Musorujsag
Élő Eredmények
×

Guardiola: Ha itt vagy bárhol edzősködöm, de hív a Barcelona, akkor én megyek

Guardiola: Ha itt vagy bárhol edzősködöm, de hív a Barcelona, akkor én megyek

m4sport.hu
Péntek este az FA-kupa nyolcaddöntőjében Pep Guardiola, a Manchester City menedzsere korábbi segítőjével, jobbkezével, Mikel Artetával meccsel, aki a Premier League éllovasát, az Arsenalt irányítja. A mérkőzést felvezető sajtótájékoztatón a katalán származására büszke spanyol edző nem tagadta meg egykori nevelőklubját, a Barcelonát, melyet később edzőként is sikeresen irányított, nem tagadta, hogy hívnák a gránátvörös-kékek vezetői, nem sokat gondolkodna rajta.

Kis túlzással, amolyan tanár-diák meccs lesz péntek este a Manchester City-Arsenal FA-kupa mérkőzés, a kör legnagyobb rangadója.

Mikel Arteta, a londoni Ágyúsok menedzsere bő három éven át volt Guardiola másodedzője a Manchester Citynél, ahonnan az Arsenal kedvéért távozott 2019 karácsonya előtt. A két edző kedveli és tiszteli egymást. ráadásul egy gyökérből fakadnak, hogy gyerekként mindketten a Barcelona akadémiáján pallérozódtak és játékosként szép pályafutást futottak be.

Edzőként sem lehet panasz a munkájukra, a mester, Guardiola eddig edzőként összesen 34 trófeát gyűjtött be, a tanítvány, segítőként ötöt mondhat magáénak Pep mellett, de már az Arsenallal sem mondhatja magát kupaszűznek, hiszen 2020-ban megnyerte az FA-kupát, majd az angol szuperkupát is a magasba emelhette. A futó idényben eddig csapata magabiztosan vezeti a bajnokságot – 5 ponttal a City előtt, egy meccsel kevesebbet játszva -, a kupában pedig dőreség lenne félvállról venni az észak-londoni alakulatot.

Arteta már játékosként is magába szívta az életérzést, milyen is az Ágyúsok kötelékéhez tartozni, erről az ellenfél trénere is mondott egy anekdotát arról az időszakról, amikor még együtt dolgoztak.

“Sok gólt szereztünk, és ő minden egyes alkalommal felugrott és ünnepelt, kivéve egyetlen csapatot. Én ugrottam, ünnepeltem, közben körbenéztem és azt látom, ő ül. Az Arsenal volt az. Ekkor tudatosult: ez a srác szereti az Arsenalt! Mindenkinek megvannak a maga álmai, és tudom, hogy ő a klubjába ment, abba, amelyről álmodott. Az Arsenalnak szurkolt, mert ott játszott, a kapitánya volt, szerette a klubot. Nem akartam az útjába állni. Az élet túl rövid. Ha teheted, szárnyalj” – mesélte Guardiola egykori jobbkezéről, pénteki ellenfeléről a kispadon.

A kötődés viszont esetében is egyértelmű, talál sokak megdöbbenésére a sajtótájékoztatón ki is bukott belőle a mondat, ami mindent elhomályosított a másnapi rangadóval kapcsolatban.

“Ha éppen itt edzősködöm vagy bárhol máshol, amennyien a Barcelona hívna, én mennék Barcelonába. Az meg az én klubom”- jelentette ki Guardiola, akinek jelenlegi szerződése 2025-ig köti a Cityhez.

Ettől még ne feledjük, hogy álmok ide, szárnyalás oda: pénteken a mester adhat egy újabb leckét extanítványának, aki viszont bizonyíthatja a pálya széléről, hogy már nincs mit tanulnia tőle.

Borítókép: Mikel Arteta és Pep Guardiola (m4sport.hu)

További tartalmak