Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Az UEFA nem kért a 32 csapatos Eb-ből; változik a selejtezők lebonyolítása; jön az NL-negyeddöntő

Az UEFA nem kért a 32 csapatos Eb-ből; változik a selejtezők lebonyolítása; jön az NL-negyeddöntő

m4sport.hu/MTI
Nemcsak a Nemzetek Ligája négyes döntőjének párosításait sorsolták szerdán Nyonban, több fontos döntést is bejelentett az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), ami az NL-t, valamint az Európa-bajnoki és a világbajnoki selejtezőket érinti.

Mint beszámoltunk, az UEFA svájci központjában tartott szerdai sorsolás eredményeképp spanyol–olasz és holland–horvát elődöntőt rendeznek jövőre az NL-ben, amelynek következő kiírásában valamelyeset változik a lebonyolítás.

Az új rendszer szerint a jövő őszi csoportkört egyenes kieséses szakasz követi majd, tehát 2025 márciusában negyeddöntőt, valamint a kiesésért és feljutásért zajló párharcokat rendeznek, és csak ezután kerül sor nyáron a négyes döntőre.

Az A divízióban – ahol a magyar válogatott is szerepel – a csoportok első és második helyezettjei oda-visszavágós párharcokban mérkőznek majd meg a négy közé kerülésért. A csoportok harmadik helyezettjei – a B és a C divízióban is – az eggyel alacsonyabban rangsorolt divíziók csoportmásodikjaival játszanak a feljutásért, illetve bennmaradásért (az utolsók továbbra is automatikusan kiesnek, az elsők pedig feljutnak).

Az európai szövetség úgy döntött, 2025-től az Eb- és vb-selejtezők lebonyolításában is változtatást eszközöl.

A jövőben (a mostani 10 5-6 csapatos helyett) 12 darab 4 vagy legfeljebb 5 csapatos csoportot sorsol a kvalifikáció ezen szakaszára, amitől azt várja, hogy kiszámíthatatlanabb lesz a versenyfutás a meccsszám növelése nélkül.

A 12 csoportelső indulási jogot szerez az adott tornára, a másodikok pedig vagy ugyancsak automatikusan kijutnak vagy pótselejtezőt játszanak az NL-ből érkezőkkel (a közlemény nem számszerűsítette, melyik selejtezősorozatban hogyan alakulnak az erre vonatkozó számok).

Az is biztos, hogy az 5 csapatos csoportok küzdelmei márciusban kezdődnek (vagy júniusban, ha van a most bejelentett NL-rájátszásban érdekelt együttes), míg a 4-es csoportok meccseit őszre hagyják (csapatonként 2-2 mérkőzés szeptemberben, októberben és novemberben).

Az UEFA továbbá bejelentette, megvizsgálta az Eb-mezőny bővítésének lehetőségét, de – a 2026-tól már 48 csapatos vb-t rendező FIFA-val ellentétben – elvetette a létszámemelést, azaz a 32 csapatos torna ötletét: marad a 24 csapat.

Borítókép: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

További tartalmak