Musorujsag
Élő Eredmények

A Messi, Mbappé, Neymar hármassal is befuccsolt a PSG-projekt – hogyan tovább?

A Messi, Mbappé, Neymar hármassal is befuccsolt a PSG-projekt – hogyan tovább?

m4sport.hu | Szerző: Határ Dávid
Az álomból megint nem lett valóság. A katari hatalomátvétel óta a 11. alkalommal futott neki a Bajnokok Ligája megnyerésének a Paris Saint-Germain, ám ezúttal a Bayern München állította meg idejekorán, már nyolcaddöntőben. Ráadásul ezzel pont kerülhet egy újabb projekt végére: könnyen lehet, hogy a következő szezonban már nem látjuk újra együtt a Messi, Mbappé, Neymar támadóhármast. De akkor mi vár most a párizsi csapatra?
Könnyen lehet, hogy Messit utoljára láthattuk a Bajnokok Ligájában PSG-mezben (Fotó: EPA/RONALD WITTEK)

A Paris Saint-Germain megint elbukott.

A párizsi alakulat sorozatban 11. alkalommal jutott be a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszába, de a végső győzelemre tovább kell várnia. A francia sztárcsapat ezúttal otthon és idegenben is kikapott a Bayern Münchentől, így a legjobb 16 között kettős vereséggel búcsúzott a 2022–23-as kiírásától.

Hiába szerepelnek olyan sztárok a csapatban, mint a hétszeres aranylabdás Lionel Messi, a 2022-es világbajnoki döntőben triplázó Kylian Mbappé, vagy a valaha volt legdrágább futballista, Neymar a legrangosabb európai kupasorozat nyolcaddöntőjében még gólt sem tudtak szerezni 180 perc alatt.

Ezek a száraz tények.

A katariak a klub felvásárlása óta számos irányvonallal, sportigazgatóval és edzővel próbálkoztak elérni a hőn áhított BL-győzelmet, de nagyon úgy tűnik, hogy az imént felsorolt hármassal is vakvágányra futottak.

Hamarosan megnézzük, mi jöhet ezután a PSG-nek, de előbb röviden tekintsük át, hogyan is jutott el idáig a klub.

Nasszer al-Khelaifiéknak 11. nekifutásra sem jött össze a BL-győzelem (Fotó: EPA/YOAN VALAT)

SOKAN PRÓBÁLKOZTAK, KEVÉS SIKERREL

A Nasszer al-Khelaifi vezette katari hatalomátvétel után a PSG először a 2012–13-as idényben indult a BL-ben, a Carlo Ancelotti által irányított, többek között David Beckhamet és Zlatan Ibrahimovicot is soraiban tudó csapatnak akkor a Barcelona jelentette a végállomást a legjobb nyolc között.

Az olasz szakember a szezon végén távozott, helyét Laurent Blanc vette át, a PSG azonban vele sem tudott túljutni a negyeddöntőn. A párizsiak sorrendben a Chelsea, a Barcelona és a Manchester City ellen buktak el az elődöntő küszöbén, nem csoda, hogy a francia trénernek is mennie kellett.

A következő próbázó Unai Emery volt, vele azonban már a negyeddöntőbe jutás sem jött össze. Első szezonjában a Barcelonával találkoztak a legjobb 16 között, a végkimenetelre pedig aligha van olyan, aki ne emlékezne: a katalánok az idegenbeli 4–0-s vereség után a Camp Nouban 6–1-re nyertek, ezzel megfordították a párharcot – a La Remontada pedig örökre bekerült a történelemkönyvekbe.

Ezt a pofont „túlélte” Emery, ráadásul 2017 nyarán ismét jelentős pénzszórásba kezdtek a párizsiak: a Barcelonától 222 millió euróért szerződtetették Neymart, majd augusztus végén, hosszas tárgyalássorozatot lezárva megegyeztek a Monacóval és megszerezték Mbappét.

A világrekordot jelentő összegért cserébe érkező brazil klasszis átigazolása után al-Khelaifi úgy nyilatkozott: „Meg vagyok győződve arról, hogy Neymar érkezésével, hűséges és lelkes szurkolóink támogatásával közelebb kerülünk legnagyobb álmaink megvalósításához.”

