Musorujsag
Élő Eredmények

Vádat emeltek a Barcelona ellen a bírókifizetések miatt

Vádat emeltek a Barcelona ellen a bírókifizetések miatt

m4sport.hu
A spanyol ügyészség vádat emelt az FC Barcelona mint jogi személy ellen a játékvezetői bizottság alelnökének történt kifizetések miatt.

A madridi székhelyű Diário As februárban számolt be arról, hogy a Barcelona 2016 és 2018 között 1,4 millió eurót utalt át a spanyol szövetség játékvezetői bizottságának alelnöke, José Maria Enriquez Negreira egyik cégének. Az érintettek nem tagadják, hogy az átutalások megtörténtek, de állításuk szerint nem azért fizetett a katalán klub, hogy mérkőzéseket befolyásoljon, hanem azért, hogy a játékosokat felkészítsék játékvezetésből, illetve a játékvezetőkre.

A nyomozás tavaly májusban kezdődött, az ügyészek már 2001 és 2018 közötti kifizetéseket vizsgáltak.

A vád szerint a Barcelona azért fizette Negreirát, hogy „pénzért cserébe a klub által játszott mérkőzéseken tendenciózusan a Barcelona javára intézkedjen és bírói döntéseket szorgalmazzon”. Szintén korrupcióval vádolják a Barcelona korábbi elnökét, Josep Maria Bartomeut, aki 2014-2020 között volt a Barcelona élén, valamint Sandro Rosellt, aki 2010-14 között volt a katalán klub első embere, akárcsak magát Negreirát. Az ügyészek kereskedelmi dokumentum meghamisításával is megvádolták az ügyben érintett feleket

Az ügyészek szerint a Negreira tulajdonában lévő cégeknek történt kifizetések összértéke több mint 7,3 millió euró, a Barcelonát „folytatólagosan elkövetett üzletszerű korrupcióval” vádolják.

Mint a The Athletic megjegyzi, az erre a bűncselekményre vonatkozó törvényt 2010-ben alkották meg Spanyolországban, 2015 óta pedig tartalmaz egy külön szakaszt, amely a sportban elkövetett korrupciót veszi célba, ha felmerül a gyanú, hogy „egy mérkőzés vagy verseny eredményének szándékos és tisztességtelen módon történő előre meghatározására vagy megváltoztatására tettek kísérletet”.

Amennyiben a vád beigazolódik, személyek esetén akár négyéves börtönbüntetés is kiszabható, a klubot pedig kizárhatják a bajnokságból és komoly pénzbüntetéssel sújthatják.

A La Liga már korábban közölte, hogy nem vizsgálódhat az ügyben, mivel az események több mint három évvel ezelőtt történtek. „Az ilyen jellegű szabálysértések a mi szabálykönyvünkben három évvel a történtek után elévülnek” – nyilatkozta Javier Tebas ligaelnök februárban.

Borítókép: Robert Lewandowski (Fotó: EPA/Toni Albir)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Súlyos vádak a Barcelonánál: a bajnokságból is kizárhatják a csapatot
A madridi székhelyű Diário As számolt be arról, hogy a Barcelona 2016 és 2018 között 1,4 millió eurót utalt át a spanyol szövetségben ténykedő Játékvezetői Technikai Bizottságban alelnök José Maria Enriquez Negreira egyik cégének. Az érintettek nem tagadják, hogy az átutalások megtörténtek, de nem azért fizetett a katalán klub, hogy mérkőzéseket befolyásoljon, hanem azért, hogy a játékosokat felkészítsék játékvezetésből, illetve a játékvezetőkre.
Külföldi futball