartama legfeljebb öt év lehet, kivéve, ha az ettől eltérő időtartamú szerződések összeegyeztethetők a nemzeti jogszabályokkal. Németországban nem megengedett hosszabb szerződést kötni a labdarúgókkal, Angliában azonban bármilyen időtartamra lehet szerződni, feltéve, hogy június 30-án jár le.

Borítókép: Mihajlo Mudrik (Fotó: EPA/Vince Mignott)

További tartalmak