Musorujsag
Élő Eredmények

A 2026-os labdarúgó vb-n mindhárom házigazda automatikus résztvevő lesz

A 2026-os labdarúgó vb-n mindhárom házigazda automatikus résztvevő lesz

MTI
A tornát az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közösen rendezi.

A 2026-os labdarúgó-világbajnokság mindhárom házigazdájának, azaz az Egyesült Államoknak, Kanadának és Mexikónak a válogatottja is automatikus résztvevője a tornának – döntött a nemzetközi szövetség (FIFA) kedden.

A szervezet tanácsának határozata szerint az észak-amerikai kontinentális szervezet (CONCACAF) többi együttese közül további három kvalifikálhat a megnövelt létszámú, 48 csapatos tornára.

Arról már korábban határoztak, hogy az egyes kontinensekről mennyien jutnak ki a vb-re: ez alapján Európát 16, Afrikát biztosan kilenc, Ázsiát nyolc, Dél-Amerikát hat, az óceániai régiót pedig egy együttes képviseli majd. A maradék két helyről interkontinentális pótselejtezők döntenek, ezen Európán kívüli csapatok vesznek majd részt.

A három év múlva esedékes torna lesz az első, amelynek három társházigazdája lesz.

A FIFA arról is döntött, hogy a 2030-as viadal házigazdáját jövő szeptemberben jelölik ki. A pályázók között van Argentína, Chile és Paraguay közös kandidálása, de együtt szeretné megrendezni a tornát Spanyolország, Portugália és Ukrajna, de kontinensen átívelő pályázati szándékokról is szóltak sajtóhírek. Marokkó a spanyol-portugál-ukrán trióhoz csatlakozna, míg Szaúd-Arábia Egyiptommal és Görögországgal közösen látná vendégül a világ legjobb labdarúgóit.

Borítókép: A világbajnoki trófea (Fotó: EPA/Makszim Sipenkov)

További tartalmak