Musorujsag
Élő Eredmények

Már a Haaland-henger előtt ötöst érdemelt a City a Leipzig megfojtásáért

Már a Haaland-henger előtt ötöst érdemelt a City a Leipzig megfojtásáért

m4sport.hu | Petykó Adrián
Nehéz elvonatkoztatni a góloktól, ha hetessel üti ki az RB Leipziget a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, de mire szenzációs csatára elkezdte a termelést, a Manchester City már irányba állította a visszavágót.

Amikor Erling Haaland olyat tesz, amire csak a valaha volt egyik – ha nem a – legnagyobb játékos volt képes, sőt Lionel Messit nem cserélhette le egy óra elteltével Pep Guardiola, midön eddigi egyetlen gólnagykereskedőként vágott ötöt a BL egyenes kieséses szakaszában, tehát ilyen esetben eléggé köldöknézős a henger előtt történtekre fókuszálni.

Pedig érdemes, mert a City addigra már ujja köré fonta a meccs fonalát.

A Leipzig megfojtásának egy letámadásbeli sémaváltás ágyazott meg még az első percekben. Kezdetben vala, hogy a hazaiak belső támadói rontottak rá a Willi Orbán, Joško Gvardiol kettősre, ezért a labdával ellentétes oldali szélsőjük zárt be középre, hogy szűkítse a teret, így a hátsó védvonalukban nem kizárólag emberezős párok alakultak ki.

Az első percben Haaland és De Bruyne támadta le a lipcsei labdakihozatal kezdeti fázisát, mögéjük a labdához képest túloldali szélső, Silva zárt be középre, hogy hátul ne maradjanak egy az egyben a City védői (felül), ám a Leipzig megtalálta az utat, hogy átfordítsa a játékot a hosszún üresen hagyott folyosóba, így a hazaiak loholhattak vissza (alul) (forrás: M4 Sport)

Mivel a lipcseiek már az első adandó alkalommal átjutottak az üresen maradó szárnyra, a továbbiakban Haalandék lecövekeltek a védekező középpályások mellett, és a két oldalukról Jack Grealish és Bernardo Silva kívülről nyomta befelé Orbánékat. A szabadon hagyott védőiket fedezőárnyékban tartották, a két belső bekket rákényszerítették, hogy a rosszabbik lábuk felé forduljanak, miközben egy sorral feljebb nem találhattak passzopciót.

A váltás egyértelmű: De Bruyne a karjával is jelzi Silvának, hogy lépjen ki Gvardiolra, és amíg a belga a belső terület őrzi, csapatársa a jobb oldalon a lipcseiek bal hátvédje irányából közelíti a labdást, a túloldalon Haaland és Grealish ugyanezt a leosztást követi (forrás: M4 Sport)

Innentől, persze a mögöttük játszók támogatásával, a City négy frontembere kvázi hat lipcseinek lehetetlenítette el az építkezését. Vagyis hétnek, hisz ilyenkor tetten érhető igazán, mennyit számít, hogy a kapus egy-egy pressziót átszelő passzal segítségére tud-e sietni szorongatott társainak. De Janis Blaswich, aki nem mentesült Silváék fullba tolt zargatása alól, max csatlakozott a labdákat előre vágókhoz (az egyébként is karcsú passzhatékonysága részeként csak minden negyedik hosszú átadása volt pontos). Végül a zavarában az alapvonalon túlra tett passza nyitotta ki – naná, hogy egy szögletből – Pandóra szelencéjét.

Amint De Bruyne és Haaland felügyelte a lipcsei középpályásokat, és Silva valamint Grealish a szélső védők felöl, nagy ívben befelé terelték Orbánt és Gvardiolt, majd a letámadásuk folytatásaként Blaswichnak sem hagytak nyugalmat, a vendégeknek vagy a felívelés jutott osztályrészül, vagy egy tizenhatos előtti kockázatos passz, mert a labdáért visszalépő támadókat Stones és Aké szorosan követhette.

