Musorujsag
Élő Eredmények
×

Túlfeszítette a húrt a Chelsea, betilthatja a maratoni szerződéseket az UEFA

Túlfeszítette a húrt a Chelsea, betilthatja a maratoni szerződéseket az UEFA

m4sport.hu
Angol sajtóértesülés szerint az Európai Labdarúgó-szövetség szabálymódosítással tervezi megakadályozni, hogy a klubok egy kiskaput kihasználva a maximálisan engedélyezett ötévesnél hosszabb időtartamra szerződtessenek játékost.

A Chelsea a közelmúltban azzal keltett feltűnést, hogy a szokásosnál jóval hosszabb, akár nyolcéves szerződéseket kötött újonnan érkező labdarúgóival: tavaly nyáron Marc Cucurella 2028-ig, Wesley Fofana 2029-ig, míg most télen David Fofana 2029-ig, Benoit Badiashile és Mihajlo Mudrik pedig 2031-ig írt alá. A maratoni távú megállapodások mögött pénzügyi trükk állhat, hiszen amíg a játékoseladásból befolyó pénzek mindig teljes egészében az aktuális üzleti évre könyvelhetők, addig a játékosvásárlás költségei a szerződés teljes időtartamára oszhatók el. Ez abban segít a klubnak, hogy több százmilliós átigazolási összegek mellett is megfeleljen a pénzügyi fair playnek.

A Chelsea azt a kiskaput használta ki, hogy bár a FIFA szabályzata kimondja, hogy a szerződések időtartama legfeljebb öt év lehet, de abban az esetben el lehet ettől térni, ha az összeegyeztethető a nemzeti jogszabályokkal. Márpedig Angliában bármilyen időtartamra lehet szerződni. A londoni Kékek úgy oldották meg az ötévesnél hosszabb szerződést, hogy az azon felüli éveket klubon belüli hosszabbítási opcióként rögzítették.

A Daily Mirror értesülései szerint az UEFA – több klub panasza után – azt tervezi, hogy nyártól bezárja ezt a kiskaput és beszünteti az öt évnél hosszabb időtartamú szerződéseket lehetővé tévő kivételeket.

Borítókép: Graham Potter és Mihajlo Mudrik (Fotó: EPA/Peter Powell)

További tartalmak