Musorujsag
Élő Eredmények

Gyermekként füllentett koráról, hogy játszhasson a nagyokkal, mára ő lett a legnagyobb - Alexia Putellas útja a csúcsig

Gyermekként füllentett koráról, hogy játszhasson a nagyokkal, mára ő lett a legnagyobb - Alexia Putellas útja a csúcsig

m4sport.hu | Szerző: Miklós Patrik
Február 27-én Alexia Putellas lett a FIFA The Best gálán a legjobb női labdarúgó díj nyertese, ezzel az elmúlt két évben minden egyéni díjat egytől-egyig megnyerve a hölgyek mezőnyében. A Barcelona csapatkapitánya letaszíthatalannak tűnik a csúcsról, ám élete nem mindig volt ilyen meseszerű. A folytatásban megpróbáljuk összefoglalni, hogyan is vált egy katalán kislányból 29 éves korára már most a történelem egyik legjobb női labdarúgója.

A kezdetek

Alexia Putellas Segura 1994. február 4-én született Mollet del Vallès-ben, egy Barcelona tartományban található településen. Már kisgyermekkora óta az FC Barcelona szurkolója, a helyi Penya szurkolói klubbal sűrűn utazott édesapjával együtt, hogy a Camp Nouban nézhesse szeretett csapata meccseit.

Annak ellenére, hogy egy inkább a kosárlabdát kedvelő családba született, Putellas-t mindig a labdarúgás kápráztatta el, hét éves korában pedig klubszinten el is kezdte karrierjét a sportban. Élvezte a focit az iskolai csapatában, ahol mi sem mutatta jobban rátermettségét annál, hogy bár fiúkkal együtt játszott, mindig elsőként választották.

Alexia Putellas játékos igazolványa 2004-ből. Fotó: diaridesadabell.com

Érett és visszafogott, de nem szégyenlős gyerek volt. Putellas már fiatal korától kezdve vezetői képességeket mutatott tanárai elmondása szerint. Miután két nyáron át részt vett az FC Barcelona legendája és jelenlegi vezetőedzője, Xavi által vezetett focitáborokban, első klubja a helyi CF Mollet UE fiúcsapata volt. Ez a kaland hamar véget ért, mindössze három edzésen vett részt, majd távozott, mivel nem tetszett neki a légkör, de nem sokkal később megtalálta számításait, a Sabadell lánycsapatához csatlakozott.

Bár a katalán hölgy legnagyobb álma a profi futball volt mindig is, a spanyol női labdarúgás szakmaiságának hiánya miatt úgy döntött, hogy diplomát szerez. Putellas 2013-ban a barcelonai Pompeu Fabra Egyetemen kezdett el üzleti adminisztrációt és menedzsmentet tanulni, később mégis szüneteltette tanulmányait, hogy a labdarúgásra koncentrálhasson.

Ifjúkorában Putellas bálványozta a férfi labdarúgókat, Andrés Iniestát, Rivaldót és Ronaldinhót legfőképp, akik mind a Barcelonában játszottak egykor, de hogyan is jutott el a helyi kislány a Camp Nou lelátóiról odáig, hogy egyik legnagyobb példaképe, Andrés Iniesta viszonozza a rajongást, Putellast “példaképének” nevezze, és olyanokat mondjon róla, hogy ő testesíti meg az FC Barcelona értékeit?

Korai évek

Hétéves korában Alexia a Sabadellben kezdett el játszani, egy családi barátja révén iratkozott be, aki a klub kötelékéhez tartozott. Az egyetlen problémát az okozhatta volna, hogy 8 évesnél fiatalabb játékosokat nem fogadott a csapat, de családja hazudott egyet a lány életkorát illetően, annak érdekében, hogy elkezdhesse építeni karrierjét. A termeti eltérések jól érzékelhetőek voltak, hiszen több évvel fiatalabb volt, mint néhány csapattársa, ezt tudásával mégis kiegyenlítette, az első hetek ottléte után egyből a csapatkapitányok közé került.

A Sabadell volt az egyetlen közeli klub, amelynek volt női szakosztálya ekkoriban. Bár a női csapat virágzott abban az időszakban, amikor Alexia náluk játszott, a lánycsapat nem volt prioritás a klubvezetőségnek, a Putellas-család számára pedig nehéz volt megoldani, hogy gyermekként ott edzzen. 2004-ben, 10 évesen adott egy interjút, amelyben elismerte, hogy fiatalabb korában nem mindig szerette a futballt, később azonban már egy vallásként kezelte, és a fiúk közé is nyugodtan beállt megmutatni, mire is képes, semmibe véve az adódó nehézségeket.

