Musorujsag
Élő Eredmények

A FIFA jelentősen változtat a 2026-os foci-vb lebonyolításán, 40-nel több meccs lehet, mint Katarban

m4sport.hu
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség átszervezi a 2026-os labdarúgó-világbajnokság lebonyolítását, aminek következtében jelentősen növekedni fog a torna mérkőzéseinek száma – közölte tényként saját értesülését a Sky Sports.
EPA/Friedemann Vogel

Az már évekkel ezelőtt eldőlt, hogy a FIFA 32-ről 48-ra emeli a világbajnokság létszámát, első alkalommal a Kanada, Mexikó és az Egyesült Államok 16 városának közös rendezésében sorra kerülő, 2026-os tornán. Az eredeti tervek szerint a mérkőzések száma – a létszám emelése miatt – 64-ről 80-ra emelkedett volna.

Azonban a Sky Sports szerint a szövetség ruandai közgyűlését követően hivatalosan is bejelentenek egy újítást a vb eddig tervezett lebonyolításához képest:

a csoportkörben nem 16 darab háromfős, hanem 12 négyfős csoportra osztják majd a kvalifikált válogatottakat.

Ezáltal a mérkőzések száma 104-re emelkedik majd, tehát közel kétszer annyi mérkőzés lesz a tornán, mint legutóbb, Katarban. Ennek ellenére a focivébé időtartama legfeljebb minimálisan változik, ami azt jelenti, hogy az eddigieknél jóval több mérkőzést láthatnak majd a nézők a torna egyes napjain.

A négyes csoportokból a két csoportelső (24) és a nyolc legjobb csoportharmadik jut majd be a legjobb 32 közé. Ez azt jelenti, hogy az elődöntőbe jutó válogatottaknak már nem hét, hanem nyolc mérkőzést kell játszania a tornán, hármat a csoportkörben, ötöt pedig a kieséses szakaszban.

További tartalmak