A BL-álomból azonban a 2017–18-as szezonban sem lett valóság: a későbbi győztes Real Madrid a legjobb 16 között kiejtette a PSG-t. A két nyolcaddöntős búcsúval betelt a pohár, Emerynek sem volt maradása a párizsi kispadon.

Az utód Thomas Tuchel lett, a negyeddöntőbe jutás azonban megint nem jött össze. A Manchester United elleni nyolcaddöntő első mérkőzését ugyan 2–0-ra megnyerték a párizsiak az Old Traffordon, Marcus Rashford 94. percben értékesített tizenegyese után saját közönségük előtt búcsúztak el a sorozattól.

Akárcsak Emery, Tuchel is megkapta a második esélyt, ezzel pedig kis híján élt is a német edző. A koronavírus-járvány miatt jelentősen kitolt idényben a Borussia Dortmund, Atalanta, RB Leipzig hármason át döntőbe vezetett a párizsiak útja, ott azonban a PSG-nevelés Kingsley Coman góljával a Bayern München nyert.

Thomas Tuchellel (háttal) jártak a legközelebb BL-győzelemhez Neymarék (Fotó: MTI/EPA pool/Miguel A. Lopes)

Az ezüst- után a következő szezonban Tuchel nyakába már aranyérem került a Bajnokok Ligájában, a PSG szempontjából azonban apró szépséghiba, hogy mindezt már a Chelsea-vel érte el a német edző. Tuchel távozásának oka elsősorban az volt, hogy összekülönbözött a régi-új (először a katariak érkezése után kinevezett és két év múlva távozó, majd a posztot 2019 és 2022 nyara között is betöltő) sportigazgatóval, Leonardóval. A két fél közötti nézeteltérés odáig fajult, hogy a német edző és stábja – benne Lőw Zsolttal – 2020 decemberében távozott Párizsból.

2021 januárjában Mauricio Pochettino vette át az irányítást, a Barcelonát és a Bayern Münchent kiejtve pedig elődöntőig jutott vele a csapat, ott azonban kettős győzelemmel Pep Guardiola Manchester Cityje bizonyult jobbnak.

Aztán nyáron a Barcelonától könnyek között távozó Messi is csatlakozott a PSG-hez, bemutatásánál pedig Neymar érkezésénél elhangzott nyilatkozathoz nagyon hasonló érkezett al-Khelaifitől: „Messi szeretne továbbra is a legmagasabb szinten játszani és trófeákat nyerni. A klub ambíciói természetesen ugyanezek. Azt várom, hogy csapatunk történelmet írjon.”

Már tudjuk, ez 2022-ben sem jött össze: a PSG megnyerte a nyolcaddöntő első mérkőzését, majd a visszavágón is vezetést szerzett, a Real Madrid azonban a második félidőben 17 perc leforgása alatt háromszor is eredményes volt, és továbbjutott – majd akárcsak 2018-ban, akkor is a végső győzelemig menetelt. Pochettinóval a bajnoki címet sikerült visszaszerezni, a klub azonban ismét változtatásra szánta el magát.

A sportigazgatói posztra (egészen pontosan egy még ennél is magasabb, stratégiai szintű „futball tanácsadói” posztra) a Leonardóval ellentétben Mbappéval még a monacói időszakából eredően jó kapcsolatot ápoló Luís Campost nevezték ki, a kispadra pedig a 2021-ben a PSG-t megelőzve a Lille-t bajnoki címig vezető Christophe Galtier ülhetett le. Az európai kupaporondon azonban (egyelőre) velük sem sikerült nagyot dobbantani, a Bayern túl nagy falatnak bizonyult – így hiába érvényes Galtier szerződése 2024-ig, egyáltalán nem biztos, hogy ő is megkapja a második esélyt a bizonyításra.

Vajon Christophe Galtier is kap még egy esélyt a bizonyításra? (Fotó: EPA/RONALD WITTEK)

ÉS AKKOR HOGYAN TOVÁBB, PSG?

„A szezon kezdete előtt elmondtam, hogy a maximumot fogjuk nyújtani a Bajnokok Ligájában. Az igazság pedig az, hogy számunkra most ez volt a maximum”mondta a kiesés után Mbappé, akinek a szavaival nehéz vitatkozni a Párizsban és Münchenben látottak után.

