Musorujsag
Élő Eredmények
×

Gheorghe Hagi élesen elítélte a magyarellenes kórust, de más megoldást választott volna

Gheorghe Hagi élesen elítélte a magyarellenes kórust, de más megoldást választott volna

m4sport.hu
Gheorghe Hagi is elítélte a Sepsi OSK – FCU Craiova román élvonalbeli labdarúgó-mérkőzésen skandált magyarellenes rigmusokat, szerinte ugyanakkor nem a mérkőzés félbeszakítása volt a megfelelő döntés.

A Sepsiszentgyörgyön rendezett vasárnapi meccs mindössze 25 és fél percig tartott, a játékvezető ugyanis a vendégdrukkerek magyarellenes skandálása miatt kétszer félbeszakította, majd le is fújta a találkozót. „Az európai bajnokságokban még soha nem állítottak le meccset ilyen bekiabálások miatt. A legdrasztikusabb intézkedés, amelyhez eddig folyamodtak, az volt, hogy a kiabálókat kivitték a stadionból” – mondta a 125-szörös válogatott román focilegenda az Arena Sportnak.

A Kárpátok Maradonája szerint a vendégek ultráit kellett volna eltávolítani, a mérkőzést pedig lejátszani. „Veszélyes precedenst teremtettek ezzel a döntéssel – idézi a Transtelex Hagit, aki ugyanakkor mélységesen elítélte a nézőtérről hallható „Ki az ország magyarjaival”-rigmust. – Én macedón vagyok. Talán holnap jön valaki, és azt mondja: Ki a macedónokkal az országból!”

Gheorghe Hagi a búcsúmeccsén a világválogatott ellen 2001. április 24-én (Fotó: EPA/Robert Ghement)

A román labdarúgóliga főtitkára is egyetértett Hagival, szerinte a szabályzat 4. pontjának értelmében az FCU Craiova botrányt okozó drukkereit eltávolíthatták volna a stadionból. „A mérkőzés megfigyelője által készített jelentések alapján a fegyelmi bizottsághoz fordulunk, és fegyelmi eljárást indítunk. Várjuk, hogy mi lesz a megoldás. Mivel erre a helyzetre nincs precedens, nem tudjuk, mi lesz a döntés. Úgy látom, hogy ezzel kinyitottuk Pandora szelencéjét. Mit teszünk a következő hasonló helyzetben? Ha legközelebb a játékvezető nem állítja le a mérkőzést, akkor szabályt sért?” – osztotta meg aggodalmait Justin Stefan.

Justin Stefan szerint a meccs félbeszakítása nem visz közelebb a probléma megoldásához, nem fognak eltűnni a rasszista, idegengyűlölő skandálások a stadionokból, sőt, félő, hogy még inkább radikálizálódnak azok a szurkolói csoportok, akik ezt a helyzetet kiprovokálták. „Ha 20 ezer szurkoló skandált volna magyarellenes rigmusokat, akkor igen, felfüggeszthető lett volna a mérkőzés, de 50 emberről volt szó, akiket fel lehetett volna szólítani a távozásra, és a rendőrség kikísérhette volna őket a lelátóról” – tette hozzá a liga főtitkára.

Borítókép: Gheorghe Hagi (Fotó: MTI/Kovács Attila)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Videó: először fújtak le meccset magyarellenesség miatt a román élvonalban
A román labdarúgó-bajnokság történetében először vetett véget idő előtt egy mérkőzésnek a játékvezető magyarellenes rigmusok miatt: a vasárnapi Sepsi–Craiova meccs mindössze 25 és fél percig tartott, igaz, a vendégdrukkerek valószínűleg leginkább saját klubelnöküket akarták nehéz helyzetbe hozni a botránnyal.
Külföldi futball