Musorujsag
Élő Eredmények

A Bayern habozott, de amint felöltötte a bőrnadrágot, helyre tette a PSG-t

A Bayern habozott, de amint felöltötte a bőrnadrágot, helyre tette a PSG-t

m4sport.hu | Szerző: Petykó Adrián
A Bayern Münchennek nem okozott gondot a Paris Saint-Germain kiejtése a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, de igazán akkor volt elemében a visszavágón, amikor nem az ellenfél sztárjainak megfékezéséhez igazította a játékát.

Szedjétek le a bajorokról a bőrnadrágot! – harsogott szerte a Bundesliga lelátóin, amint valamelyik rivális elhódította a salátástálat a Bayern elől. (Bezony, bő egy évtizede még volt ilyen.)

Mia san mia! Azaz: Vagyunk, akik vagyunk! Szól a klub mottója. És a bőrnadrág viselése az identitás jelképe, a kinevezett edzők is azonnal kézhez kapják a saját darabjukat, ha nem tudnák, hova érkezetek, hogy aztán az egyenszerkó felöltésével látogasson ki minden ősszel a csapat az Oktoberfestre. A Bayern nem alkuszik.

Legalábbis nem szokása. De vessük csak össze a két képet a PSG elleni visszavágó első és második félidejéből:

(forrás: M4 Sport)

Az elsőn az a csapat, amelyik arra törekszik, hogy csillapítsa Mbappé kiugratásának esélyeit.

A másodikon meg az, amelyik nem hagyja, hogy a kiugratása egyáltalán szóba kerülhessen. Röviden és tömören ennyivel el is intézhető, miért nem csupán továbbjutott, hanem nyert is a visszavágón a Bayern.

Nagelsmann azt mondta, Mbappét nem egyszerű megállítani, de tiszta sor, mit fog tenni, azonban a PSG féken tartásához Lionel Messit kell hatástalanítani. A bajorok magasan megszerzett labdákból a BL-mezőny negyedik legtöbb lefordulását mutatták be, míg a 9,7-es PPDA-juk (a letámadást mérő mutató kvázi) a harmadik legtöbb, a kezdőkör tájékáig mégsem kezdtek bele a párizsiak abajgatásába. Inkább azt a teret szabták minimálisra és sűrűre, ahonnan a veszély szárba szökkenhetett.

Csakhogy:

Általános jellemzője a PSG első félidei támadásépítésének, hogy Verratti a védekezését a középmagas blokkban kezdő Bayern első sorával szemben, Messi pedig a pálya közepén teremtett létszámfölényt (forrás: M4 Sport)

Marco Verratti visszalépésével a PSG létszámfórt hozott létre a labdajáratásnál, és ugyanezt tette Messi a középpályán, ahová Matthijs de Ligt már nem követhette. Mindez Vitinha és Fabián Ruiz intelligens helyezkedésével, vagy utóbbi helycseréjével Nuno Mendessel (ebből alakult ki Messi nagy lehetősége és Alphonso Davies óriási mentése), szabad passzopciókat jelentett, amelyeken át előre lehetett jutni – Mbappé viszont az ígéretes szituációkban hosszan szöktetett. A vendégek ettől függetlenül sok időt töltöttek a felezőn túl, és ha már ott voltak, nem hagyták labdázgatni a münchenieket: az egész pofás letámadásuk (az ellenfelük szintjére, 9-re tornázták le az átlagosan 15,3-as PPDA-jukat) majdnem góllá is érett. Pluszban a Bayern tehát azt a járulékos veszteséget is benyelte, hogy vajmi kevés vizet zavart a másik kapu előtt.

Bár az edzőjük a szünet előtt többször is jelezte a játékosainak, ne vigye el őket a hév, mert vertikalitásukkal megnyújtják a pályát, a szünet után a Bayernnél kezükbe vették a sorsuk. Vagyunk, akik vagyunk! Arra sem hagytak időt, hogy PSG felálljon a labdajáratáshoz, és abból lett csak a ne mulass, amikor magasra nyomulva lecsaptak a labdakihozatalnál.

A gólig ismét a megszokott számon pörgött a PPDA-indexük, ezzel pedig le is zárták a párharcot.

A Bayern labdaszerzései az első félidőben, illetve a másodikban a 61. percben megszerzett vezetésig:

Az első félidőben (bal oldali ábra) 38-szor szerzett labdát a Bayern, de a leginkább a felező magasságától védekeztek aktívan. A fordulás után a vezető gólig aktívabban léptek fel az ellenfél térfelén, a labdaszerzéseik átlagos távolsága is ezt támasztja alá (forrás: Opta)

Noha Bajoroszág szülötte, Nagelsmann helyzete némileg hasonlít Pep Guardiola időszakára, mert mindketten tökéletes szezon árnyékában vették át a Bayernt (Nagelsmann egy év spéttel), és úgy próbálják fejleszteni, hogy az elődeik sikerességét nem múlhatják felül. Ilyen nyomásnál érthető, ha az egyébként irányításra törekvő edző olykor – akár az első meccs tapasztalata alapján – eredményesség nézetre vált. De a legfőbb tanulság talán az, hogy a Bayern akkor a legerősebb, ha nem bújik ki a bőrnadrágjából.

Borítókép: Eric Maxim Choupo-Moting góljával a Bayern lezárta a PSG elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőt (EPA/RONALD WITTEK)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Mbappé: A Bayern megnyerheti a Bajnokok Ligáját, nekünk ez a maximum
A német bajnok Bayern München nagyon magabiztosan, kettős győzelemmel, 3-0-ás összesítéssel <a href="https://m4sport.hu/bajnokokligaja/cikk/2023/03/08/ket-meccs-sem-volt-eleg-a-psg-nek-a-golszerzeshez-a-bayern-kettos-gyozelemmel-utotte-ki-messieket-a-bajnokok-ligajabol" rel="noopener" target="_blank">búcsúztatta a Paris Saint-Germaint </a>és jutott a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában. A francia csapat világbajnok támadója, Kylian Mbappé a mérkőzés után csalódottan nyilatkozott, lenyelve a keserű valóságot.
Bajnokok Ligája
Videó: Müller szokásától eltérően ezúttal rosszkor volt rossz helyen, miatta nem szerzett korábban vezetést a Bayern a PSG ellen
A Bayern München — PSG Bajnokok Ligája nyolcaddöntő-visszavágójának második izgalmasabb jelenete Donnarumma kapuja előtt történt. A Bayern a második félidőben egy fokozattal feljebb kapcsolt, és beszorította a vendégeket saját kapujuk elé, az 52. percben pedig gólig is jutottak Choupo-Moting révén, ám Thomas Müller lesen helyezkedett, a VAR pedig úgy ítélte meg, hogy zavarta a párizsiak olasz kapusát, és pár perc videózgatás után érvénytelenítette a találatot.
Külföldi futball