Persze a sérülések (az első meccs jelentős részéről Mbappé, a visszavágóról pedig Neymar hiányzott, míg mellettük egymás után dőltek ki a középhátvédek is) alaposan megnehezítették Galtier feladatát, ám az sokat elmond, hogy a párizsiak két szép jövő előtt álló, de még csak 17 éves játékossal, Warren Zaïre-Emeryvel és El Chadaille Bitshiabuval a pályán fejezték be a Bayern elleni visszavágót.

Hiába költött el tehát az utóbbi tíz évben több mint egymilliárd eurót játékosok szerződtetésére a PSG, a keretében közel sincs meg az a mélység, amely az olyan topcsapatokra jellemző, mint a Bayern München vagy éppen a Manchester City.

A Campos, Galtier páros átigazolásai sem váltak be eddig igazán: Vitinha, Fabián Ruiz, Carlos Soler, Nordi Mukiele vagy Hugo Ekitiké közül igazán senki sem bizonyította, hogy legmagasabb szintet képviselné.

Az újabb európai kupakudarc után tehát biztosan nagy változások lesznek a keretben, ami azért is elkerülhetetlennek látszik, mert Messi és Sergio Ramos szerződése is lejár 2023 nyarán, és egyik játékos esetében sem látszik, hogy a felek mindent megtennének a szerződéshosszabbítás érdekében.

Persze ez nem meglepetés, elég ha csak arra gondolunk, hogy Messi nagyjából egy hónap híján 37, míg Ramos már 38 éves lesz, amikor legközelebb, azaz 2024-ben BL-döntőt játszhat a PSG. Továbbá a rendszeresen sérülésekkel bajlódó, jelen állás szerint a szezon hátralévő részéről lemaradó Neymar távozása is folyamatosan napirenden van, az utóbbi időben a Chelsea-vel hozták szóba a legtöbbször a brazil klasszist.

Azaz könnyen lehet, hogy az utóbbi évek legfontosabb játékosai, a BL-győzelmet megcélzó projekt alappillérei közül többen is elhagyják Párizst, a szerződéshosszabbítása után a klub életébe jelentős beleszólást kapó Mbappé pedig „egyedül” marad. A PSG életében pedig most lehet, hogy ez lenne a legjobb. Ahogy Julien Laurens az ESPN-en jegyzett elemzésében írja, a PSG-nél ismét új projektet kell indítani, ennek középpontjába pedig Mbappét kell állítani – immár Messi és Neymar nélkül.

Kylian Mbappé köré épülhet a PSG következő projektje (Fotó: EPA/RONALD WITTEK)

Persze ahogy láttuk, egyedül még ő sem képes egy olyan jól összerakott sztárcsapatot legyőzni, mint például Julian Nagelsmann Bayernje, így mindenképp új arcokra és egy jó kollektívára van szükség.

Ennek megfelelően hallani már neveket, hogy kik vehetik át a kiöregedő sztárok helyét. Az például szinte biztos, hogy a szlovák válogatott Milan Skriniar ingyen érkezik az Intertől, továbbá olyan tehetséges fiatal francia labdarúgók vannak a célpontok között, mint az egyaránt 21 éves Khéphren Thuram és Kouadio Koné, vagy a 2022-es világbajnoki döntőt kis híján a francia válogatott javára eldöntő Randal Kolo Muani.

Az igazi kérdés azonban inkább az, hogy ki ül majd a PSG kispadján a következő szezontól. És itt jöhet képbe a Real Madriddal játékosként egyszer, edzőként pedig háromszor is Bajnokok Ligáját nyerő Zinédine Zidane. Al-Khelaifiék évek óta csábítják a francia legendát, akit most biztosan kettőzött erővel próbálnak majd meggyőzni, hogy vállalja el a munkát.

A kihívás óriási, a korábbi edzőknél látott példákból kiindulva pedig a nyomás talán még ennél is nagyobb: de ha valaki, akkor Zidane egy Mbappé köré épített, befutott sztárok helyett még sikeréhes és egységbe kovácsolható fiatalokkal megerősített, nem utolsó sorban megfelelő mélységgel rendelkező csapattal az európai klubfutball csúcsára vezetheti a Paris Saint-Germaint.