Alexia Putellas a Sabadell játékosaként. Fotó: diaridesabadell.com

2005-ben teljesült az álma az akkor 11 éves kislánynak: szerződést kapott a La Masiára, az FC Barcelona méltán híres ifjúsági akadémiájára. Az öröm azonban nem tartott sokáig, ugyanebben az évben átszervezést tartott szakosztályain belül a katalán klub, Alexiának pedig távoznia kellett, hiszen nem maradt a korosztályának megfelelő csapat.

2006-ban Xavi Llorens edző csatlakozott az FCB női csapatához. A szakember sajnálta a lányt, ám biztos volt benne, hogy lesz még jövője a klubnál, csak ki kell várja a megfelelő pillanatot. A játékost azonban nagyon megtörte, hogy ilyen rövid ideig élhette az álmát, egy időre klubja sem volt, de 2006-ban végül úgy döntött, mint sokan, akik kiszorultak a Barcelonától, szerződést kötött a másik katalán csapat, az Espanol együttesével.

Katalónia kék-fehér oldalán 5 évet töltött. 2006 és 2010 között az ificsapat játékosaként számoltak vele, ám eredményessége feljuttatta őt a felnőtt mezőnybe is, ahol komoly sikereket ért el már első éveiben.

2010-ben egyből kupagyőzelemmel koronázta meg első felnőtt mezőnyben töltött szezonját, hiszen Királynő-kupa-győztes lett az Espanollal, a döntőben a Rayo Vallecano női csapatát 3-1-re verve. A 2011-es évben akár a duplázás is összejöhetett volna nekik, ám a döntőben az ősi rivális Barcelona volt az ellenfél, és hosszabbítás után a gránátvörös-kék alakulat örülhetett, ám Alexia ebben a két évben így is megismertette magát a világgal, mint az egyik legígéretesebb fiatal női tehetség.

Alexia Putellas első trófeájával. Fotó: levanteud.com

2011-ben a váltás mellett döntött ismét, Barcelonából Valenciába helyezte székhelyét és a Levante csapatához szerződött. Hírneve ekkor már az országban igen nagy volt, abban az időszakban, amikor a női labdarúgás csak elenyészve került be a főbb hírek közé akár a televízióban akár az újságokban, Alexia klubváltása szokatlanul nagy figyelmet kapott, ám nem érdemtelenül, épp azon a nyáron az ő vezetésével u17-es Európa-bajnok lett Spanyolország.

Első szezonjában az új klubjánál a Levante összes mérkőzésen játszott, ez 34 találkozót jelentett melyeken összesen 15 gólt szerzett, akkori edzője, Antonio Contreras szerint azonban karrierje szempontjából az egyik legfontosabb időszaka volt ez, hiszen elképesztő sokat fejlődött technikailag és taktikailag is a labdás játékban és az anélküliben egyaránt, Contreras az FC Barcelona legendás szűrő középpályásához, Sergio Busquets-hez hasonlította.

Putellas áttörő szezonját a Levanténál azonban beárnyékolta édesapja hirtelen elvesztése. Mindössze 17 éves volt, amikor elhunyt az az ember, aki miatt elindult egyáltalán azon az úton, amelyről ezután már nem is lépett le, hiszen még ebben az évben újra megkereste őt a Barcelona, pontosabban a korábban már említett Xavi Llorens, aki felajánlotta a játékosnak, hogy csatlakozzon immáron a klub felnőtt női csapatához, Alexia pedig nem sokat gondolkozott.

“A Barcelona Alexia, Alexia pedig maga a Barcelona”

Alexia Putellas sikertörténete 2012-es barcelonai visszatérésétől indult be igazán, a változás azonban nem volt ugrásszerű, kemény munkával kellett bizonyítson a világ mára egyik legjobb női futballcsapatában. Visszatérése előtt a Barcelona története első ligagyőzelmét érte el, ennek köszönhetően a Bajnokok Ligájában is indulhattak, ám ez még nagy falatnak bizonyult az együttes számára, 7-0-ás összesítésben búcsúztak a 32 között az Arsenal ellen, csalódottságról azonban szó nem lehetett, a klub történetének első duplázását érte el 2013-ban, hiszen a bajnokság mellett a Királynő-kupát is bezsebelték, melynek döntőjében Alexia lett a meccs legjobbjának választva.