A gördülékeny villámmódosítás arra enged következtetni, hogy mind a két vadászati változat behűtve várt a Citynél. Az átmenetek biztosításán túl a négy jó felépítésű, alapvetően középső védőkből felhúzott hátsó négyes a felívelések bezsákolásánál is értelmet nyert a szűk lipcsei alakzattal szemben.

Mert a cél mi más lehetne Guardiolaföldén, mint a labda birtokba vétele. Testhezálló profilokkal és a felépülő Kevin De Bruynével, a védvonalak közti pozíciókból már flottul szaggatták az összekötőben nyíló folyosókat, amelyet akárcsak idegenben, a hosszút támadó Haaland is szélesen tartott. De a norvég gólmetronómtól mégsem csak a tizenhatoson belül vár el aktivitást a mestere.

A Leipzig letámadásánál rajzolódott ki, miért fontos a center mezőnymunkája a katalán elképzeléseiben, ahelyett hogy amíg nem a befejezés kerül terítékre nettó létszámhátrányt jelentene.

A Leipzig 3-1-es alakzatban támadta le a City védősorát, amely Ederson előtt 3-2-es formációban hozta ki labdát, így mindig akadt harmadik emberes passzútvonal (pirossal egy potenciális, sárgával egy másik opció jelölve), Haaland visszalépései pedig a szélesen játszó, az ellenfél fedezeteit széthúzó nyolcasokkal egy sorral feljebb is létszámfölényt teremtettek (forrás: M4 Sport)

Akinek nem esne le kapásból, Haaland nem egy tőről metszett hamis kilences. Többször is küzdött a rátett labdákkal, a megfelelő ütemmel, és az összhang is szinteket csiszolható, de a predátor nem rest a csapatért e kötelességének is eleget tenni. Simán elképzelhető, edzőjétől leginkább az Ilkay Gündogan találata előtti mozgásáért kapta a legfőbb dicséretet.

Haaland (pirossal jelölve) visszalépései mélyen a középpálya tengelyében (forrás: M4 Sport)

Ugyan a paragrafusos tizenegyes nyitotta meg a gólcsapot, de előtte is idő kérdésének tűnt, hogy a kitöréstől megfosztott Leipzig, amely már otthon, kevésbé stramm nyomásnál is belebakizott a labdakihozatalba, meddig húzza.

(forrás: Opta)

A City presszingje folyamatos labdavesztésbe kergette a Leipziget: a saját térfélről indított átadásikból 54 volt pontatlan, ebből az első félidőre 30, a másodikra 24 jutott (felül). Az első fél óra, amely után elfogytak a lényegi kérdések, eléggé egysíkú lipcsei passzhálót festett (alul).

(forrás: Twitter/DB)

Természetesen más módját választotta, mint néhány hete Németországban, de Guardiola alapvetése, hogy a meccs kontrollálása teremti meg a feltételeket a fölényhez, már a mesteri ötös előtt is jelest érdemelt.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

A szöglet valóban fél gól? A Manchester City háromszor is eredményes volt sarokrúgás után, nem véletlenül – elemzés
<a href="https://m4sport.hu/bajnokokligaja/cikk/2023/03/14/haaland-mesterotossel-sokkolt-a-manchester-city-hatalmas-pofont-kiosztva-utotte-ki-az-rb-leipziget-a-bajnokok-ligajabol">A Manchester City megsemmisítette az RB Leipzig csapatát a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján, Pep Guardiola együttese 7-0-ra győzött és így 8-1-es összesítéssel jutott tovább a legjobb nyolc közé.</a> A meccsen Erling Haaland volt a sztár, aki történelmi estét produkált, hiszen öt gólt is szerzett, ráadásul ezek közül hármat szögletek után. A City így a BL 2022/23-as szezonjában öt alkalommal is eredményes volt már sarokrúgásokból, és a katalán tréner bizony szeret érdekes variációkat előhúzni a cilinderből, amellyel meglepheti az ellenfeleit. Erre most is láthattunk példát.
Bajnokok Ligája