Musorujsag
Élő Eredmények

Thierry Henry lehet az amerikai labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya

mti
Akár Thierry Henry is lehet a 2026-os világbajnokságon társrendező Amerikai Egyesült Államok válogatottjának következő szövetségi kapitánya, miután nem őt választották a belga labdarúgó-válogatott élére.

A belga válogatott élére 2016-ban kinevezett Roberto Martínez december elején távozott szövetségi kapitányi pozíciójából, miután nem jutottak tovább a csoportkörön a katari világbajnokságon.

A spanyol tréner helyére a belga szövetség tapasztalt és sikerorientált szakembert szeretett volna keresni, emiatt jött szóba a korábbi francia válogatott Thierry Henry, aki az elmúlt években Martínez segítőjeként tevékenykedett a belga válogatott mellett. A 104-szeres belga válogatott Lukaku szerint is Henry lenne az ideális megoldás.

Thierry Henry és Romelu Lukaku (fotó: EPA/Rungroj Yongrit)

Azonban a belga szövetség Martínez utódjának nem Henryt választotta, – ami már csak a korábbi közös munkát tekintve is meglepő –, hanem Domenico Tedescót.

A 45 éves Henry nevét egyre többször emlegetik az USA válogatottjával kapcsolatban, Jelenleg Anthony Hudson megbízott szövetségi kapitányként irányít, mert Gregg Berhalter szerződése tavaly év végén lejárt, ezért új szakembert keresnek a válogatott élére.

Henry a CBS Sports csatornának elárulta, szívesen fogadná a kihívást, hiszen ismeri a játékosokat és a bajnokságot is. Szerinte 2026-ban vb-házigazdaként az amerikai válogatottnak jó esélye van messzire jutni, de ehhez olyan koncepcióra lenne szükség, mint például a dél-koreaiaknak volt a 2002-es vb-n, amikor szinte esélytelenként indulva elődöntőt vívtak.

Henry kinevezése abbaól a szempontból kockázatos lenne, hogy egyelőre kevés vezetőedzői rutinnal rendelkezik, igaz, a belga válogatott mellett eltöltött évek komoly tapasztalatot jelentenek. Mellette szólhat azonban, hogy belülről ismeri az amerikai labdarúgást – egy szövetségi kaptánynál ez sosem elhanyagolható. Valamint az sem, hogy ismertsége nemzetközileg is nagyobb figyelmet irányíthatna az amerikai válogatottra, melynek számos tagja egyébként is már az európai topligákban szerepel.

Henry 2010 és 2014 között a New York Red Bulls labdarúgója volt, 122 mérkőzésen 51-szer talált be, majd visszavonulását követően a belga válogatott másodedzője lett (2016-20189, irányította az AS Monacót (2018-2019), az MLS-ben szereplő CF Montréalt, 2021-ben pedig visszatért a belga válogatotthoz, Roberto Martínez mellé.

További tartalmak