A következő évben ugyanez a forgatókönyv játszódott le, a Barca bajnok és Királynő-kupa-győztes lett, a döntő legjobbja pedig ezúttal is Alexia volt. 2015-ben már a BL-ben is könyvelhetett el részsikert, hiszen megszerezte első gólját a sorozatban, ahol a legjobb eredményét érte el együttese a nyolcaddöntőig jutva, a bajnokság pedig abban az évben is az övék lett.

Következő komolyabb mérföldkőhöz 2017 februárjában ért, mikor beválasztották a FIFA év csapatába, ebben a szezonban a Barcelona már a BL-elődöntőig menetelt, a hazai kupa pedig ismét gránátvörös-kék szalagokkal lett díszítve a kiírás végén.

A Barcelona Femini és Alexia elképesztő fejlődésének újabb állomása a 2018/19-es szezon volt, melynek végén Bajnokok Ligája döntőt játszhatott az együttes Budapesten a Groupama Arénában. A katalán sztár kezdőként szerepelt csapatában, mely komolyabb, 4-1-es vereséget szenvedett el a Lyon ellen, az újabb rekordjuk mégis jelzés volt, hogy a csúcs közel van. Abban az évben a játékos már az UEFA által összeállított év csapatában is szerepelt karrierje során először, és csapata gólkirálya lett 16 bajnoki góljával.

Az a bizonyos csúcs pedig annyira közel volt, hogy Alexia – Vicky Losada, az akkori elsőszámű csk hiányában – csapatkapitányként fel is vezette rá együttesét a 2020/21-es idényben. Az FC Barcelona női csapata 4-0 arányban legyőzte a Chelsea-t, így a valaha volt legnagyobb különbségű BL-döntő végeredménnyel megnyerte történelme első nemzetközi trófeáját. Ebből a meccsből egy góllal és egy gólpasszal vette ki részét, az évben megszerezte 100. barcelonai gólját, ráadásul egy Real Madrid elleni El Clásico alkalmával, míg az évben 26 találatával a legeredményesebb középpályás lett a világon.

Az elképesztő sikerek adta nyomás azonban teher helyett csak olaj volt a már amúgyis hatalmas lángú tűzre, mely a játékos teljesítményét jellemezte, a 2021/21-es évtől Alexia felült a képzeletbeli trónjára a futball királynőjeként, és nagyon úgy tűnik, nem is hajlandó átadni egyhamar a helyét. Nem véletlen, hogy csapattársai Királynőnek hívják őt maguk között, az pedig már elhíresült mondásuk, hogy Alexia maga a Barcelona. Ez a mondat szó szerint természetesen nem valós, ám a női futball katalán oldalon az elmúlt évtizedben hatalmas népszerűségnek örvend, csak 2022-ben kétszer is 90 ezer nézőnél is több tekintette meg a csapat BL-meccseit a Camp Nou-ban, ez pedig nagyban köszönhető amolyan Messi-effektusként hasonlóan az együttes és a világ legjobb játékosának, Alexia Putellasnak is.

A világ legjobb női labdarúgója. Fotó: EPA/YOAN VALAT

Az elmúlt két évben Az UEFA által a világ legjobb játékosának választották, az Aranylabdát is ő emelte magasba ugyanekkor, és a 2023 február 27-én megrendezett FIFA, The Best gálát követően ennél a szövetségnél is egymás után másodszor lett díjazott, annak ellenére, hogy nyári keresztszalag-szakadása miatt nem utazott az Eb-re és azóta sem lépett pályára – február végén végzett először futóedzést klubjánál.

Alexia kijelenthető az elmúlt évek alapján, hogy a világ legjobb női játékosa, sőt, túlzásokba az sem esik aki a valaha volt legjobbak között említi, pedig még hol van karrierje vége, na de mi lehet a titka? A 2022-es év végén bemutatott dokumentumfilmje – melyben többek között Xavi és Robert Lewandowski is elismerően beszél a klub ikonikus játékosáról – alapján bár közhelyes, de a kemény munkája és az elszántsága. A hölgy életútja tele volt nehézségekkel, csalódásokkal, ám semmi nem tartotta vissza attól, amit kicsiként legnagyobb támogatójával, az édesapjával megálmodott, halála után pedig be is teljesített. Ahogy Alexia minden egyes beszédében megteszi, úgy a világ is köszönetet mondhat Jaume Putellas Rotának.

Borítókép: Fotó: Alexia Putellas/Twitter, Getty Images, EPA

További tartalmak