Musorujsag
Élő Eredmények

Cristiano Ronaldo duplázva írt történelmet: már ő a valaha volt legtöbbszörös válogatott labdarúgó

Cristiano Ronaldo duplázva írt történelmet: már ő a valaha volt legtöbbszörös válogatott labdarúgó

m4sport.hu
Az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo kezdőként két gólt szerzett a csütörtök esti Portugália–Liechtenstein Európa-bajnoki selejtező-mérkőzésen, melyet a hazaiak 4–0-ra nyertek meg. Ronaldónak már a pályára lépés is elég volt ahhoz, hogy átírja a futball történetét: 197 mérkőzéssel már ő minden idők legtöbbszörös válogatott labdarúgója. Az estét egy büntetőből és egy szabadrúgásból szerzett találattal, valamint győzelemmel tette emlékezetessé.

A 38 éves Ronaldo eddig holtversenyben állt az élen a kuvaiti Bader al-Mutaval (196-196), de a szintén 38 esztendős center tavaly nyár óta nem lépett pályára válogatott mérkőzésen. Szoros az állás az élen, a malajziai Soh Chin Ann a harmadik a rangsorban 195 válogatottsággal.

A Liechtenstein elleni Eb-selejtező egyébként a portugál válogatott élére januárban kinevezett Roberto Martínez szövetségi kapitány első mérkőzése volt a kispadon.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy tiszteletből nevezte a világbajnokság óta már Szaúd-Arábiában levezető Ronaldót a kezdőbe, vagy valóban alapemberként számol vele, erre a következő hónapok vélhetően választ adnak, de az azért könnyen elképzelhető, hogy meglesz a 200 válogatott mérkőzése is.

ronaldo a 78. percben hagyta el a pályát, széles mosollyal (fotó: EPA/MIGUEL A. LOPES)

A katari világbajnokság egyik kiemelt beszédtémája volt, hogy elődje, a nyolc év után Eb-győztes kapitányként leköszönő Fernando Santos a kispadra ültette Ronaldót. Időnként úgy tűnt, a klasszist frusztrálja a mellékszerep, de továbbra is elkötelezett maradt a válogatott felé, mellyel 2016-ban nyert Európa-bajnokságot.

Ronaldo eddigi 197 meccsén 120 gólt és 43 gólpasszt ért el, és már korábbról ő a portugál válogatott legeredményesebb labdarúgója, sőt, a valaha volt legeredményesebb válogatott labdarúgó is egyben.

Majdnem 20 évvel ezelőtt, 2013 augusztusában debütált, egy kazahok elleni felkészülési meccsen. Öt-öt Európa- és világbajnokságon lépett pályára.

A legtöbb válogatottsággal rendelkező férfi futballisták:
1. Cristiano Ronaldo (Portugália) 197
2. Bader al-Mutava (Kuvait) 196
3. Soh Chin Ann (Malajzia) 195
4. Ahmed Hasszan (Egyiptom) 184
5. Ahmed Kano (Omán) 182
6. Andrés Guardado (Mexikó) és Maynor Figueroa (Honduras) 181
8. Sergio Ramos (Spanyolország) 180
9. Hosszam Hasszan (Egyiptom) és Mohammed el-Diaja (Szaúd-Arábia) 178

 

Borítókép: EPA/MIGUEL A. LOPES

További tartalmak