Musorujsag
Élő Eredmények

Döntött a FIFA: megváltozott a 2026-os foci-vb lebonyolítása

Döntött a FIFA: megváltozott a 2026-os foci-vb lebonyolítása

m4sport.hu
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség kedden hivatalosan is közzétette a 2026-os labdarúgó-világbajnokság lebonyolítási rendjét, mely megváltozott az eredeti tervekhez képest.

A Kanada, Mexikó és az Egyesült Államok társrendezésében sorra kerülő focivébé lesz az első, melyen már 48 válogatott vehet részt, erről már évekkel ezelőtt döntöttek. A FIFA eredetileg 16 darab háromfős csoportban akarta lebonyolítani a csoportkört, és az első két helyezett jutott volna tovább a legjobb 32 közé.

Azonban ezt a tervet most elvetették és a hivatalos döntés szerint 12 darab négyfős csoportra osztják majd el a 48 válogatottat. A csoportelsők és másodikok mellett a nyolc legjobb csoportharmadik is bejut a kieséses szakaszba, így alakul ki a legjobb 32 mezőnye. 

A FIFA friss döntése azt is jelenti, hogy nem 80, hanem 104 mérkőzés lesz a 2026-os vb-n. Katarban – még 32 válogatott részvételével – összesen 64 meccset láthattak a nézők. Az emelt létszám és az új lebonyolítás azt is jelenti, hogy az elődöntőbe jutott válogatottak már nem hét, hanem nyolc mérkőzést játszanak a tornán.

A szövetség döntésében több szempont mellett az is szerepet játszott, hogy így minden a világbajnokságra kijutó együttes játszhat legalább három mérkőzést a tornán.

A 2026-os vb döntőjét július 19-én, vasárnap rendezik.

Borítókép: EPA/Ronald Wittek

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

„Az útnak itt még nincs vége!” – Csercseszov a Leverkusen elleni El-visszavágó előtt
A Ferencváros <a href="https://m4sport.hu/kulfoldi-foci/labdarugas/cikk/2023/03/09/batran-jatszott-es-veresege-ellenere-remekul-helytallt-a-leverkusen-ellen-a-ferencvaros" rel="noopener" target="_blank">kétgólos hátrányból</a> várva fogadja a Bayer Leverkusent az Európa-liga nyolcaddöntőjének visszavágóján, de a nagy érdeklődés miatt nem saját stadionjában, a Groupama Arénában, hanem a Puskás Arénában. Sztanyiszlav Csercseszov, a magyar bajnok orosz vezetőedzője a zöld-fehérek hivatalos honlapjának nyilatkozott az összecsapás előtt.
Külföldi futball
Az ígéret szép szó: Sommer közel egy tonna ajándékcsokija megérkezett, de végül nem De Ligthez
<a href="https://m4sport.hu/bajnokokligaja/cikk/2023/03/08/ket-meccs-sem-volt-eleg-a-psg-nek-a-golszerzeshez-a-bayern-kettos-gyozelemmel-utotte-ki-messieket-a-bajnokok-ligajabol" target="_blank" rel="noopener">A Bayern München 3-0-s összesítéssel ejtette ki a Paris Saint-Germaint a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében.</a> A visszavágó azonban másképp is alakulhatott volna, ha a bajorok kapusa, Yann Sommer rontása után Mathijs De Ligt nem tud menteni a gólvonalról. A német együttes hálóőre már a mérkőzést követően is óriási köszönetet mondott védőtársának, és akkor leszögezte: „<em>Hagyok egy teherautót, tele svájci csokival az ajtaja előtt". </em>A szállítmány pedig megérkezett, de végül nem a holland bekk háza elé, hanem egy müncheni jótékonysági szervezethez.
Külföldi futball
Demjén: Mindig úgy készültem, hogy képes legyek megugrani ezt a szintet
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya <a href="https://m4sport.hu/magyar-foci/cikk/2023/03/14/marco-rossi-negy-ujoncot-hivott-meg-a-magyar-labdarugo-valogatott-marciusi-keretebe" rel="noopener" target="_blank">négy újoncnak küldött meghívót</a> az észtek elleni felkészülési, illetve a bolgárok elleni Európa-bajnoki-selejtezőre – köztük Demjén Patriknak, a Zalaegerszeg 24 éves kapusának, aki az M4 Sportnak beszélt első benyomásairól, miután megtudta, együtt készülhet a nemzeti csapattal.
Magyar futball