Zidane lehet a megoldás a PSG gondjaira? (Fotó: MTI/EPA/Peter Powell)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

A Bayern habozott, de amint felöltötte a bőrnadrágot, helyre tette a PSG-t
A Bayern Münchennek <a href="https://m4sport.hu/bajnokokligaja/cikk/2023/03/08/ket-meccs-sem-volt-eleg-a-psg-nek-a-golszerzeshez-a-bayern-kettos-gyozelemmel-utotte-ki-messieket-a-bajnokok-ligajabol" target="_blank" rel="noopener">nem okozott gondot</a> a Paris Saint-Germain kiejtése a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, de igazán akkor volt elemében a visszavágón, amikor nem az ellenfél sztárjainak megfékezéséhez igazította a játékát.
Külföldi futball
Nagelsmann a minőséget emelte ki, Galtier a hiányos keret miatt sajnálkozott
Julian Nagelsmann, a Bayern München labdarúgócsapatának vezetőedzője alakulata „minőségét” emelte ki, Christophe Galtier, a Paris Saint-Germain trénere pedig amiatt kesergett a két együttes Bajnokok Ligája-nyolcaddöntős összecsapása után, hogy nem a legjobb összeállításában küzdhettek.
Bajnokok Ligája
Mbappé: A Bayern megnyerheti a Bajnokok Ligáját, nekünk ez a maximum
A német bajnok Bayern München nagyon magabiztosan, kettős győzelemmel, 3-0-ás összesítéssel <a href="https://m4sport.hu/bajnokokligaja/cikk/2023/03/08/ket-meccs-sem-volt-eleg-a-psg-nek-a-golszerzeshez-a-bayern-kettos-gyozelemmel-utotte-ki-messieket-a-bajnokok-ligajabol" rel="noopener" target="_blank">búcsúztatta a Paris Saint-Germaint </a>és jutott a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában. A francia csapat világbajnok támadója, Kylian Mbappé a mérkőzés után csalódottan nyilatkozott, lenyelve a keserű valóságot.
Bajnokok Ligája
Videó: Lionel Messi a lefújást követően sem nyugodhatott meg — biztonságiak teperték le a rárontó szurkolót
A Bayern München idegenbeli egygólos sikerét követően a visszavágón is felülmúlta a PSG-t, így kettős győzelemmel jutott a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata közé. A lefújást követően a párizsiak sztárja, Lionel Messi is érthetően el volt kenődve, ám könnyen nagyobb baja is lehetett volna, hiszen egy pályára futó szurkoló tudatosan őt célbavéve rontott a gyepre, és kevesen múlt, hogy ne csússzon hátulról a klasszisra.
Külföldi futball
Videó: Müller szokásától eltérően ezúttal rosszkor volt rossz helyen, miatta nem szerzett korábban vezetést a Bayern a PSG ellen
A Bayern München — PSG Bajnokok Ligája nyolcaddöntő-visszavágójának második izgalmasabb jelenete Donnarumma kapuja előtt történt. A Bayern a második félidőben egy fokozattal feljebb kapcsolt, és beszorította a vendégeket saját kapujuk elé, az 52. percben pedig gólig is jutottak Choupo-Moting révén, ám Thomas Müller lesen helyezkedett, a VAR pedig úgy ítélte meg, hogy zavarta a párizsiak olasz kapusát, és pár perc videózgatás után érvénytelenítette a találatot.
Külföldi futball
Videó: amíg Verratti fetrengett, a Bayern gólt lőtt – Choupo-Moting találatával kerültek előnybe a németek
Kilenc perccel les miatt érvénytelenített gólja után a 61. percben már szabályos gólt lőtt a Bayern München csatára, Eric Maxim Choupo-Moting, aki kihasználta a franciák olasz középpályásának hibáját. Ezzel megszerezte a vezetést a német csapat a Paris Saint-Germain elleni BL-nyolcaddöntős párharc visszavágóján, összesítésben pedig így már kettővel mennek a bajorok.
Külföldi futball
Videó: Sommer kapitális hibája után De Ligt a gólvonalról mentve gátolta meg a PSG-vezetést
A Bayern München és a Paris Saint-Germain is igencsak biztonsági játékra rendezkedett be kettejük Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágójára, az első komolyabb helyzetre a 38. percig kellett várni. Ekkor Sommer óriásit hibázott saját kapuja előtt, a PSG az ellenfél tizenhatosán belül szerezte meg a játékszert a kapustól, az üres hálóba mégsem sikerült beguritani a labdát, De Ligt óriási sprintet levágva ért vissza, és a gólvonalról ki tudta még vágni Vitinha lövését, így nem született meg a vendégek vezető gólja.
Külföldi futball