Musorujsag
Élő Eredmények

Nem cserélt, nem nyert, elguardiolázta?! Vagy egyszerűen csak elégedett volt

Nem cserélt, nem nyert, elguardiolázta?! Vagy egyszerűen csak elégedett volt

m4sport.hu | Szerző: Petykó Adrián
A dominanciája sem volt lehengerlő és még előnyre sem tett szert az RB Leipzig otthonában a Manchester City, mégsem változtatott csapatán a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, azaz Pep Guardiolának megfelelt, amit látott.

Sterling fél lépésről a tátongó lyoni kapu fölé durrant, Ederson bepotyázza, és az agyonkontrollált meccs megy a levesbe – kiesés a COVID alatti BL speciális, egymeccses negyeddöntőjében, amelyben a cseppet sem elhanyagolható véletlen szerepe tovább nőtt, és zeng a kórus:

Túlgondolta! Béláim, túltolta, rátóta!

Amint nem nyer a City, Pep Guardiola józansága megkérdőjeleződik. Ráadásul (mintha ez érv lenne!) ennyi pénzből?

Most meg nem is cserélt! A kókler! És bizonyára Lipcsében szembesült vele, Kyle Walker nem épp Garrincha.

Nem ütötték agyon a Leipziget, igen, de miért is kellett volna? 21 nap alatt hétszer futnak ki, a sorban a negyedik (értsd: eme) meccs ismét a kontrollról szólt – ahogy a City-párbajok idegenbeli fele általában

A hazaiak játéka a belső zónákba összpontosul, azt zárják le, onnan indulnak meg. Ezért kerülhetett Bernardo Silva a középpálya mélyére, Kyle Walker pedig kettős ügynöknek a vonalhoz ragasztva. Előbbi egyszerűen jó játékos, és a Guardiolaverzumban a jó játékos mindenhol jó játékos. Nem posztja van, képességei. Képes uralni a labdát: a teret, hogy hol kapja meg, és az időt, hogy milyen megoldást választ vele. Valószínűleg azzal jártak a legjobban, ha a csúcsforgalomban a labdabiztos portugálon át futnak a szálak. Ám még így is elkélt egy biztos passzopció, ez lett a klasszikus jobb bekkbe vezényelt Walker.

(kép: M4 Sport)

A Leipzig a pálya közepét zárta le (felül), a két támadója fedezőárnyékban tartotta a City védekező középpályásait, míg a szűk alakzatból a legközelebbi léphetett ki, ha a három belső védő egyikéhez került a labda. A Grealish-hez képest mélyebben helyezkedő Walker révén azonban mindig volt kiút (alul), a bal oldalon viszont, ha kellett, Gündogan lépett inkább vissza. Grealish-re hadd jöjjön ki egy az egyben a játék.

(kép: M4 Sport)

Walker nem akciózott – mint Jack Grealish odaát –, de szélességében széthúzta a pályát, és ezzel a lipcsei védekezést kulcsfeladattal látta el. Hogy a bal oldalukon megóvják a labdához nem közelítő, hosszúról támadó, vagyis a levédendő távolságot növelő Erling Haalandra besegítő belső és a kilépő szélső hátvédjük közt nyíló jókora folyosót.

(forrás: M4 Sport)

Azzal, hogy Haaland nem közelített Walker felé a lipcsei védősor bal oldalán nagy terület nyílt, amikor Marcel Halstenberg kihúzódott a vendégek szélsőjéhez (fehér vonallal a félterületet széthúzó távolság – hogy ez alkalmazkodás a norvég gólgép stílusához, vagy edzői kérés, azt akkor tudnánk meg, ha beülhetnénk a City öltözőjébe), de a támadott üres zónából (kékkel jelölve), ahonnan jöhettek volna a centerezések, visszakészítések, nem profitáltak a City részéről.

Ebből ugyan nem sikerült előnyt kovácsolni Rijad Mahrezéknek, de inkább tűnt kalkulált veszteségnek, hogy lenyelik a békát, cserébe nincs para. Walker fegyelmezettsége és sebessége révén (méghozzá Timo Werner oldalán) a City nem nyílt ki.

(forrás: M4 Sport)

Kiváltképp az ajándékba kapott vezetéssel a tarsolyban – hisz ha valami, a letámadásuk nem pörgött százon. De a BL-nyolcaddöntőben ellenfél is van ám, és a passzív-agresszív fordulaton áteső Leipzig letámadásával megszűnt a City gondtalan adogatása. Silva passztérképe is ezt példázza, Ederson második félidei nyolc hosszú passzával egyetemben, ami négyszer annyi, mint az első félidőben.

(forrás: Opta)

Ugyanakkor egyértelmű, az a csapat, amelynek legfőbb erőssége az intenzitása, nagyobb veszélyt is hordoz, ha ennek megfelelően játszik – még ha ezzel növeli is a rizikófaktort. A lipcseiek támadásai azért így sem kecsegtettek gólparádéval, az egyenlítéssel vissza is rendeződött a meccs pulzusa, mivel fennállt az esélye, hogy a vendégek meglépnek, amint elcsúszik a presszing.

Mégcsak nem is isteni, Guardiola útjai mégis kifürkészhetetlenek: folyton újít, hogy megragadja az irányítást, mert ez az elKÉPzelése a játékról. Vagyis a sorrend így pontos: az elKÉPzelése az irányításon át valósul meg, amihez kiismerhetetlennek kell lenni. Teljes KÉPe van a játékról, minden döntése ebből következik. Ha elégedetlen a játékKÉPpel, cserél. Nem tette. A részletekből építkezést meghagyja a rátótiaknak.

Borítókép: Pep Guardiola, a Manchester City vezetőedzője (MTI/EPA/Filip Singer)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Marco Rose azt tette a második félidőben, amit Guardiola négyvédős Cityje ellen tenni kell – elemzés
Két teljesen ellentétes félidőt láthattunk az RB Leipzig csapatától szerda este. Az első játékrészben mélyen hátrahúzódott védekezés, a területek átengedése és szinte zéró támadójáték a németek részéről. Pep Guardiola csapata dominálta meccs első szakaszát, ám a fölény nem minőségi fölény volt, ami a jó taktikai váltással és egy cserével ki is ütközött a második félidőben. Ebben a cikkben bemutatjuk, Guardiola négyvédős rendszerét hol és hogyan tudta megbontani Marco Rose és azt is, hogy milyen szerepe volt ebben Szoboszlai Dominiknek.
Bajnokok Ligája
Még hogy Guardiola csak a saját feje után megy! Olykor játékosaira is hallgat
Szerda este a Manchester City az RB Leipzig vendége volt a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. A meccs 1-1-es döntetlennel ért véget úgy, hogy az első félidőben szinte lefocizta a pályáról a hazaiakat az angol csapat, de fordulás után feléledtek a lipcseiek és végül sikerült döntetlenre hozniuk a párharc első összecsapását. Az edzőknek is gyakran bele kellett nyúlniuk a mérkőzésbe.
Bajnokok Ligája